«ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ» ΚΡΑΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μήνυμα πως η κυβέρνηση κρατά «εφεδρείες» σε περίπτωση που η κρίση κρατήσει περισσότερο από το αναμενόμενο έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, απευθυνόμενος στα «γαλάζια» στελέχη- στο προσυνέδριο του κόμματος- τόνισε πως χρειάζεται προσοχή στις αναφορές για νέα μέτρα, καθώς πρώτα πρέπει να δρομολογηθούν όσα ψηφίστηκαν.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται στην κυβέρνηση εστιάζουν σε δύο κρίσιμα θέματα: την διασφάλιση της επισιτιστικής ασφαλείας αλλά και την απρόσκοπτη ενεργειακή τροφοδοσία. Από εκεί και πέρα πρόσθετα μέτρα στήριξης είναι στο τραπέζι, ωστόσο στόχος είναι να μην καλλιεργηθούν υπέρμετρες προσδοκίες καθώς δεν μπορεί να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Να σημειωθεί εδώ πως μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο «φλέγον» θέμα της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφαλείας ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα, όπου οι επιχειρηματίες θα δηλώνουν τις διαθέσιμες ποσότητες σε συγκεκριμένα προϊόντα (μεταξύ των οποίων λιπάσματα ζωοτροφές, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι άλευρα και φυτικά έλαια εκτός ελαιολάδου). Μάλιστα οι δηλώσεις αυτές θα πρέπει να επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε εξέλιξη είναι μια σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείψεις σε είδη διατροφής και γενικά πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα με εισαγωγές από τρίτες χώρες. Για παράδειγμα μπορεί να εισαχθεί ηλιέλαιο από την Αργεντινή ή άλλα κράτη και μαλακό σιτάρι από ευρωπαϊκές χώρες ή ακόμα και από τον Καναδά με το μειονέκτημα, βέβαια του υψηλού κόστους μεταφοράς. Όσον αφορά στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, μπορούν να εισαχθούν από την Ινδία και την Μαλαισία.

Παράλληλα θα δοθούν κίνητρα για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής και στο πλαίσιο αυτό υπολογίζεται πως μπορούν να καλλιεργηθούν παραπάνω από 300.000 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν ηλίανθοι για το ηλιέλαιο. Ένα στίγμα των επόμενων κινήσεων αναμένεται να δώσει σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, που θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον Έβρο.

Το μήνυμα πάντως που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως δεν υπάρχει κίνδυνος, καθώς υπάρχει σχέδιο για να διασφαλιστεί η επάρκεια σε τρόφιμα και για το θέμα αυτό υπάρχει συνεννόηση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση.

Ενέργεια: Σχέδιο πολλαπλών ταχυτήτων.

Στις 25 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες που προμηθεύονται ενέργεια, να απαντήσουν για το νέο σχήμα πληρωμών που επιθυμεί η Ρωσία. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό η πληρωμή της 20ης Απριλίου θα γίνει κανονικά και από εκεί και πέρα – όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται – θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση γιατί είναι πανευρωπαϊκό το πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Στο πλαίσιο όσων συζητήθηκαν σε σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα είναι το ενδεχόμενο προσθήκης μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, η δυνατότητα διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία και η δυνατότητα προμήθειας επιπλέον φορτίων LNG εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Να σημειωθεί πως έχει εκπονηθεί ετήσιο πρόγραμμα λειτουργίας των ορυχείων της ΔΕΗ, ενώ υπάρχει και η ευχέρεια μετατροπής λειτουργίας τεσσάρων μεγάλων και μιας μικρής μονάδας της ΔΕΗ ώστε αντί για φυσικό αέριο να λειτουργούν με πετρέλαιο.

Προ των πυλών πρόσθετα μέτρα στήριξης

Μέτρα σε δόσεις επιστρατεύει η κυβέρνηση και εξετάζονται ήδη εναλλακτικά σενάρια για την επέκταση του πλέγματος στήριξης των νοικοκυριών το Μάιο. Προς το παρόν προχωρά η καταβολή της επιταγής ακρίβειας σε 1.7 εκατομμύρια άτομα την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις για την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

Ανοιχτή παραμένει η συζήτηση για στοχευμένες μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ωστόσο πρέπει να υπολογιστεί και το δημοσιονομικό κόστος και οι όποιες αποφάσεις πάνε για τον Μάιο. Σε κάθε περίπτωση τα όποια σενάρια εξετάζονται αφορούν τη μεταφορά από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υπερμειωμένο του 6% συγκεκριμένων μόνο προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στέγασης, με προτεραιότητα στους νέους. Με τις τιμές των ενοικίων να έχουν πάρει την ανηφόρα αναζητούνται εναλλακτικά μέτρα για να ελαφρυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος σε επιστολή που έχει αποστείλει στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης προτείνει να μπει πλαφόν 3% στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επαγγελματικών μισθωμάτων.

[ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr/, 4/4/2022]