ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΕΦΤΕΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ

Άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις συνολικού ύψους 1,95 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρχονται από τις αρχές Ιουνίου και για το υπόλοιπο του χρόνου μέσα από τις ειδικές δράσεις που θα ενεργοποιούνται σταδιακά από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι ενισχύσεις αυτές θα τρέξουν παράλληλα με τα μέτρα μετάβασης που έχουν ήδη ανακοινωθεί και αναμένεται να μπουν σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα (πρόγραμμα καλυπτόμενων δαπανών, “Γέφυρα ΙΙ”), που θα έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα για τις επιχειρήσεις οι οποίες χτυπήθηκαν από την πανδημία.

Οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι “ανοιχτές”, δηλαδή μετά την προκήρυξή τους θα υλοποιούνται με διαδοχικούς κύκλους μέχρι και την εξάντληση του προϋπολογισμού για κάθε πρόγραμμα, για λόγους ταχύτητας και μείωσης της γραφειοκρατίας. Οι επιχειρήσεις θα έχουν μοναδική υποχρέωση να παρουσιάζουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο που θα μπορεί να αξιολογείται από κάποια τράπεζα ή κάποιον πιστοποιημένο ιδιώτη εκτιμητή. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι επιδοτήσεις θα μπορούν να καλύπτουν το 100% του κόστους της επένδυσης.

Η παλέτα των νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης θα ανοίξει από το καλοκαίρι, μετά την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Με την έγκριση του πακέτου θα έχουμε και την εκκίνηση και μέτρων τα οποία θα αφορούν επιδοτήσεις για τον εκσυγχρονισμό, την ενεργειακή αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, τα 7 προγράμματα που θα αφορούν επιδοτήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι:

  • “Εξοικονομώ επιχειρώντας”. Το πρώτο από τα προγράμματα θα είναι συμπληρωματικό του “Εξοικονομώ”, θα τιτλοφορείται “Εξοικονομώ επιχειρώντας” και θα έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους. Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση “έξυπνων” ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ. Το έργο θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει τόνωση δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το δεύτερο πρόγραμμα, που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα μέσα στον χρόνο, αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα ενισχύει με επιδοτήσεις τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητά τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 375 εκατ. ευρώ.
  • Διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος. Το πρόγραμμα ενισχύει την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με παρεμβάσεις για τον Ορεινό Τουρισμό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας (αξιοποίηση ιαματικών πηγών), τον Αγροτουρισμό και τη Γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον Καταδυτικό Τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 260 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει από το φθινόπωρο, ώστε οι πρώτες επενδύσεις να έχουν ολοκληρωθεί για την τουριστική σεζόν του 2022.
  • Ενίσχυση αγροτοδιατροφικού τομέα. Το πρόγραμμα προωθεί προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του αγροτοδιατροφικού τομέα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας, έμφαση στη συγχρηματοδότηση (μέσος όρος συγχρηματοδότησης 50%) και πρόταξη των συνεργασιών τόσο οριζόντιων (σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα) όσο και κάθετων που αφορούν cluster που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Περιλαμβάνεται εδώ και η συμβολαιακή γεωργία. Τα προγράμματα αφορούν, μεταξύ άλλων, την καινοτομία και την οικολογική επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και τη γενετική βελτίωση ζώων. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 520 εκατ. ευρώ.
  • Έξυπνη μεταποίηση. Το πρόγραμμα ενισχύει την επιτάχυνση της αναβάθμισης του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με οικονομική ενίσχυση των σχετικών επενδύσεων σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης και τεχνητής νοημοσύνης. Προβλέπεται συγχρηματοδότηση κάθε επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό μέχρι 50%. Ο προϋπολογισμός θα είναι 75 εκατ. ευρώ.
  • Παροχή πόσιμου νερού. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών υδροδότησης και διαχείρισης πόσιμου νερού ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά του και να γίνει η καλύτερη εξοικονόμηση των διαθέσιμων αποθεμάτων.
  • Επιδοτούνται, επίσης, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης με συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων τηλεμετρίας-τηλεχειρισμού και τοποθέτηση έξυπνων υδρομέτρων με σκοπό την ορθολογική διαχείριση του πόσιμου ύδατος και την ανίχνευση των διαρροών, ώστε να αποφευχθεί η μη πληρωμή –ατιμολόγητο νερό− σε επίπεδο δικτύου και σε επίπεδο τελικού καταναλωτή. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 200 εκατ. ευρώ.
  • Εξηλεκτρισμός οχημάτων – φορτιστές. Επιχορηγήσεις 220 εκατ. ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν μικρές και μεσαίες για τη δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα (αεροδρόμια, εθνικές οδοί, σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων, πρατήρια καυσίμων κ.λπ.), με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές οι οποίες θα οριστούν με νομοσχέδιο που θα έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα, θα επιδοτείται και η αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων ταξί με ηλεκτρικά.

Τα μέτρα μετάβασης

Παράλληλα με τα νέα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν να ωφεληθούν και από τα μέτρα μετάβασης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ, που θα μπουν σε εφαρμογή μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. Τα μέτρα αφορούν:

  • Την κάλυψη των παγίων δαπανών 30.000 έως 50.000 επιχειρήσεων για το 2020. Το πρόγραμμα θα τρέξει από το τέλος Μαΐου μέχρι και το τέλος του χρόνου και θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ σε χρεωστικά με τα οποία οι δικαιούχοι θα καλύπτουν ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις.
  • Το πρόγραμμα “Γέφυρα ΙΙ”, για επιδότηση τοκοχρεολυτικών δόσεων επιχειρηματικών δανείων, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, από το οποίο αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις.
  • Τη δυνατότητα κάποιες επιχειρήσεις που ωφελήθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, για τους οποίους πλέον το 30% έως και 50% της συνολικής ενίσχυσης έγινε μη επιστρεπτέο, να κάνουν μια ανταλλαγή. Να αποποιηθούν του μη επιστρεπτέου τμήματος της ενίσχυσης, με αντάλλαγμα να πάρουν άμεσα ένα πιστωτικό ίσο με το 35% της ενίσχυσης, με το οποίο θα καλύψουν ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να διαθέσει περίπου 200 εκατ. ευρώ.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 18/4/2021]