EΛΛHNIKOΣ XPYΣOΣ: H ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ «ΣΥΜΠΑΙΚΤΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ 1,9 ΔΙΣ.

Έχοντας ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 1,9 δισ. ευρώ, αλλά συγχρόνως συσσωρευμένες ζημιές στην Ελλάδα της τάξης των 500 εκατ. (το 2020 μάλιστα στα 84 εκατ.), αλλά και δανεισμό 1 δισ. που έχει προέλθει από τις συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου της Eldorado Gold, ο μονόδρομος της αναζήτησης «συμπαίκτη», σε ρόλο στρατηγικού επενδυτή μειοψηφίας προκύπτει εκ των ων ουκ άνευ για την «Ελληνικός Χρυσός».

Καθώς τούτο, σε συνδυασμό με ισχυρή δανειοδότηση, θα επιτρέψει στην εταιρία να προχωρήσει απερίσπαστα στις αναγκαίες νέες επενδύσεις, που θα της επιτρέψουν να αυξήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την παραγωγικότητα των μεταλλείων και να επιστρέψει στην κερδοφορία. Μια εξέλιξη, που πολλοί την είχαν προβλέψει εδώ και αρκετούς μήνες ως μοναδική διεξοδική λύση, προκειμένου η εταιρία να συνεχίσει τη δραστηριοποίησή της στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, κρατώντας τόσο την πλειοψηφία των μετοχών όσο και το management.

H εταιρία έχει ξεκινήσει επαφές για αναζήτηση στρατηγικού εταίρου εδώ και καιρό, πριν ακόμη την αναθεώρηση της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο και την έγκριση του αναθεωρημένου επενδυτικού σχεδίου της. διόλου τυχαίο δεν ήταν και το γεγονός ότι ο CEO της, Δημήτρης Δημητριάδης βρέθηκε πρόσφατα και επί μια εβδομάδα στο Λονδίνο, έχοντας συνεχείς επαφές. H ουσία τώρα, βρίσκεται στο κατά πόσο το στρατηγικό σχέδιο της εταιρίας, που περιλαμβάνει και ένα συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» κινήσεων μέχρι το 2030, θα προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια που θα «ζεστάνουν» το όλο πλάνο.

«Κλειδιά» για την υλοποίηση των στόχων του στρατηγικού σχεδίου για τον μετασχηματισμό των μεταλλείων σε μια αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση, είναι η εξυγίανση των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών, με το δεύτερο ειδικότερα να καταγράφει εκτεταμένες ζημιές επί σειρά ετών, μέσω της υλοποίησης ενεργειών για την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας, παραγωγής και παραγωγικότητας.

O επιτυχής εξορθολογισμός των υφιστάμενων λειτουργιών, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις Σκουριές και την έγκριση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα υποβληθεί εντός του 2021, θα ξεκλειδώσουν την αξία του συνόλου των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός. Δραστηριότητες που αποτυπώνονται στις 3.000 θέσεις εργασίας που η εταιρία θεωρεί πρωταρχικό κεφάλαιο τη διατήρησή τους, τα 2 δισ. εσόδων που απορρέουν για το ελληνικό κράτος, τα 120+70 εκατ. για περιβαλλοντικές και κοινωνικές επενδύσεις αντίστοιχα κ.α.

[ΠΗΓΗ: http://www.dealnews.gr/, 24/10/2021]