ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΦΗΒΩΝ 15-17 ΕΤΩΝ, ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 4 ΕΚΑΤ. ΟΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ

Με Pfizer και Moderna ο εμβολιασμός των εφήβων, πότε ανοίγει η πλατφόρμα.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών (σ.σ.  δηλαδή των παιδιών που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006) όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό το απόγευμα της Δευτέρας (5/7).

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός τους θα γίνεται σε εθελοντική βάση, με την απαραίτητη συναίνεση των γονέων τους.

Περισσότερες λεπτομέρειες και οδηγίες για το πως θα κλείνεται το ραντεβού και πως θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων θα ανακοινωθούν την προσεχή Δευτέρα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε επίσης ότι αύριο, Τρίτη, ξεκινάει από την Κρήτη ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Εν τω μεταξύ, οι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα μας (και με τις δύο δόσεις ή όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό Johnson & Johnson) ξεπέρασαν τα 4 εκατ., φτάνοντας σε ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο του προγράμματος «Ελευθερία». Το ποσοστό τους ανέρχεται πλέον σε 38,2% επί του συνολικού πληθυσμού (ή 45% επί των ενηλίκων) ενώ εκείνοι που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση υπερβαίνουν τα 5 εκατ. (ποσοστό 47,7%).

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού απ΄όλα τα εμβόλια και τις τελευταίες 7 μέρες περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι αναρτήθηκε στον ιστότοπο emvolio.gov.gr η πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς, ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ′ οίκον των ατόμων με σοβαρή αναπηρία.

Μια δόση δεν αρκεί

Το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα, που φέρνει αλλαγή των δεδομένων, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου. Ως προς την βαρύτητα της νόσου, είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν είναι ήπια ή όχι, τόνισε. Το σίγουρο είναι ότι είναι πιο μεταδοτική, πρόσθεσε.

Σχετικά με την προστασία από την εν λόγω μετάλλαξη, τόνισε ότι και τα 4 διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό. Η προστασία με μία δόση είναι μόνο 33% και άρα είναι σημαντικό να γίνουν και οι δύο δόσεις είπε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας. Ο πληθυσμός που παραμένει ανεμβολίαστος, είναι άτομα κάτω των 18 ετών. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης.

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα υποκείμενα νοσήματα στα παιδιά, λέγοντας ότι ο εμβολιασμός θα πρόσφερε προστασία στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Με τον εμβολιασμό των εφήβων, είπε, υπάρχει και η προστασία μεγαλύτερης ηλικίας, που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, είναι τα mRNA.

Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει την δική του στρατηγική για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Το κυρίαρχο θέμα ελέγχου, είναι περιστατικά περικαρδίτιδας – και σε 6 εκ. εμβολιασμών, έχουν καταγραφεί 250 ήπιες περιπτώσεις περικαρδίτιδας, κάτι που δεν αναιρεί το όφελος των εμβολιασμών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώνει θετική γνώμη για τον εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών.

(Φωτό: EUROKINISSI)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, 5/7/2021]