ΜΑΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ 4 ΕΚΑΤ. ΔΟΣΕΩΝ

Τα πρώτα στοιχεία ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών αρχίζει να αποδίδει στην Ελλάδα, είναι ήδη ορατά, με τους ειδικούς να εκφράζουν την ελπίδα ότι το Μάιο θα έχει κτίσει το πρώτο τεύχος ανοσίας.

Απεικονίζονται στα χαρακτηριστικά των διασωληνωμένων, τα ποσοστά των οποίων καταγράφουν μια ελαφρά υποχώρηση στις μεγάλες ηλικίες που έχουν κάνει την 1η ή και την 2η δόση των εμβολίων.

Δηλαδή στις ηλικίες 60-64 ετών, 75-79, καθώς και στους 85 ετών και άνω, το ποσοστό διασωληνωμένων, αρχίζει και βαίνει μειούμενο. Είναι όλες αυτές οι ομάδες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη ή και την δεύτερη δόση εμβολίων. 

Την εικόνα αυτή περιέγραψαν πρόσφατα τόσο ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολογίας, Β. Παπαευαγγέλου, όσο και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στ. Λουκίδης, στέλνοντας το μήνυμα ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα αποδίδει. Αισθητή μάλιστα μείωση διασωληνωμένων υπάρχει στους άνω των 75 ετών. 

Στον αντίποδα, υψηλά φαίνεται ότι παραμένουν τα ποσοστά διασωληνωμένων στην κατηγορία 65-74 ετών, όπου άνοιξε πρόσφατα η διαδικασία εμβολιασμών, όπως και στις ηλικίες κάτω των 60, για τις οποίες  δεν έχει ακόμη ξεκινήσει το πρόγραμμα.

“Βλέπουμε σταδιακή αλλαγή στις ηλικίες που πλέον νοσηλεύουμε, απόρροια των εμβολιασμών”, είχε δηλώσει πρόσφατα ο Στ. Λουκίδης. 

Στατιστικά, όπως και αυτά για τις εισαγωγές και το σκληρό δείκτη των θανάτων, για τα οποία εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα αρχίσουν να βελτιώνονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε ευθεία αναλογία με την πρόοδο των εμβολιασμών.

Την ίδια στιγμή οι αναλύσεις των λυμάτων από τον καθηγητή αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη δείχνουν μια σταθεροποίηση, αλλά ακόμα το ιικό φορτίο εκεί έξω-στην κοινότητα- παραμένει υψηλό.

Έτερο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μείωση της θετικότητας, και ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η χρήση και των τριών τύπων των τεστ, δηλαδή των rapid, των μοριακών και φυσικά των self tests. 

Μέχρι και τον Μάιο η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει περί τα 4 εκατομμύρια επιπλέον εμβόλιο. Εξ αυτών, τα 2,6 εκατ. θα προσέλθουν από την Pfizer  (1,1 εκατ. τον Απρίλιο, 1,5 εκατ. τον Μάιο). Τα 900.000 από την AstraZeneca (από 450.000 δόσεις κάθε μήνα), 370.000 από την Johnson & Johnson και 100.000 από την Moderna. Σημειωτέον πάντως ότι τα εμβόλια της J & J που παραλάβαμε δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη στην εμβολιαστική διαδικασία αναμένοντας την απόφαση του FDA και του αντίστοιχου ευρωπαϊκού EΜΑ. Αθροιστικά πρόκειται για περίπου 3,9 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις έως τα τέλη Μαΐου.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 18/4/2021]