ΛΑΡΚΟ: ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ Ο ΔΙΠΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΩΛΗΣΗΣ

Στον αέρα βρίσκονται οι δύο διαγωνισμοί, από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή, για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, καθώς οι σοβαρές εκκρεμότητες κυρίως για δύο ζητήματα, θεωρούνται αγκάθια για τους ελάχιστους επενδυτές που έχουν παραμείνει στη διεκδίκηση της βιομηχανίας σιδηρονικελίου.

Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται πως το ΤΑΙΠΕΔ θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς την Τρίτη, τη σύμβαση μίσθωσης του εργοστασίου της Λάρυμνας και πως μέσα στον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές. Όμως, δύο ζητήματα απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη διαγωνιστική διαδικασία που σέρνεται εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Το πρώτο συνδέεται με την περιβαλλοντική καταστροφή από τη λειτουργία του εργοστασίου για την οποία οι υπεύθυνοι κλείνουν τα μάτια επί δεκαετίες. Τώρα προωθείται ρύθμιση, με την έκδοση ΑΕΠΟ (Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) που θα προβλέπει πως ο αγοραστής θα έχει περίοδο πέντε ετών για να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις που δεν έγιναν εδώ και τόσα χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όμως, οι υποψήφιοι υποστηρίζουν πως απαιτούνται και πρόσθετες ρυθμίσεις ώστε να προστατευτεί ο επενδυτής από προσφυγές (για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της βιομηχανίας μέχρι σήμερα) που πιθανώς θα κατατεθούν από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβει τη ΛΑΡΚΟ. Θα κληθεί δηλαδή ο ιδιώτης επενδυτής να πληρώσει τις αμαρτίες του δημοσίου που επί δεκαετίες δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις.

Το δεύτερο ζήτημα συνδέεται με την απαίτηση για διατήρηση ορισμένων, εξαιρετικά ζημιογόνων, δραστηριοτήτων εντός της μονάδας της ΛΑΡΚΟ. Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις, σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν το διαγωνισμό, δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα βρει λύση για το που θα μεταταχθούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ. Έτσι στην ουσία δεσμεύει τους υποψηφίους επενδυτές και τους ζητεί να διατηρήσουν προσωπικό σε ζημιογόνες δραστηριότητες της βιομηχανίας. Υπενθυμίζεται πως η σχετική νομοθετική ρύθμιση προβλέπει πως θα απολυθεί το σύνολο του προσωπικού και δεν θα μεταφερθεί στον ιδιώτη επενδυτή. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει βρεθεί λύση για το που θα μεταταχθούν όσοι υπάλληλοι δεν επαναπροσληφθούν από τον επενδυτή.

Στις σοβαρές εκκρεμότητες περιλαμβάνεται και μια ακόμα απάντηση που περιμένουν το ΤΑΙΠΕΔ και η ειδική διαχείριση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν τω μεταξύ, αύριο έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση υπόθεσης από την οποία θα εξαρτηθεί το ύψος των κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ που καλείται να ανακτήσει το δημόσιο. Αρχικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε επιβάλλει στη χώρα μας να ανακτήσει περίπου 150 εκατ. ευρώ (με τους τόκους). Την Πέμπτη θα συζητηθεί η μείωση του ποσού κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιβάλλει στη χώρα μας ημερήσια χρηματική ποινή 26.698 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης επιστροφής των ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ (9 Νοεμβρίου 2017) και πρόσθετο πρόστιμο 3.709 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης.

Τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ πωλούνται μέσω δύο ξεχωριστών διαγωνισμών, από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή, στους οποίους αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι σχήματα τα οποία είχαν περάσει στο δεύτερο στάδιο. Σταδιακά οι υποψήφιοι που διατηρούν το ενδιαφέρον τους περιορίστηκαν σε τρεις και τώρα ακούγεται πως έχουν μειωθεί ακόμα περισσότερο. Στο δεύτερο στάδιο των δύο διαγωνισμών είχαν περάσει έξι σχήματα και συγκεκριμένα οι COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS AG, Μυτιληναίος, SOLWAY INVESTMENT GROUP LIMITED, THARISA PLC και TRAFIGURA GROUP PteLtd.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά:

  1. τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ) και
  2. τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στο αντικείμενο του διαγωνισμού που προωθεί ο ειδικός διαχειριστής περιλαμβάνονται:

  1. Παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των Μεταλλείων Ευβοίας και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις αλλά και μισθωμένες δημόσιες παραχωρήσεις στην περιοχή Βρυσάκια Εύβοιας
  2. Μεταλλεία Καστοριάς και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές παραχωρήσεις
  3. Μεταλλεία Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις.
  4. Αποθέματα μεταλλευμάτων (δυνητικά και μη)
  5. Αγροτεμάχια στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα) και στην Εύβοια
  6. Κινητός και λοιπός εξοπλισμός στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα)

[ΠΗΓΗ: https://www.powergame.gr/, του Φώτη Κόλλια, 19/1/2022]