ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ TΑΞΙΔΙΩΝ: ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, μετά την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία ως πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών στο ευρωπαϊκό κοινό για ένα επόμενο ταξίδι στο εξωτερικό. Αυτό έδειξε μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Tαξιδίων (European Travel Commission ETC), που διεξήχθη σε δείγμα 4.463 ευρωπαίων ταξιδιωτών.

Ούτε ο πληθωρισμός, ούτε το υψηλό κόστος της ενέργειας σταματούν φέτος την όρεξη των Ευρωπαίων για ταξίδια σύμφωνα με την έρευνα “Monitoring Sentiment For Domestic And Intra-European Travel”.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά:

  • το 73% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων  σχεδιάζει να ταξιδέψει  τους επόμενους 6 μήνες, εκ των οποίων μάλιστα το 60% σκοπεύει να ταξιδέψει περισσότερες από μία φορές.
  • Το 84% των ταξιδιωτών σκοπεύει να κάνει ένα ταξίδι την περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, με μεγάλο ενδιαφέρον για τους προορισμούς της Μεσογείου.
  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επηρέασε τα σχέδια διακοπών για το 44% των Ευρωπαίων, ενώ προκάλεσε το 31% για να κάνει κάποιες αλλαγές στα αρχικά σχέδια, ενώ μόλις το 4% ακύρωσε εντελώς το ταξίδι του.
  • Πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι τα ταξιδιωτικά τους σχέδια δεν επηρεάζονται από τον κορονοϊό.

Η Ελλάδα είναι η τέταρτη δημοφιλέστερη επιλογή προορισμού των Γερμανών με μερίδιο  8%, μετά την Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστρία. Είναι επίσης τέταρτη επιλογή των Άγγλων τουριστών με μερίδιο 7%, μετά την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός για του Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Πολωνούς.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως το 39% των Ευρωπαίων θα κάνει οικογενειακές διακοπές τους επόμενους έξι μήνες και το 37% θα ταξιδέψει με τον σύντροφό τους. Το 47% θα πάρει αεροπλάνο για τον επόμενο προορισμό διακοπών τους, ενώ το 38% θα πάει οδικώς.

Οι διακοπές 4-6 διανυκτερεύσεων είναι οι πιο δημοφιλείς (34%), ακολουθούμενες από 7-9 νύχτες (27%). Το 31% των οι ερωτηθέντες σχεδιάζουν να επενδύσουν 500-1.000 ευρώ ανά άτομο στο επερχόμενο ταξίδι τους. Πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους ταξιδιώτες (52%) προτιμούν τη διαμονή σε ξενοδοχεία, ενώ ενδιαφέρονται για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις.

Τέλος οι πιο δημοφιλείς μορφές διακοπών των Ευρωπαίων για το καλοκαίρι του 2022 είναι οι ήλιος-θάλασσα (22%), φύση (15%) και οι διακοπές πόλεων city break (15%).

Βασίλης Κικίλιας: “Στην πρώτη θέση η Ελλάδα για τους Γάλλους ταξιδιώτες”

Καρπούς αποδίδουν, οι συμφωνίες που έγιναν με μεγάλους tour operators της Ευρώπης. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας,  στοιχεία από τις πωλήσεις της Γαλλίας στον τουρισμό καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι στην 1η θέση τόσο στον κύκλο των εργασιών όσο και στη μέση δαπάνη- δηλαδή στο συνάλλαγμα που φέρνουν οι Γάλλοι τουρίστες στη χώρα μας- με αυξήσεις 77% και 18% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον 2019.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 20/6/2022]