ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 800 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ

Περισσότερες από 800 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις έχουν προγραμματιστεί από το εξωτερικό προς τα βασικά αεροδρόμια της χώρας μέχρι το τέλος του Ιουνίου. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την εβδομάδα 14 έως 20 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί 384 χιλιάδες θέσεις, 45% περισσότερες σε σύγκριση με την εβδομάδα που διανύουμε, ενώ την εβδομάδα 21 έως 27 Ιουνίου, οι προγραμματισμένες θέσεις ανέρχονται σε 462 χιλιάδες, αύξηση 20%. Ενδεικτικό της ανόδου που καταγράφεται όσο περνούν οι μέρες, είναι πως αυτή την εβδομάδα οι εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ανέρχονται σε 264 χιλιάδες.

Η υψηλότερη κίνηση αναμένεται από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ τα αεροδρόμια στα οποία αναμένονται οι περισσότεροι επισκέπτες είναι η Αθήνα, το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, η Κως, η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Μύκονος και η Ζάκυνθος. 

Από τον Ιούλιο αυξάνονται οι κρατήσεις

Όπως σημειώνουν επιχειρηματίες του τουρισμού, από τον Ιούλιο και μετά ξεκινά στην ουσία η τουριστική σεζόν, αφού οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν αυτό το διάστημα. Ξενοδόχοι λένε πως το κλίμα της ζήτησης είναι ακόμη ρευστό, περιμένουν όμως βελτίωση όσο προχωρά η εμβολιαστική διαδικασία και γίνεται πιο ξεκάθαρο το τοπίο όσον αφορά τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας. Οι κρατήσεις πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα είναι last minute, μια τάση που όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ανεβαίνουν σταδιακά οι αφίξεις

Η αυξητική τάση στις διεθνείς αφίξεις για Ρόδο, Κω, Μύκονο και Σαντορίνη αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Fraport,  σύμφωνα με τα οποία, από την 1η έως την 6η Ιουνίου, τα αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου υποδέχθηκαν περισσότερες από 150 διεθνείς πτήσεις που μετέφεραν στα νησιά περισσότερους από 40 χιλιάδες ξένους επισκέπτες.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της περιφέρειας Νότιου Αιγαίου και σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, οι Γερμανοί συνεχίζουν και το 2021 την “παράδοση” που τους θέλει κορυφαία αγορά προσέλκυσης τουριστών για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κατέχοντας την πρώτη θέση μεταξύ των αφιχθέντων επιβατών στη Ρόδο και την Κω, με δεύτερους προς το παρόν για τα δύο αυτά νησιά τους Πολωνούς, οι οποίοι συνεχίζουν την αυξητική τάση που παρουσίασαν την περσινή χρονιά. Αντίστοιχα, για τα διεθνή αεροδρόμια των Κυκλάδων, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Ελβετοί καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις, ενώ η Μύκονος δέχεται και ένα μέρος των επισκεπτών (της τάξης του 10%) από το Κατάρ.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 9/6/2021]