ΠΡΟΣ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο. Αυτό που φαίνεται να μην έχει κλειδώσει ακόμη είναι ο χρόνος εφαρμογής της μείωσης εντός του 2021 καθώς και ο τρόπος εφαρμογής της.

Όπως έχει γράψει επανειλημμένως το Capital.gr η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021 είναι ένα από τα βασικά μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενισχύσει τα εισοδήματα στην οικονομία, τα οποία έχουν πληγεί από την κρίση του κορoνοϊού.

Η εισφορά επιβάλλεται σήμερα με αφορολόγητο 12.000 ευρώ και συντελεστές που κλιμακώνονται από το 2,2% έως και το 10% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν, όπως αναφέρθηκε, τόσο τον χρόνο, όσο και τον τρόπο εφαρμογής της μείωσης.

Συγκεκριμένα εξετάζεται:

  • η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 προκειμένου η οικονομία να δεχτεί μια ισχυρή ώθηση εξερχόμενη από την κρίση του κορονοϊού. Από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η μειωμένη παρακράτηση της εισφοράς αλλά η μείωση θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου προκειμένου το δημοσιονομικό κόστος της να μεταφερθεί εν μέρει στο 2022 που θα κατατεθούν οι φορολογικές δηλώσεις για το φορολογικό έτος 2021. Με βάση αυτό το σενάριο η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι της τάξης του 50% και ο σχεδιασμός προβλέπει πλήρη κατάργησή της με τα εισοδήματα του 2022 ή 2023
  • η μείωση της  εισφοράς αλληλεγγύης να είναι οριζόντια ή στοχευμένη σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Στην πρώτη περίπτωση το όφελος θα φανεί για όλους τους φορολογούμενους – φυσικά πρόσωπα ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα ωφεληθούν οι φορολογούμενοι μέχρι ένα όριο εισοδήματος (π.χ. 30.000 ευρώ). Η ελάφρυνση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων μπορεί να γίνει με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου της εισφοράς και τη δραστική μείωσή της έως τα 30.000 ή 40.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όλος ο σχεδιασμός για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και γενικά το πακέτο φορολογικών μειώσεων πρόκειται να τεθεί από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα στο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή. Εκεί θα επιδιωχθεί να εξασφαλιστεί το πράσινο φως προκειμένου να ξεδιπλωθεί πλήρως το πακέτο φορολογικών μειώσεων που σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο.

Στο πακέτο εξετάζεται ακόμη να περιληφθεί:

  • – η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες
  • – η παράταση της ισχύος των προσωρινών μειώσεων στον ΦΠΑ
  • – η αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών
  • – η παράταση της ισχύος των μέτρων στήριξης της απασχόλησης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Σπύρου Δημητρέλη, 9/9/2020][