“ΦΩΤΙΑ” ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΒΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ – ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΆΓΚΥΡΑΣ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Με τις προκλήσεις της Άγκυρας να μην έχουν τέλος και τον πρόεδρο της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγνοεί τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας και να…δηλητηριάζει και πάλι το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα συνεχίζει να στέλνει τα δικά της ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία. Μία Τουρκία που, όπως όλα δείχνουν, δε δύναται να…χωνέψει τα πρόσφατα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυναμιτίζοντας την κατάσταση, αλλά και τις όποιες προσπάθειες διαλόγου.

Οι τελευταίες αποφάσεις της Άγκυρας, που βγάζει το Ορούτς Ρέις από το λιμάνι της Αττάλειας και το στέλνει για έρευνες κοντά στο Καστελόριζο, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου όχι μόνο δε βοηθούν στην καλλιέργεια της απαραίτητης εμπιστοσύνης, αλλά χαράσσουν ρότα, που απέχει πόρρω από τα “κλειδιά” της συνέχειας και της συνέπειας στην αποκλιμάκωση, τα οποία έχει τοποθετήσει στο…παζλ η κυβέρνηση. Πλέον, τα βλέμματα εστιάζουν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εργασίες της οποίας σηκώνουν αυλαία την προσεχή Πέμπτη. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει επί τάπητος τα νέα κύματα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της γείτονος, με τις Βρυξέλλες να καλούνται πλέον να αποφασίσουν περισσότερο… μαστίγιο σε μία Τουρκία, που ιονίζει αρνητικά κάθε πτυχή προσέγγισης, διευρύνοντας το χάσμα με την Ευρώπη.

Τι διεμήνυσε ο Κ. Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης δομεί τα επόμενα βήματα της ελληνικής στρατηγικής στη διπλωματική σκακιέρα. Χθες το μεσημέρι συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μέχρι τη μετάβασή του στη Σύνοδο Κορυφής δεν αποκλείεται να έχει συνομιλίες και με έτερους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως για παράδειγμα, η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, σε ένα τετ α τετ που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά στα μηνύματα που θα εκπέμψει. “Πιστεύω στην απειλή των κυρώσεων. Εάν φτάσει στο σημείο κανείς να επιβάλει κυρώσεις, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ένταση μπορεί να συντηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα. Το ενδεχόμενο επιβολής των κυρώσεων, όμως, σε μια οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα έχει μεγάλη αξία”, επεσήμανε (Νέα) ο πρωθυπουργός. “Έχει σημασία να συγκρατήσουμε ότι η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της. Όσοι πίστεψαν ότι η Τουρκία εννοούσε όσα έλεγε, διαψεύστηκαν…Βρίσκεται απέναντι σε όλους τους Ευρωπαίους. Πρόκειται για απαράδεκτη κλιμάκωση”, τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Πέτσας. “Το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε έναν χρονικό ορίζοντα δύο μηνών μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, προκειμένου να φανεί η συνέπεια και η συνέχεια από την πλευρά της  Τουρκίας στην αποκλιμάκωση. Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες, προκειμένου να δούμε ότι δεν υπάρχει ούτε συνέπεια ούτε συνέχεια. Υπάρχει ακριβώς το αντίθετο. Υπάρχει κλιμάκωση. Άρα, δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Για αυτό, το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι πολύ σημαντικό και για την εργαλειοθήκη των κυρώσεων”, συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές. “Η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις”, ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας. Τόνισε ότι σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία και σημείωσε πως η Τουρκία ενεργεί ως  υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 13/10/2020]