ΛΥΓΙΣΕ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ

Λόγω πανδημίας και πράσινης μετάβασης 

Τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας, αλλά και της πράσινης μετάβασης, υπέστη ο μεταλλευτικός κλάδος το 2020, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, κατέγραψε μείωση των πωλήσεων και των εξαγωγών κατά 25%, εξαιτίας της πτώσης του όγκου παραγωγής εμπορεύσιμων προϊόντων.

Αυτό προέκυψε κυρίως από τη διαδικασία απολιγνττοποίησης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 48% της παραγωγής λιγνίτη καθώς και στην περικοπή της παραγωγής σιδηρονικελίου κατά 50%. Αντίθετα, τα αδρανή-δομικά υλικά παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων της τάξης του 5% έναντι του 2019, ενώ τα βιομηχανικά ορυκτά είχαν μικτή εικόνα, με κάποια από αυτά να έχουν καλή πορεία και άλλα ελεγχόμενες μειώσεις πωλήσεων λόγω μειωμένης ζήτησης. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος αντιμετώπισε προβλήματα διαθεσιμότητας λιμενεργατών και οδηγών χερσαίων μεταφορών, ελλείψεις υλικών και πρώτων υλών και προς το τέλος του έτους σταδιακή άνοδο των θαλάσσιων ναύλων.

Ενθαρρυντικό το 2021

Ωστόσο, όπως τόνισε ο επανεκλεγείς για τέταρτη διετία πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΜΕ Αθανάσιος Κεφάλας, «το ξεκίνημα του 2021 είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικό», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε τη συστηματική ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της εξορυκτικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και θα ρίξουμε το βάρος μας για να αρθούν το συντομότερο οι δυσλειτουργίες που παρεμποδίζουν την ανάπτυξή της. Η ένταξη του κλάδου στις προβλέψεις του σχεδίου “Ελλάδα 2.0″ θα κινητοποιήσει σημαντικές επενδύσεις και η απαιτούμενη αυξημένη φροντίδα της οικονομικής διπλωματίας θα δώσει στήριξη για την αύξηση των εξαγωγών μας. Ο ΣΜΕ θα κινητοποιηθεί έντονα ώστε τα πλεονεκτήματα και η υπεύθυνη λειτουργία της εξορυκτικής βιομηχανίας να αποτελέσουν παράδειγμα για το ζητούμενο νέο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Κεφάλα, όσο και εάν οι συνθήκες ήταν δυσμενείς, οι εταιρείες του ΣΜΕ ανταποκρίθηκαν άμεσα και με συντονισμένες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων τους, γεγονός που αποδεικνύεται από το διαχειρίσιμο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 και από τον δείκτη συχνότητας ατυχημάτων, ο οποίος σημείωσε τη μικρότερη τιμή από το 2005, ενώ το 70% των εταιρειών με παραγωγική δραστηριότητα ήταν ελεύθερες ατυχήματος το 2020. Οι εταιρείες του Συνδέσμου διατήρησαν ακέραιες τις παραγωγικές δομές τους. Παράλληλα στήριξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στάθηκαν στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών με απτές δράσεις, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα ο ΣΜΕ ως κλάδος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ρεαλιστικού κοινοτικού πλαισίου, με στόχο την πράσινη μετάβαση.

Ορυκτές πρώτες ύλες

Ο ΣΜΕ συνέχισε να εκπροσωπεί το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στην Advisory Committee for Safety and Health και στο Management Board της EU-OSHA. και έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση στρατηγικής, οδηγιών και παρακολούθησης υλοποίησης αυτών σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας. Ταυτόχρονα είναι ενεργό μέλος της Euromines και ασχολήθηκε ενεργά με την Πράσινη Συμφωνία και την ανάγκη επίτευξης ασφαλείας εφοδιασμού με πρώτες ύλες που θα την υποστηρίξουν. Επίσης, συνέβαλε στην προσπάθεια ένταξης της εξορυκτικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ταξινομία, καθώς και στην αξιολόγηση μίας σειράς πρωτοβουλιών για τη διαχείριση των εξορυκτικών αποβλήτων, ης Πρώτες Ύλες και τη Βιοποικιλότητα. Παρ’ όλους τους προβληματισμούς, οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις επισημαίνουν πως είναι πλέον σαφές ότι χωρίς ασφαλή επάρκεια ορυκτών πρώτων υλών η πράσινη μετάβαση δεν είναι εφικτή.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 1/7/2021]