ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ORUC REIS – ΈΛΗΞΕ Η NAVTEX

Τρεις ώρες πριν λήξει η τουρκική Navtex νότια του Καστελόριζου το “Oruc Reis” που από τα τέλη Ιουλίου έπλεε παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, άρχισε να αναπτύσσει ταχύτητα και να αλλάζει πορεία. Το Marine Traffic, έδειχνε προορισμό προς τα τουρκικά παράλια, ανατολικά του Καστελόριζου, ενώ η Άγκυρα προχώρησε σε νέα δέσμευση της περιοχής όπως είχε προαναγγείλει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τα μεσάνυχτα έληξε η Navtex επιβεβαιώνοντας την επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στο λιμάνι της Αττάλειας όπως και για τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του thetoc.gr.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει να φέρνει νέα δεδομένα στην κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αν δεν πρόκειται για ένα νέο επικοινωνιακό τέχνασμα του Ταγίπ Ερντογάν τότε φαίνεται πως ξεκινά η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε η άμεση αποχώρηση του “Oruc Reis” και του τουρκικού στόλου από την ανατολική Μεσόγειο ήταν το αίτημα που έθεσε η Αθήνα για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο οι κινήσεις της Άγκυρας δεν αλλάζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ενόπλων δυνάμεων που παραμένουν σε επιφυλακή στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται σήμερα το Καστελόριζο προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για την απελευθέρωση του ακριτικού νησιού. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί και στα πολεμικά πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι και θα συνομιλήσει με τους αξιωματικούς και τους ναύτες του πολεμικού ναυτικού.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που το “Oruc Reis” έπαιρνε ρότα προς τα τουρκικά παράλια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκεπτόταν τη Λευκωσία. Ο Μάικ Πομπέο αφού εξέφρασε την ανησυχία του για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την στήριξη του στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους στις θαλάσσιες ζώνες τους, υπενθυμίζοντας πως τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου στην Κύπρο θα διαμοιραστούν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη, βρέθηκε η απόφαση των ΗΠΑ για την μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, μία κίνηση που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 13/9/2020]