“ΣΠΡΙΝΤ” ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ “ΔΕΛΤΑ”

Αναχώματα που θα περιορίσουν ή ακόμα και θα σταματήσουν τη μετάλλαξη “Δέλτα” του πανδημικού ιού επιχειρούν να υψώσουν κυβέρνηση και ειδικοί λοιμωξιολόγοι. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου… διαβάζουν με ικανοποίηση την άνοδο που παρατηρείται στην ταχύτητα των “ραντεβού” στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, καθώς, στον απόηχο των ανακοινώσεων για την “κάρτα ελευθερίας” και το πρώτο κύμα διευκολύνσεων για την εστίαση και την ψυχαγωγία, η αυξητική τάση είναι σαφής. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μετάλλαξης, που τείνει να γίνει η επικρατούσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και σε χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Πορτογαλία, απαιτούν μέγιστο βαθμό…συναγερμού. Η ινδική μετάλλαξη είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό κινεζικό στέλεχος του ιού και 50 έως 60% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη του τρίτου κύματος, με το επιθυμητό τείχος της ανοσίας, το οποίο πρέπει να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει το 70% της εμβολιαστικής κάλυψης να είναι το μεγάλο στοίχημα, που ανοίγεται στον κυβερνητικό ορίζοντα.

Με τις πρωτοβουλίες των προηγούμενων εικοσιτετραώρων, όπως αυτές ήρθαν στην πρώτη γραμμή από τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης γίνεται εμφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να…πατήσει γκάζι στην επιχείρηση “Ελευθερία”, με στόχο να θωρακίσει τη δημόσια υγεία και να θέσει εκτός κάθε ενδεχόμενο…πισωγυρίσματος στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ζητώντας να συνδράμει η Εκκλησία, μέσω των κηρυγμάτων της, ώστε να πεισθούν και οι πλέον καχύποπτοι συμπολίτες μας και να κάνουν το εμβόλιο. “Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι απέναντι στα εμβόλια, να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Αυτό αφορά ειδικά τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι και κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση που αρρωστήσουν. Είναι πραγματικά πάρα πολύ στενάχωρο όταν βλέπουμε, και σήμερα ακόμα, εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις Εντατικές, αλλά και συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και σχεδόν όλοι να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να προστατευτούν μέσα από το εμβόλιο”, σημείωσε ο πρωθυπουργός. “Να πείσουμε τους καχύποπτους ότι αυτό είναι κάτι, το οποίο δεν είναι απλά επιβεβλημένο, για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία, δική τους και των οικογενειών τους”, πρόσθεσε.

Έξι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, στο συγκεκριμένο κρίσιμο μέτωπο η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει ως εξής:

  • -4.839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μία δόση και 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορονοϊού και το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι.
  • -Τρεις στους τέσσερις πολίτες άνω των 60 ετών, δηλαδή οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό συμπολίτες μας, έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν πολύ σύντομα. Ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας συνεπώς έχει ήδη χτισθεί γύρω από τους πιο ευάλωτους. Αντίστοιχα καλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 45 ετών. Επτά στους δέκα είτε έχουν κάνει το εμβόλιο τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
  • -Στις νεότερες ηλικίες τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα, καθώς απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, αλλά ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών, το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Όπως επισημαίνει, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου COVID και του μητρώου εμβολιασμένων, από τους 4,84 εκατομμύρια πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μία δόση, μόλις το 0,3% έχει νοσήσει από κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό του. “Τα εμβόλια λειτουργούν και πετυχαίνουν να προσφέρουν την ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτόν τον ύπουλο, αόρατο εχθρό. Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλλουν τους ανεμβολίαστους. Για αυτό, είναι σημαντικό να μην αφήσουν όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι το επόμενο δίμηνο του Ιουλίου και Αυγούστου ανεκμετάλλευτο, ώστε να περάσουμε στο φθινόπωρο όσο πιο προστατευμένοι γίνεται από τον ιό”, σχολιάζει ο κ. Σκέρτσος. “Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα και θα αφορούν μόνο στους ανεμβολίαστους, ενώ σταδιακά οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες”, συμπληρώνει.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 1/7/2021]