ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Σε…έναν αγώνα δρόμου 60 ημερών, με στόχο τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και το χτίσιμο της ανοσίας στην κοινότητα, επιδίδεται η κυβέρνηση, τη στιγμή που η μετάλλαξη “Δέλτα” του πανδημικού ιού φαίνεται να επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι μόνο. 

Το γεγονός ότι η ινδική μετάλλαξη είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό κινεζικό στέλεχος του ιού και 50 έως 60% πιο μεταδοτική από την βρετανική του τρίτου κύματος ανεβάζει, όπως είναι αναμενόμενο τον πήχη της ανοσίας, με τα μηνύματα που εκπέμπονται, σε καθημερινή βάση, να αποτυπώνουν το μείζον “θέλω” της αύξησης των ποσοστών του εμβολιασμού μέσα στους επόμενους κρίσιμους μήνες. Η ανησυχία των ειδικών για ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού είναι, έτσι κι αλλιώς, εμφανής, με τις εκκλήσεις προς τους ανεμβολίαστους να…κορυφώνονται, καθώς ένα ενδεχόμενο νέο “χτύπημα” της Covid-19 θα αφορά, όπως τονίζεται, αποκλειστικά αυτούς.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε, για μία ακόμα φορά, να απευθυνθεί σε νέους και σε μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας, καλώντας τους, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, να σπεύσουν να κλείσουν το ραντεβού τους σε ένα από τα 1.500 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι στις συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με κατοίκους της Δράμας, το ζήτημα των…τσιμπημάτων βρέθηκε εξακολουθητικά στην πρώτη γραμμή. “Να εμβολιαστείτε όλοι”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε. “Όλη η προσπάθειά μας αυτή τη στιγμή είναι να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό, να χτίσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα το τείχος ανοσίας. Είναι η μόνη ασπίδα απέναντι στον ιό. Είναι και το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα. Σε αυτό προσβλέπουμε όλοι για προστασία από νέες μεταλλάξεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι. Όλοι θέλουμε την επάνοδο στην κανονικότητα και να αποφύγουμε, προφανώς, νέα περιοριστικά μέτρα ευρείας κλίμακας. Πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε .Υπάρχουν μεγάλοι δείκτες αβεβαιότητας και η εξέλιξή εξαρτάται από όλους εμάς. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε σε αυτήν την προσπάθεια”, σχολίασε, από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Όπως επισημαίνουν στελέχη, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην ληφθούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα, προσθέτοντας πως η οικονομία και η κοινωνία δε γίνεται κλείσουν και πάλι, για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. “Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει. Τώρα έχει έρθει η ώρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, των επιχειρήσεων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα”, σημειώνουν.

Κινήσεις και απάντηση στην κριτική

Όσο η βεντάλια των διευκολύνσεων για τους πλήρως εμβολιασμένους ανοίγει, τόσο εντείνονται οι “αποκλεισμοί” για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Από την ερχόμενη Δευτέρα, λοιπόν, για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται για τους ενήλικες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Για ανήλικους δώδεκα έως 17 ετών οποιοδήποτε τεστ περιλαμβανομένου του self-test, ενώ οι ανήλικοι έως δώδεκα ετών θα ταξιδεύουν ελεύθερα. Σε ό,τι αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις, η κυβέρνηση αξιολογεί τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί σύντομα. Στελέχη, πάντως, απαντούν στην κριτική ότι ένα τέτοιο μέτρο συνιστά διάκριση προς τους ανεμβολίαστους και διχάζει την κοινωνία. “Όχι μόνο δεν διχάζει την κοινωνία, αλλά αντιθέτως συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία, αφού η αντιμετώπιση της πανδημίας αφορά στο σύνολο της κοινωνίας. Γίνεται το αυτονόητο τόσο για ένα κράτος δικαίου, όσο και υγειονομικά: οι εμβολιασμένοι πολίτες επανέρχονται σταδιακά στην κανονικότητα, απολαμβάνοντας τα δικαιώματα που έχουν στερηθεί επί 16 μήνες. Διατηρούνται παράλληλα οι κανόνες δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους. Είναι χρέος της Πολιτείας να μεριμνά, έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων”, αναφέρουν.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 2/7/2021]