ANTE PORTAS Ο ΔΟΜΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η αντίστροφή μέτρηση για τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος ξεκίνησε. Ο πρωθυπουργός, με το πέρας της ιδιωτικής του επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, επιστρέφει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας, όπως όλα δείχνουν, αποκρυσταλλώσει στις σκέψεις του τις δομικές αλλαγές που θα… πυροδοτήσει και θα σχετίζονται με το νέο προφίλ της υπουργικής ομάδας. Και το ερώτημα που, αμέσως, προκύπτει σχετίζεται με το κατάλληλο momentum των σχετικών ανακοινώσεων, μετά και τον… επιταχυντή των εξελίξεων, που έχει άμεση αναφορά στη διαχείριση των πύρινων μετώπων του Αυγούστου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παραδεχθεί, πολλάκις, λάθη, αλλά και παραλείψεις, γνωρίζει τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος, όχι μόνο στις πυρκαγιές, αλλά και στη γενικότερη προώθηση της κυβερνητικής ατζέντας, πέριξ των θεμάτων της καθημερινότητας και, πλέον, έχει χαράξει ρότα ανασχηματισμού για ένα σχήμα, το οποίο πέραν από συγκεκριμένες διορθωτικές…πινελιές, έχει παραμείνει με το ίδιο…DNA από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα.

Ο λόγος, λοιπόν, αρχικά για το momentum των ανακοινώσεων. Και ένα σενάριο θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκινά άμεσα των κύκλο των τηλεφωνημάτων, με στόχο οι εξελίξεις πέριξ του ανασχηματισμού να δρομολογηθούν για σήμερα το απόγευμα και στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης να πραγματοποιήσει το…ντεμπούτο του νέο σχήμα. Τα στελέχη που…δείχνουν προς τη σημερινή…χαραμάδα επικαλούνται το βαρύ πρωθυπουργικό πρόγραμμα των επόμενων ημερών. Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί από αύριο διαδοχικά σε Σλοβενία (για το Bled Strategic Forum), Θεσσαλονίκη (θα έχει συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς, ενόψει ΔΕΘ) και Μασσαλία (θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου).

Η επιστροφή του στην Αθήνα αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή και πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα θα μπορούσε να προηγηθεί, προκειμένου οι νέοι υπουργοί να έχουν το χρόνο που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις για την ενημέρωσή τους. Ωστόσο, στο προσκήνιο υπάρχουν και έτερα σενάρια, σχετικά με το πότε θα…ανάψει το πράσινο φως του ανασχηματισμού. Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να μετουσιώνει τις σκέψεις του σε αποφάσεις άμα τη επιστροφή του από τη Μασσαλία και, πάντως, πριν το πρώτο μεγάλο ορόσημο της νέας πολιτικής χρονιάς. Τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και ο χρόνος των ανακοινώσεων, σε αυτήν την περίπτωση, μετατοπίζεται είτε για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, είτε (το αργότερο) για την ερχόμενη Δευτέρα.

Πέραν, πάντως, του χρόνου, προκύπτουν και έτερα σημαντικά ερωτήματα. Ερώτημα πρώτο: Ποια υπουργεία θα αλλάξουν. Πρώτο στη λίστα φαίνεται ότι θα είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά και τη διαχείριση των πυρκαγιών του Αυγούστου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετατρέπεται σε πρόσωπο-κλειδί του ανασχηματισμού, με την παραμονή του στο χαρτοφυλάκιο να θεωρείται δύσκολη. Παράλληλα, στο επίκεντρο θα μπορούσαν να βρεθούν υπουργεία που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας. Όπως, για παράδειγμα, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Παιδείας, αλλά και το υπουργείο Τουρισμού.

Ξεχωριστά δεδομένα δημιουργεί και η νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται με την έλευση των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επομένως, αλλαγές ή προσθήκες σε επίπεδο υφυπουργών θα μπορούσαν να προκύψουν και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς, πέραν του ταμείου ανάκαμψης, στόχος είναι η περαιτέρω προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και η συνολική μετάβαση της οικονομίας στη μετά την πανδημία εποχή. Και σε αυτό το σενάριο, εμπλέκεται, όπως είναι αναμενόμενο και το υπουργείο Ανάπτυξης. Σταθεροί στις θέσεις τους φαίνεται να παραμένουν οι κύριοι Δένδιας, Χατζηδάκης, Πιερρακάκης, Σκρέκας, Καραμανλής. Ερωτηματικά τίθενται γύρω από το όνομα της Λίνας Μενδώνη, ενώ στα σενάρια προς μετακίνηση εμφανίζονται τα ονόματα των κυρίων Βορίδη, Τσιάρα, Πλακιωτάκη και Παναγιωτόπουλου.  

Σύμφωνα, πάντως, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο ανασχηματισμός ενδέχεται να είναι σαρωτικός, περιλαμβάνοντας συγκεκριμένες αποχωρήσεις, αλλά, κυρίως, μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στρέψει το βλέμμα του και προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τα ονόματα των κυρίων Θεοδωρικάκου και Ρουσόπουλου να… μπαίνουν στην εξίσωση.

Ταυτόχρονα, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αξιοποίηση “γαλάζιων” βουλευτών, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών, δεν αποκλείεται η δημιουργία ειδικών χαρτοφυλακίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ σχεδόν σίγουρη μπορεί να θεωρείται η αναβάθμιση γενικών γραμματέων υπουργείων, όπως για παράδειγμα του Μάριου Θεμιστοκλέους και του Γιώργου Καραγιάννη.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 30/8/2021]