Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Όλο τον ορίζοντα αλλά και το περιεχόμενο των βασικών αξόνων της κυβερνητικής πολιτικής στο εργασιακό, ασφαλιστικό και στα προγράμματα απασχόλησης παρουσιάζει, στη συνέντευξή του στο Capital.gr, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης. 

Αναφορικά, με το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προτεραιότητα να κατατεθεί, ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνει πως αυτό, μεταξύ άλλων θα προβλέπει αλλαγές στις  υπερωρίες και, συγκεκριμένα,  “την άρση της διάκρισης μεταξύ βιομηχανίας και υπηρεσιών”, ενώ σε σχέση με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σημειώνει πως θα δοθεί η δυνατότητα υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας. 

Όσον αφορά το κρίσιμο “μέτωπο” της μετά-κορονοϊού εποχής, ο  Υπουργός Εργασίας, δηλώνει πως βρίσκεται σε επεξεργασία “ένα συνολικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της αγοράς εργασίας” και πως “σε σχέση με το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, θα στηριχθούμε σε πολιτικές επιδοτούμενης απασχόλησης, στο βαθμό που αυτές επιτρέπονται από το ενωσιακό δίκαιο”. Μάλιστα, το σχέδιο αυτό “θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τις πολιτικές για την κατάρτιση και την επανακατάρτιση των εργαζομένων και των ανέργων και τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ”. 

Ερωτηθείς για το αν σχεδιάζει αλλαγές στα υφιστάμενα μέτρα στήριξης όσων θίγονται από την κορονο-κρίση, ο υπουργός Εργασίας απάντησε πως “για όσο διάστημα χρειαστεί η κυβέρνηση θα παράσχει την απαραίτητη στήριξη- προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία συνολικά”.

Ειδικά, σχετικά με την κατάρτιση,  ο ίδιος επισήμανε πως προωθούνται προγράμματα, μέχρι το φθινόπωρο, ύψους 300 εκατ.  ευρώ. 

Σχετικά με τις επικείμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων (επικουρικές συντάξεις, “δώρα”), ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως “η ελληνική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες φυσικά”.

Αναφορικά, με το κρίσιμο ζήτημα, των εκκρεμών  συντάξεων, ο ίδιος δήλωσε πως “στην πρώτη φάση σκοπός μας είναι μέσα στους επόμενους μήνες να βάλουμε σε μια σειρά το θέμα των συντάξεων” και “σε δεύτερη φάση θα ξεδιπλωθεί το συνολικότερο σχέδιο ανασύνταξης του ΕΦΚΑ, ο οποίος πρέπει, σε αντίθεση με τη σημερινή πραγματικότητα που επικρατεί εκεί, να λειτουργήσει με ένα οργανωτικό μοντέλο σύγχρονο και ευρωπαϊκό”.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού, ο Υπ. Εργασίας, τόνισε στο Capital.gr πως “πρόκειται συνεπώς όχι για μία πολιτική, αλλά για μια διαδικασία θεσμική και τεχνοκρατική” και “θα ληφθούν λοιπόν υπόψη τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, με την ύφεση, με το πώς πήγε η οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια συνολικά και βάσει αυτών να βγουν τα τελικά συμπεράσματα”.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του κου Χατζηδάκη στον Δημήτρη Κατσαγάνη:

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Κατσαγάνη, 5/4/2021]