ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΗΓΑΝ… ΠΕΡΙΠΑΤΟ, ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΧΤΥΠΟΥΝ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ 6Ο ΚΥΜΑ

O φόβος για ένα νέο, 6ο κύμα κοροναϊού στη χώρα μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου είναι κάτι παραπάνω από ορατός

Η χαλάρωση όλων των μέτρων κατά του κοροναϊού καθώς και οι υποπαραλλαγές της Όμικρον που αρχίζουν και κάνουν αισθητή της παρουσία τους στην Ελλάδα, έχουν συμβάλει όχι μόνο στη σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση των νοσηλειών.

O φόβος για ένα νέο, 6ο κύμα κοροναϊού στη χώρα μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου είναι κάτι παραπάνω από ορατός καθώς οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκια ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί.

Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 41% μόνο την τελευταία εβδομάδα, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο κοροναϊός δεν είναι μία απλή… γρίπη για όλους.

Το 6ο κύμα και η λήψη μέτρων

Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, (41% μόνο την τελευταία εβδομάδα), η αύξηση της θετικότητας στα νησιά αλλά και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων που δεν παρουσίασε καμία υποχώρηση, σηματοδότησαν τον ερχομό ενός 6ου πανδημικού κύματος.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στον ΣΚΑΪ ότι από την στιγμή που παρατηρηθεί πίεση στο σύστημα Υγείας, θα υπάρξει παρέμβαση με εφαρμογή νέων μέτρων.

«Θεωρώ ότι με βάση τα στοιχεία που είδαμε στην Νότια Αφρική και την Πορτογαλία θα δούμε αύξηση και στην πίεση στο σύστημα υγείας» είπε ο Γκ. Μαγιορκίνης εκτιμώντας ότι η πίεση αυτή θα είναι διαχειρίσιμη, χωρίς στη φάση αυτή να χρειαστεί να γίνουν νέες ανακοινώσεις.

Οι δείκτες

Στην Ελλάδα, εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%. Οι αριθμοί αυτοί δεν συμπαρέσυραν τον αριθμό των εισαγωγών στις ΜΕΘ.

Το βασικό σενάριο για αυτήν την πανδημική επάνοδο κατά τους ειδικούς, προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατό με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες. 

Αρχές Ιουλίου

Οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι προτού καλά καλά αρχίσουν οι άδειες, τα κρούσματα μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα ξεπεράσουν τις 15.000. Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα.

«Ο κόσμος θα πρέπει να χρησιμοποιεί τις μάσκες βέβαια ανάλογα με το προσωπικό και το οικογενειακό του περιβάλλον» είπε επισημαίνοντας πως θα πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους και καλό είναι όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου να την δρομολογήσουν», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων την Κυριακή

Χθες, Κυριακή, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.689.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.545.112 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 864 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 148.251(4.0% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.087 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 20/6/2022]