ΔΝΤ: ΣΤΟ 3,5% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΕΤΟΣ – ΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ

Ανάπτυξη που θα φτάσει το 3,5% για φέτος παρά την κρίση και το 2,6% το 2023 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα, ενώ για το πληθωρισμό αναμένει κορύφωση για φέτος αλλά όχι πάνω από το 4,5% και στη συνέχεια υποχώρηση στο 1,3% τον επόμενο χρόνο.

Ειδικότερα, στην εαρινή έκθεση για τις προοπτικές των κρατών μελών του (World Economic Outlook) το Ταμείο προβλέπει επιβράδυνση σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες και κατά συνέπεια και την ελληνική, για την οποία όμως συνεχίζει να είναι απαισιόδοξο για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

Συγκεκριμένα προβλέπει για φέτος ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 3,5% η οποία θα υποχωρήσει στο 2,6% το 2023 και μεσοπρόθεσμα μέχρι και το 2027 (μετά και το τέλος των εισροών από του πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης) θα “προσγειωθεί” στο 1,2%.

Το ΔΝΤ αποδέχεται τη θετική επίδραση που θα έχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και προβλέπει αύξηση της συνολικής ζήτησης της οικονομίας κατά 2,6% φέτος και 3% το 2023, ενώ στη συνέχεια αναμένει υποχώρηση του ρυθμού ανόδου στο 1,8% το 2027. 

Για το κρίσιμο, σε αυτή τη συγκυρία, μέγεθος του πληθωρισμού το Ταμείο προβλέπει ότι το 2022 θα δούμε την κορύφωση της ανόδου των τιμών με τον πληθωρισμό να φτάνει το 4,5% σε ετήσια βάση από το 0,6% που ήταν το 2021, με προοπτική όμως για σημαντική υποχώρηση στο 1,3% το 2023. Σύμφωνα με το ΔΝΤ μεσοπρόθεσμα, μέχρι και το 2027, ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο 1,9%.

Πιο ανησυχητική είναι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αυξήθηκε πάνω από 6% του ΑΕΠ εν μέσω της πανδημίας και θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα φέτος και του χρόνου, λόγω της επιβάρυνσης των εισαγωγών από τα καύσιμα και τις πρώτες ύλες.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό τους ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει φέτος οριακά στο 6,3% από 6,4% το 2021 και στο 6,1% το 2023. Μέχρι και το 2027 το έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,7% του ΑΕΠ.

Το ίδιο ανησυχητική είναι και η πρόβλεψη για την πορεία της ανεργίας, η οποία μειώνεται μεν από 15% το 2021 στο 12,9% για φέτος, αλλά δεν έχει την ίδια πορεία και το 2023 όταν το ποσοστό της αναμένεται να βρεθεί στο 12,4% σε ετήσια βάση.

Στο σχολιασμό της έκθεσης το ΔΝΤ αναφέρει ότι το σενάριο στο οποίο στηρίζει τις προβλέψεις του θέλει τη μέση τιμή του πετρελαίου στα 106,83 δολάρια το βαρέλι το 2022 και στα 92,63 δολάρια το 2023, τονίζοντας όμως ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη όσο μάλιστα διαρκεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος θα προκαλέσει παγκόσμια επιβράδυνση το 2022. 

“Οι τιμές των καυσίμων και των τροφίμων έχουν αυξηθεί ραγδαία, με τις ευάλωτες ομάδες – ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος –  να επηρεάζονται περισσότερο” αναφέρει το Ταμείο, εξηγώντας και τα διλήμματα. 

Μεγαλύτερες ζημιές για τις υπερχρεωμένες χώρες

Καθώς η μεγάλη άνοδος σε τρόφιμα και καύσιμα πλήττει “τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες”, το Ταμείο καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν καλά στοχευμένα μέτρα για την προστασία τους.

Κάνει επίσης και μια έμμεση αναφορά στις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι μόνιμες ζημιές από την τρέχουσα κρίση θα είναι πολύ μεγαλύτερες σε κράτη με περιορισμένα δημοσιονομικά μέσα (όπως το ελληνικό) καθώς η συνέχεια είναι εξαιρετικά αβέβαιη.

Στην κατεύθυνση αυτή εξηγεί ότι κυριαρχούν καθοδικοί κίνδυνοι για τις παγκόσμιες προοπτικές, συμπεριλαμβανομένων της πιθανής επιδείνωσης του πολέμου, της κλιμάκωσης των κυρώσεων στη Ρωσία, μιας πιο έντονης από την αναμενόμενη επιβράδυνσης στην Κίνα, αλλά και νέας έξαρσης της πανδημίας εάν εμφανιστεί πιο επιθετικό νέο στέλεχος.

Τέλος, επισημαίνει και το κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων αν οι τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα παραμείνουν υψηλές για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 19/4/2022]