ΠΩΣ ΠΗΓΕ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΚΡΙΣΙΜΟ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ

Πολύτιμη “ανάσα”, μετά από μήνες απωλειών εξαιτίας της πανδημίας, έφερε -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- στην τουριστική αγορά ο Ιούλιος… κρίσιμος μήνας για την πορεία της τουριστικής ζήτησης και, κατά εξακολούθηση, των εσόδων.

Παρά την άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων, την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας- Κρήτη, Μύκονος, Σαντορίνη, Ίος, Πάρος – ο Ιούλιος συνοδεύτηκε από άνοδο των αφίξεων από το εξωτερικό και από αισιοδοξία για το τελικό “ταμείο” της φετινής- εξίσου δύσκολης- σεζόν.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές αφίξεις από το εξωτερικό το μήνα που έκλεισε υπολογίζονται σε πάνω από 2 εκατομμύρια, όταν πέρσι τον ίδιο μήνα είχαμε 1,34 εκατομμύρια αφίξεις. Μέχρι στιγμής τη χώρα μας έχουν επισκεφτεί από το εξωτερικό περίπου τέσσερα εκατομμύρια αφίξεις.

Την πρώτη θέση στις αφίξεις καταλαμβάνει η γερμανική αγορά, με 600 χιλιάδες επισκέπτες μέχρι στιγμής.

Άνοιξαν τα ξενοδοχεία

Την ίδια ώρα, σχεδόν το 95% των ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη τη χώρα βρίσκεται εν λειτουργία, με τις πληρότητες μεσοσταθμικά, όπως σημειώνουν επιχειρηματίες του χώρου κυμαίνονται στο 50- 60%. 

Πρόκειται για ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό με τις αντιξοότητες που έχει επιφέρει το τέταρτο κύμα της πανδημίας και που αναμένεται να ανέβει όσο διανύουμε τον Αύγουστο, που είναι ο σημαντικότερος μήνας από πλευράς επισκεπτών και εσόδων της τουριστικής περιόδου.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά στο μέτωπο της πανδημίας, θεωρείται πως ο Αύγουστος μπορεί να φέρει το 60% της τουριστικής κίνησης που είχαμε τον Αύγουστο του 2019, που ήταν η χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Τα έσοδα

Παράλληλα, ανεβαίνουν οι προσδοκίες πως μπορεί να φτάσουμε μέχρι και το 50% των εσόδων της ίδιας χρόνιας, ένας στόχος εντούτοις που παραμένει δύσκολος.

Υπενθυμίζεται πως το 2019, ο τουρισμός έφερε στο ταμείο 18,2 δισ. ταξιδιωτικές εισπράξεις, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων ετών, με ταυτόχρονο ρεκόρ και στο επίπεδο των αφίξεων. Ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό έφτασε τα 33 εκατ., ενώ η συνολική συμβολή του κλάδου άγγιξε άμεσα και έμμεσα το 30% του ΑΕΠ. Τα 13,3 δισ. ευρώ αφορούσαν το τετράμηνο από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο. 

Πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τουριστικές εισπράξεις άγγιξαν τα 4,28 δισ. ευρώ με τις απώλειες για τον τουριστικό κλάδο να αγγίζουν τα 13,89 δισ. ευρώ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν δηλαδή μείωση κατά 76,5% σε σύγκριση με το 2019. Όσον αφορά την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2020 μειώθηκε κατά 76,5% και διαμορφώθηκε στις 7,375 εκατ. ταξιδιώτες.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 3/8/2021]