ΈΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΑΧΑΪΑΣ

Με την παροχή έκτακτης ενίσχυσης, κατά τα πρότυπα αυτής που δόθηκε στους λιανεμπόρους της Δυτικής Αττικής που έμειναν κλειστοί τα Χριστούγεννα, επιδιώκει η Κυβέρνηση να κάμψει τις αντιδράσεις των λιανεμπόρων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Την έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Αχαΐας στην Πάτρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας είπε πως “η πρώτη επιλογή είναι η στήριξη στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει ήδη καταγεγραμμένο από την επιστολή των τριών περιφερειαρχών, για μία έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, κατά το πρότυπο που υπήρξε στο παρελθόν, για παράδειγμα στη Δυτική Αττική, όταν είχαμε φαινόμενα αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και κλεισίματος των καταστημάτων”.

“Η δεύτερη επιλογή”, συνέχισε ο κ. Πέτσας, “είναι αν προχωρήσουμε σε κάποιο άνοιγμα, με ποιους όρους μπορεί να γίνει με ασφάλεια αυτό το άνοιγμα”, εξηγώντας ότι “ένας τρόπος να αφήσουμε τον ιό έξω από την πόρτα των καταστημάτων του λιανεμπορίου είναι το click away”.

Στις επιχειρήσεις της Δυτικής Αττικής που παρέμειναν κατ’ εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου covid 19, δόθηκε έκτακτη ενίσχυση 3.000 ευρώ μέσω ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Στα ίδια επίπεδα εκτιμάται ότι θα είναι και το χρηματικό επίδομα που θα δοθεί στις επιχειρήσεις της Αχαΐας, της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης. Η κατανομή αναμένεται να γίνει βάση κριτηρίων τζίρου του 2019. Στο τραπέζι υπάρχει και ειδικό πρόγραμμα για τις επιταγές που παραμένουν παγωμένες και δημιουργούν ένα συστημικό κίνδυνο.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Αλεξάνδρας Γκίτση, 5/4/2021]