H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Πεδίο σύγκρουσης με το οργανωμένο έγκλημα στήνει η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό, να έχει δώσει σαφείς εντολές αναφορικά με την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων προκειμένου να αναταχθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Η επιχείρηση «καθαρά χέρια» αποτελεί τμήμα της απόφασης που έχει ληφθεί προκειμένου να ανακοπεί η εξελικτική πορεία του φαινομένου, με έμφαση και στις σχέσεις του οργανωμένου εγκλήματος με την τρομοκρατία.

Η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος και η αντιτρομοκρατική σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές μπαίνουν ενεργά στο παιχνίδι και στοχεύουν κατ’ ευθείαν στην καρδιά τους προβλήματος που ανάγει τις ρίζες τους στη λεγόμενη νύχτα.

Μια «νύχτα» που δείχνει να επιχειρεί να αναδιαρθρωθεί και να επανέλθει στο προσκήνιο παράλληλα με την άρση του lockdown και των περιοριστικών μέτρων που ουσιαστικά αποτέλεσαν και την αιτία της δημιουργίας πυρήνων και ομάδων με νέα μορφή.

Η δεκαετία της κρίσης και τα χρόνια της ανοχής που επέτρεψαν σε τρομοκρατικούς πυρήνες να συγχρωτισθούν με το οργανωμένο έγκλημα μετέτρεψε τη νύχτα σε… μέρα φτάνοντας σε σημείο να εκτελούνται συμβόλαια θανάτου με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Βασίλη Γρίβα έξω από το σχολείο του παιδιού του λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι.

Εκ τότε υπήρξαν εκτελέσεις αλλά και χτυπήματα που για πολλούς εκ των εμπλεκομένων στις έρευνες προϊδέαζαν και σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες, όπως αυτές καλλιεργήθηκαν στις φυλακές και αποτυπώνονται και στην έκθεση που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνέταξε και παρέδωσε στον Άρειο Πάγο.

Η δολοφονία της 20χρονης στα Γλυκά Νερά χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για την δημιουργία μια ατμόσφαιρας ανασφάλειας γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του Πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα ζήτησε άμεσα αποτελέσματα. Ο ίδιος έχει από την πρώτη στιγμή θέσει ως βασική προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά σε κάθε περιοχή της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως η έκθεση που συντάχθηκε αποτυπώνει την πορεία του οργανωμένου εγκλήματος, δίνει στοιχεία για πρόσωπα και καταστάσεις, για τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων και τις φατρίες.

Ως εκ τούτου αποτελεί τη βάση για μια επιχείρηση «καθαρά χέρια» που ναί μεν παραπέμπει στον τρόπο που έδρασαν οι ιταλικές αρχές έναντι της Μαφίας, ωστόσο χρίζει περαιτέρω αναμόρφωσης αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι στην Ελλάδα η μορφή του οργανωμένου εγκλήματος έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ο πόλεμος με την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια έχει πλέον κηρυχτεί και η μάχη δείχνει να αρχίζει, δεδομένου ότι η ασφάλεια των πολιτών δίνει και το έναυσμα για την ανάταξη της χώρας όπως σχεδιάζεται με γνώμονα το τέλος της πανδημίας

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Τάσου Ευαγγελίου, 24/5/2021]