TΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΪΟΥ

Γιατί ο 6ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι ο τελευταίος – Αντίστροφη μέτρηση είκοσι μερών για τη λήξη δύο βασικών προγραμμάτων στήριξης των εργοδοτών, των μισθωτών αλλά και των μη μισθωτών “τρέχει” από σήμερα.

Ο λόγος για το μηχανισμό “Συν-Εργασία” και την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο μηχανισμός “Συν-Εργασία”, βάσει και της τελευταίας 2μηνης παράτασης την οποία ψήφισε η κυβέρνηση, ισχύει έως και τις 31 Μαΐου.

Η ίδια προθεσμία προβλέπεται και για την οριζόντια παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για όλους τους επαγγελματίες, για οφειλέτες και μη. Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει παράταση του μηχανισμού “Συν-Εργασία” πχ τον Ιούνιο κλπ.

Έτσι είναι κρίσιμες οι τελευταίες προθεσμίες οι οποίες έχουν ανακοινωθεί από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τις οποίες για τον μήνα Μάιο 2022 στις επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό, δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων (Α΄- φάση και ορθή επανάληψη) έως και τις 31 Μαΐου 2022

Επίσης, για τον μήνα Απρίλιο 2022 δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων (Β΄φάση -ορθή επανάληψη) έως και σήμερα.

Όσον αφορά την ασφαλιστική ικανότητα των επαγγελματιών, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να την παρατείνουν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023, εφόσον ρυθμίσουν τα χρέη τους. Ειδικά για φέτος, έχει ψηφισθεί διάταξη με την οποία δίδεται η δυνατότητα εξόφλησης μόνο των εισφορών υγείας, αναδρομικά για το 2021.

Όποιος οφειλέτης πληρώσει τις ετήσιες εισφορές υγείας (υπέρ ΕΟΠΥΥ) για το 12μηνο του 2021 , οι οποίες αντιστοιχούν στο 12πλάσιο των μηνιαίων εισφορών υγείας, τις οποίες επέλεξε για το 2021, θα μπορεί να έχει ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη έως και το τέλος του Φεβρουαρίου του 2023.

Μάλιστα η κάλυψη αυτή θα αφορά όχι μόνο τους ίδιους τους οφειλέτες, αλλά και τα ανήλικα τέκνα τους ή και τον/την ανασφάλιστο/-η σύζυγο τους.

Δηλαδή το ποσό που πρέπει να πληρώσουν -και μάλιστα εφάπαξ – ανέρχεται σε 660 ευρώ ή 792 ευρώ (ανάλογα με το αν έχουν επιλέξει την 1η ή τη 2η ασφαλιστική κατηγορία).

Η πληρωμή αυτή δεν μπορεί να γίνει μόνο έως το τέλος Μαΐου 2022, αλλά και έως το τέλος Δεκεμβρίου 2022. Ωστόσο, αν κάποιος πληρώσει μετά το τέλος Μαΐου 2022 (με ανώτατο χρονικό όριο, όμως, την 31η Δεκεμβρίου 2022), θα μπορεί μεν να έχει ασφαλιστική ικανότητα, αλλά και πάλι το ανώτατο χρονικό όριο την 28η Φεβρουαρίου 2023.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Κατσαγάνη, 10/5/2022]