ΌΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Κάθε εβδομάδα εξελίσσεται ήδη καλύτερα από την προηγούμενη όσον αφορά τις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό, με την σεζόν να έχει ξεκινήσει από τώρα για την πλειονότητα των δημοφιλών προορισμών.

Όπως φαίνεται στο recovery tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με δεδομένα από την εταιρεία μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG, την εβδομάδα από τις 4 έως τις 10 Απριλίου έχουν προγραμματιστεί 270 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις, αυξημένες κατά 12% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (28 Μαρτίου με 3 Απριλίου όπου είχαμε 241 χιλιάδες προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις).

Η δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου είναι ακόμη καλύτερη με περαιτέρω άνοδο 16% και 313 χιλιάδες θέσεις από το εξωτερικό.

Πρόκειται για νούμερα ενδεικτικά της ανόδου της τουριστικής ζήτησης για την Ελλάδα, με επιχειρηματίες της αγοράς να λένε πως η κίνηση εξελίσσεται ικανοποιητικά δεδομένου του “παγώματος” στο ρυθμό των προκρατήσεων σε σύγκριση με το αναμενόμενο, εξαιτίας του ρωσοουκρανικού πολέμου και της αύξησης του κόστους των μεταφορών και αγαθών, που είναι δεδομένο πως συμπαρασύρει και τις τιμές των ταξιδιωτικών πακέτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των ξενοδόχων, οι πληρότητες μεσοσταθμικά σε όλη τη χώρα κυμαίνονται στο 40% με αυξητικές τάσεις.

Περισσότεροι Άγγλοι τουρίστες

Στις αγορές του εξωτερικού από τις οποίες προέρχονται οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, η Γερμανία έρχεται πρώτη και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως χώρες προέλευσης τουριστών. 

Παρά το γεγονός πάντως πως η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερα για τον ελληνικό Τουρισμό δεξαμενή επισκεπτών, καταγράφεται μια υστέρηση στις κρατήσεις εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τους Γερμανούς τουρίστες να εμφανίζονται μέχρι στιγμής διστακτικοί στο κλείσιμο των διακοπών τους. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την Τουρκία, λόγω των χαμηλών τιμών.

Ακολουθούν η Ιταλία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Τουρκία, το Βέλγιο, η Ρουμανία, η Αυστρία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Πολωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ πλέον λείπει η Ρωσία από τον προγραμματισμό.

Στα κυριότερα αεροδρόμια υποδοχής πρώτη έρχεται η Αθήνα, και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, η Κέρκυρα, η Ρόδος, τα Χανιά, η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κως.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 4/4/2022]