ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΞΟ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Β.ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Με την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία να συζητείται από σήμερα στη Βουλή και να ψηφίζεται την Πέμπτη 12 Μαΐου, αναδεικνύεται το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολη, της Καβάλας αλλά και του Βόλου. Ένα ενδιαφέρον γεωστρατηγικό δεδομένων των εξελίξεων με την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία και την αλλοπρόσαλλη επικίνδυνη αναθεωρητική πολιτική του, αλλά και οικονομικών τόσο εξ αιτίας της μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό κόμβο όσο και λόγω της ανάδειξης των εμπορευματικών μεταφορών σε μοχλό ανάπτυξης.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα γεωστρατηγικό παιχνίδι στο οποίο όμως οι οικονομικές παράμετροι δεν μπορούν να παραγνωριστούν τόσο στον τομέα της κομβικής σημασίας της Ελλάδας στις ενεργειακές εξελίξεις που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία και των αλλαγών που αυτές προκαλούν στο ενεργειακό μείγμα των χωρών της Ευρώπης όσο και σε αυτών των μεταφορών δεδομένης της προσπάθειας της Κίνας να αναβιώσει τον λεγόμενο δρόμο του μεταξιού.

Η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα αλλά και ο Βόλος εντάσσονται στον σχεδιασμό των Αμερικανών που διαπιστώνουν πως τα τρία αυτά λιμάνια σε συνδυασμό με τη Σούδα δημιουργούν ένα… τόξο το οποίο αποτρέπει ουσιαστικά μια ρωσική διείσδυση ακόμη και μετά το τέλος, όταν αυτό υπάρξει, του αιματηρού πολέμου που το καθεστώς Πούτιν ξεκίνησε οδηγώντας την Ευρώπη σε αποφάσεις που αλλάζουν άρδην τις οικονομίες των χωρών μελών αλλά και τον τρόπο κάλυψης των ενεργειακών αναγκών.

Η Αλεξανδρούπολη και ο Βόλος εντάσσονται στην νέα αμυντική συμφωνία. Η μεν πρώτη ως κόμβος για τις μετακινήσεις δυνάμεων των ΗΠΑ προς τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ ο δε Βόλος δεδομένης της θέσης του πλησίον της Λάρισας και του αεροδρομίου στο οποίο σταθμεύουν και αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και της ύπαρξης του αεροδρομίου του Στεφανοδικείου. Η Καβάλα εντάσσεται στον σχεδιασμό που αφορά την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα κάτι που οι ΗΠΑ επεδίωκαν και πριν τις εξελίξεις με την Ουκρανία.

Άλλωστε κατ επανάληψη από τη δεκαετία του 2000 οι Αμερικανοί πρέσβεις αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί των ΗΠΑ που έχουν επισκεφθεί την χώρα μας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η Ελλάδα όπως και η Ευρώπη να βρεθούν στην κατάσταση που τελικά ήρθαν τους τελευταίους μήνες. Να αντιμετωπίζουν τον ωμό εκβιασμό της Ρωσίας του Πούτιν που ζητά να αφεθεί ανενόχλητος να καταλάβει και να προσαρτήσει μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα.

Το λιμάνι της Καβάλας δεν αντιμετωπίζεται με γεωστρατηγικό ενδιαφέρον ως προς τους αμυντικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εντάσσεται όμως στο ενεργειακό κομμάτι στο οποίο πλέον επενδύουν όλοι στο πλαίσιο της απεξάρτησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και τους εκβιαστικούς μηχανισμούς του Πούτιν.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο το αυξημένο ενδιαφέρον η Κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά έργων που αφορούν στη βελτίωση των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων ώστε η υπεραξία που να δημιουργηθεί για τα λιμάνια και για την ευρύτερη περιοχή να είναι σημαντική. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως τουλάχιστον η Καβάλα και ο Βόλος έχουν αποκτήσει το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ξένους επενδυτές που ταυτίζοντας με αυτούς που μετέχουν στο διαγωνισμό για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η βόρεια Ελλάδα ανακτά τον κομβικό της ρόλο και πλέον γίνεται αισθητή η προσπάθεια απεγκλωβισμού της από την προπαγάνδα που επί σειρά ετών στήθηκε μέσα από μηχανισμούς υποκειμένους από την Ρωσία με προμετωπίδα την Ορθοδοξία. Οι εξελίξεις φέρνουν μπροστά τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας συνολικά και λειτουργούν αποτρεπτικά προς δυνάμεις – θιασώτες της λογικής Πούτιν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως η Τουρκία, όπως και η Ρωσία, έχουν αντιδράσει στην αμυντική συμφωνία που επανακαθορίζει τον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης.

Αυτό που προκαλεί ερωτήματα όμως είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει δηλώσει ότι θα την καταψηφίσει την Πέμπτη στη Βουλή και προς το παρόν δεν έχει αλλάξει θέση, παρά τις εξελίξεις με την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία και τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το ρόλο μηχανισμών στην περιοχή της Βορείου Ελλάδας.

Μιλώντας για δήθεν επ’ αόριστον παραχωρήσεις ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα υποστήριξε ότι «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που παραχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ (Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Βόλο), χωρίς να διαπραγματευτεί συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία του Ερντογάν δεν αναβαθμίζει μόνο τον διεθνή της ρόλο ως μεσολαβήτριας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και τη σχέση της με τις ΗΠΑ. Και αναμένει να παραλάβει νέα πολεμικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ. Με δυο λόγια, εμείς, βασιλικότεροι του βασιλέως, θα δίνουμε βάσεις και στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα στέλνουν μαχητικά στην Τουρκία για να πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά. Δεν το λες και θετική εξέλιξη όλο αυτό».

Μάλιστα εμφανίσθηκε να καλεί τον πρωθυπουργό στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο να «απαιτήσει την ακύρωση παράδοσης αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Και εγγυήσεις ασφάλειας για Ελλάδα και Κύπρο έναντι της τουρκικής επιθετικότητας».

Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες προχωρούν. Ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ακολουθήσει και το λιμάνι της Καβάλας ενώ και ο Βόλος βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, των Τάσου Ευαγγελίου, Αντιόπης Σχοινά, 10/5/2022]