Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Εφιαλτικά σενάρια πυροδοτεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, απειλώντας να πνίξει ενεργειακά την Ευρώπη, να οδηγήσει σε συμπίεση εισοδημάτων και αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, δίνοντας τροφή σε κινήματα κίτρινων γιλέκων και σε ένα νέο κύμα ευρωσκεπτικισμού.

Επτά μήνες από τότε που ξεκίνησε το ράλι τιμών, η κρίση αποκτά πλέον τερατώδεις διαστάσεις, με την Ευρώπη απόλυτα εξαρτημένη από τη Ρωσία και χαμένη στο χαοτικό ενεργειακό της παζλ, να παρατηρεί το φυσικό αέριο να εκτινάσσεται 50% μέσα σε μια μέρα και να βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμη ήττα με άγνωστες κοινωνικές προεκτάσεις.

Ο εφιάλτης του επόμενου λογαριασμού είναι μπροστά μας. Οι αυξήσεις του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου που αποτυπώνονται στους λογαριασμούς του Φεβρουαρίου θα ωχριούν μπροστά σε αυτές που έρχονται το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Τον τόνο δίνουν πλέον τα 400άρια και 500άρια στους επόμενους λογαριασμούς, τα οποία μένει να φανεί, πόσο θα μειωθούν, κατόπιν του νέου πακέτου επιδοτήσεων, όταν αυτά θα ανακοινωθούν. Λίαν αμφίβολο όμως σε ποιο βαθμό οι παρεμβάσεις της ΕΕ θα απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις και θα καθησυχάσουν τους καταναλωτές, θα συγκρατήσουν τις ανεξόφλητες οφειλές και θα αποσοβήσουν τα κανόνια στην αγορά ενέργειας.

Τα νούμερα και τα σενάρια που επεξεργάζονται οι πάροχοι, τρομάζουν. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένα χρόνο πριν, η μέση τιμή του ρεύματος στη χονδρική ήταν στα 50-60 ευρώ η μεγαβατώρα με αποτέλεσμα, να πληρώνουμε ετησίως ως Ελλάδα για ηλεκτρική ενέργεια γύρω στα 3 δισ. ευρώ.

Αλλά τιμές φυσικού αερίου στα 100-120 ευρώ, όπως οι χθεσινές, μεταφράζονται σε 250-300 ευρώ τιμή χονδρεμπορικής στο ρεύμα. Αν τους επόμενους μήνες παγιωθούν παρόμοια επίπεδα τιμών στο φυσικό αέριο, τότε τα 3 δισ. ευρώ που πληρώναμε ετησίως στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 2021 για ηλεκτρική ενέργεια θα αποτελούν μια πολύ μακρινή ανάμνηση. Ανάλογα με τις εξελίξεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν επιπλέον ετήσιο δυσθεώρητο κόστος, από 5 δισ. ευρώ (με μέση ετήσια χονδρική στα 90 ευρώ/ Mwh), έως… 11 δισ, εφόσον η χονδρική στο ρεύμα «κλειδώσει» για μήνες σε επίπεδα 200 ευρώ. Αύριο πάντως το ρεύμα θα πωλείται στη χονδρεμπορική αγορά στα 235 ευρώ η μεγαβατώρα από 175 ευρώ χθες. Τα παραπάνω θα αποτυπωθούν στα τιμολόγια του Μαρτίου και του Απριλίου.

Αρκετοί φοβούνται ότι έτσι θα πορευτούμε για όλο το 2022, επικαλούμενοι και τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν. Ακόμη και αν δεν υπάρξει η ανάφλεξη στην Ουκρανία, και πάλι, με τις αποθήκες αερίου της ΕΕ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, την αδυναμία να γεμίσουν μέχρι τον επόμενο χειμώνα, το πάγωμα του Nord Stream 2 και τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού που συνδέονται με τη χαμηλή χρέωση στους αγωγούς φυσικού αερίου από την Ανατολή, δύσκολα θα αλλάξει απότομα κάτι επί τα βελτίω στην αγορά.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Γιώργου Φιντικάκη, 25/2/2022]