«ΦΡΕΣΚΑ» ΚΕΦΑΛΑΙΑ €1,1 ΔΙΣ. ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται να είναι η επίδραση του έργου των Σκουριών στα συνολικά μεγέθη της Eldorado Gold, όπως προκύπτει από δύο διαφορετικές παρουσιάσεις της καναδικής εταιρείας σε διαδικτυακό συνέδριο της Bank of America και στο έκτο ετήσιο χρηματοπιστωτικό συνέδριο της Goldman Sachs. 

Αυτή την περίοδο η καναδική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός, βρίσκεται σε συζητήσεις για τον τρόπο εξασφάλισης χρηματοδότησης για το έργο των Σκουριών που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Τι προκύπτει όμως, από τις παρουσιάσεις της καναδικής εταιρείας;

Ότι από το 2025, οπότε θα έχει τεθεί σε λειτουργία η μονάδα των Σκουριών, η ετήσια παραγωγή χρυσού της Eldorado θα εκτοξευτεί από τις 500 χιλιάδες σε περίπου 700 χιλ. ουγκιές χρυσού, ενώ, υπολογίζεται ότι κατά την πρώτη πενταετία, η παραγωγή θα ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 200 χιλ. ουγκιές χρυσού.

Κατά τη διάρκεια ζωής των επιφανειακών και υπόγειων μεταλλείων στις Σκουριές, η ετήσια παραγωγή σε χρυσό και σε ισοδύναμα χρυσού – «gold equivalent» (συμπεριλαμβάνεται η παραγωγή ασημιού και άλλων πολύτιμων μετάλλων) τοποθετείται στις 140 χιλ. ουγκιές και σε 280 χιλ. ουγκιές, αντίστοιχα. Υπολογίζεται ακόμη ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του έργου (development capital) ύψους 565 εκατ. ευρώ και κεφαλαιουχικές δαπάνες (sustaining capital) ύψους 622 εκατ. ευρώ.

Ο εσωτερικός συντελεστής απόδοσης (IRR) του έργου τοποθετείται σε 21,2% και η περίοδος επιστροφής κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 3,4 χρόνια. Το κόστος εξόρυξης («all-in sustaining cost») τοποθετείται σε 215 δολάρια ανά ουγκιά (σε τιμές 1.300 δολ./ουγκιά χρυσού, 16 δολ. / ουγκιά αργύρου, 2.400 δολ./τόνο ψευδαργύρου και 2,75 δολ. ανά λίβρα χαλκού), ενώ η περίοδος αποπληρωμής της επένδυσης διαμορφώνεται σε 3,4 χρόνια.

Τα επόμενα βήματα

Το χρονοδιάγραμμα του καναδικού ομίλου προβλέπει την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας για το έργο των Σκουριών μέσα στο τρίτο τρίμηνο και την ολοκλήρωση της συμφωνίας χρηματοδότησης μέχρι το τέλος της χρονιάς, με το ενδιαφέρον από υποψήφιες πηγές χρηματοδότησης να είναι ισχυρό, όπως έχει μεταδώσει το moneyreview.gr. Η  επανέναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Στις εταιρικές παρουσιάσεις της Eldorado Gold κομβικό ρόλο διαδραματίζει η αναθεωρημένη συμφωνία που υπέγραψε η εταιρεία με το ελληνικό Δημόσιο. Τα βασικά της σημεία προβλέπουν την ύπαρξη μηχανισμών προστασίας του επενδυτή, την επέκταση των μεταλλείων της Ολυμπιάδας κατά 650 χιλ. τόνους, ετησίως, και την αναβάθμιση του λιμανιού στο Στρατώνι.

Τέλη Απριλίου, η Eldorado Gold εξασφάλισε την έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της τροποποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που προβλέπει την εφαρμογή της μεθόδου ξηρής απόθεσης για την ασφαλή εναπόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

[ΠΗΓΗ: https://www.moneyreview.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 24/5/2021]