ΔΕΗ: ΤΑ “ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΑ” ΚΕΡΔΗ ΕΠΙΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας στον ενεργειακό τομέα, το θέμα των περίφημων ουρανοκατέβατων κερδών στην αγορά ηλεκτρισμού, δηλαδή των κερδών που προέκυψαν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των υψηλών τιμών που επικρατούν στη χονδρεμπορική αγορά. Η υπόθεση είναι σχετικά απλή:

Καθώς οι χονδρικές τιμές του ρεύματος διαμορφώνονται από τις μονάδες φυσικού αερίου σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, οι λοιπές τεχνολογίες απολαμβάνουν υψηλά υπερκέρδη, καθώς οι τιμές υπερκαλύπτουν τα μεταβλητά κόστη. Στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς, τα περίφημα ουρανοκατέβατα κέρδη αφορούν στις μονάδες λιγνίτη και στα υδροηλεκτρικά.

Χθες, πράγματι στα αποτελέσματα της ΔΕΗ καταγράφεται σημαντική αύξηση της κερδοφορίας EBITDA στον τομέα της παραγωγής, που από ζημιές 145 εκατ. ευρώ το 2020 εμφανίζει κέρδη 643 εκατ. ευρώ το 2021. Ωστόσο, τα κέρδη αυτά υποσκελίζονται από τον κλάδο της εμπορίας ο οποίος από κέρδη 576 εκατ. ευρώ, το 2021 εμφανίζει ζημιές 202 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, οι συνολικές εκπτώσεις που προσέφερε η εταιρεία προς τους πελάτες της στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση φτάνουν στα 800 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, οι παροχές της ΔΕΗ προς τους πελάτες της υπερκαλύπτουν τα κέρδη των 643 εκατ. ευρώ που εμφάνισε η εταιρεία στην παραγωγή κατά το 2021.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η επιχείρηση κατάφερε να εμφανίσει επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία EBITDA στο πλαίσιο των στόχων που είχε θέσει ενώπιον της επενδυτικής κοινότητας.

Έτσι η επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου ΔΕΗ έφτασε στα 871,7 εκατ. ευρώ διασφαλίζοντας τη συνέχιση των επενδύσεων της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι το 2021 οι επενδύσεις της ΔΕΗ ανήλθαν σε 438 εκατ. ευρώ από 376 εκατ. ευρώ το 2020 με το μεγαλύτερο κομμάτι (222 εκατ.) να αφορά σε επενδύσεις στη διανομή ενώ 170 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και τα ορυχεία. Στα 32 εκατ. ευρώ (από 18 εκατ.) διαμορφώθηκαν και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά στο καθαρό χρέος της επιχείρησης αυτό εμφανίζει σημαντική μείωση από τα 3,284 δισ. ευρώ το 2020  στα 1,89 δις. ευρώ το 2021.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι σύμφωνα με την πρόβλεψη που έκανε η διοίκηση της εταιρείας ενώπιον των αναλυτών χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, για το 2022, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA στόχος είναι να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2021 δηλαδή στα 900 εκατ. ευρώ.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 6/4/2022]