ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σε δύο μέτωπα κινείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Αθήνα, διευρύνοντας τον κύκλο των στρατηγικών διεθνών κινήσεων, που έχουν ως στόχο την επικοινωνία των ελληνικών θέσεων και την ανάδειξη όλων των πτυχών της τουρκικής παραβατικότητας στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ισχυροποιούν τις συμμαχίες της χώρας, με το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια στιγμή που τίθεται επί τάπητος η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μάλιστα, σήμερα και, μετά από πρωτοβουλία της Ελλάδας, οι τουρκικές προκλήσεις θα συζητηθούν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο. Δηλαδή, στο ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ.

Η πολιτική συζήτηση, όπως επισημαίνουν στελέχη, θα προηγηθεί και θα θέσει τις παραμέτρους για την όποια τεχνική συζήτηση ακολουθήσει στο πλαίσιο της Συμμαχίας. “Όσον αφορά στον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ, οι όποιες παρατηρήσεις έπονται της πολιτικής συζήτησης. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις και των συνοδευτικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

“Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Στόλτενμπεργκ εγχείρησε ένα έγγραφο με κάποιες ιδέες για αποκλιμάκωση και απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή. Ζητήσαμε τη σύγκληση του North Atlantic Meeting, προκειμένου να τεθεί από την Ελλάδα η τουρκική προκλητικότητα, η οποία δεν είναι απειλή μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την συμμαχία. Επομένως, είναι άλλο το επίπεδο των πολιτικών ενεργειών που αναλαμβάνει η Ελλάδα -όπως αυτή του North Atlantic Meeting και οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και του ΟΗΕ και είναι άλλο το επίπεδο των τεχνικών συζητήσεων σε στρατιωτικό σκέλος, προκειμένου να υπάρξει απόσυρση των ναυτικών δυνάμεων από την περιοχή. Υπάρχει ένα έγγραφο στο τραπέζι από τη γραμματεία του ΝΑΤΟ το οποίο επιδέχεται παρατηρήσεων των πλευρών. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί και εάν αυτές οι παρατηρήσεις θα είναι γραπτές ή αν θα είναι άλλου τύπου, μετά από τη συνάντηση που θα γίνει σε επίπεδο πρέσβεων”, τόνισε (Άλφα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Νέα μηνύματα Μητσοτάκη. Ηχηρή παρέμβαση ΕΛΚ

Ένα εικοσιτετράωρο πριν τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην Κορσική και στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ακόμα ένα…κομμάτι στο παζλ των διεθνών συμμαχιών της χώρας.

Στη σύσκεψη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός παρουσίασε, με τεκμήρια, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως η χώρα μας είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, καθότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, αλλά δε νοείται πραγματικός διάλογος υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη (ανάμεσά τους όλοι οι αντιπρόεδροι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ) εξέφρασαν την ομόθυμη στήριξή τους στις ελληνικές θέσεις, ενώ ο κ. Βέμπερ εξέφρασε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη την αμέριστη στήριξή του στις ενέργειες της Αθήνας, οι οποίες αποσκοπούν στη φύλαξη των ευρωπαϊκών-ελληνικών συνόρων και στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Μεσόγειο.

“Δε θα δεχτούμε την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, που αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή. Στεκόμαστε σθεναρά δίπλα στην  Ελλάδα και την  Κύπρο για την υπεράσπιση των συνόρων και των χωρικών υδάτων τους… Η αντίδρασή μας πρέπει να δοθεί σε δύο επίπεδα: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καθορίσει τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να προκαλέσει  νέες οικονομικές κυρώσεις. Εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις, ο Ερντογάν πρέπει να χτυπηθεί εκεί που πονάει περισσότερο, στο πορτοφόλι του. Ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε τους δεσμούς μας με την Τουρκία. Πρέπει να τερματίσουμε τη διαδικασία ένταξης και να ξανασκεφτούμε μία νέα σχέση βασισμένη στην ιδέα της εταιρικής σχέσης, στην οποία δεν μας κρατούν ομήρους”, επεσήμανε, σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

“Είναι απαράδεκτο να υποχωρεί η Ευρώπη κάθε φορά που ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας και να παραβιάσει τις μεταναστευτικές μας συμφωνίες. Πρέπει να αλλάξουμε το παιχνίδι. Δε θα εκβιαστούμε”, πρόσθεσε.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη-Μακρόν αναμένεται ότι θα είναι καθοριστικό. Πέραν των μηνυμάτων που θα εκπέμψει προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο ηγέτες θα θέσουν επί τάπητος τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την προκλητικότητα της γείτονος. Παράλληλα, στη συνάντηση των δύο ηγετών είναι πιθανό να επισφραγιστούν η συμφωνία για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και η προμήθεια γαλλικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η απόκτηση 18 έως 20 νέων και μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ οι υπογραφές θα… πέσουν αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Σάββατο και από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει το τρίπτυχο, στο οποίο κινείται η κυβέρνηση. Εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας, που μπορεί να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα προαναγγείλει την πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών και θα ανακοινώσει την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214 και τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων “Απάτσι”. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 9/9/2020]