ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Τα νέα μέτρα έφεραν ερωτηματικά για το κατά πόσο θα πρέπει να φορούν τη μάσκα οι πολίτες σε παραλίες, beach bars και εστιατόρια.

Σύγχυση επικράτησε σε κατοίκους και τουρίστες της Χαλκιδικής αναφορικά με το πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από αύριο, Παρασκευή, 21 Αυγούστου, που ισχύουν τα νέα, έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν στην περιοχή λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου.

Στα νέα μέτρα αναφέρεται ρητώς πως η μάσκα είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς και δημόσιους, εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας ερωτηματικά για το κατά πόσο θα πρέπει να φορούν τη μάσκα οι πολίτες σε παραλίες, beach bars και εστιατόρια (δείτε εδώ).

Όπως εξηγεί ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας μιλώντας στη Voria.gr, η χρήση μάσκας σε καταστήματα εστίασης, όπως εστιατόρια, καφέ και beach bars, είναι υποχρεωτική για τους πελάτες μόνο μέχρι να κάτσουν στο κατάστημα, ενώ στη διάρκεια παραμονής τους εκεί υπάρχει ισχυρή σύσταση να τη φορούν όσο περισσότερο μπορούν. Υποχρεωτική, ωστόσο, συνεχίζει να είναι η χρήση της μάσκας από το προσωπικό.

Στις οργανωμένες παραλίες, ισχύει ότι μέχρι πριν την επιβολή των έκτακτων μέτρων, δηλαδή: Τήρηση αποστάσεων στις ξαπλώστρες των beach bars και ισχύει και σε αυτή την περίπτωση η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας όσο περισσότερο γίνεται – η χρήση της δεν είναι υποχρεωτική.

Στις παραλίες οι οποίες δεν είναι οργανωμένες, η μάσκα είναι υποχρεωτική εφόσον δεν τηρείται ο κανόνας της απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ της κάθε παρέας. Όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη: «Σε οποιαδήποτε υπαίθρια συνάθροιση δεν τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμιση μέτρου μεταξύ των παρευρισκομένων επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας προστασίας». Υπενθυμίζεται πως ο αριθμός κάθε παρέας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα εννέα άτομα τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο ενώ στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε για τα έκτακτα μέτρα σε Χαλκιδική και Μύκονο, το οποίο διευκρινίζει ότι ισχύουν οι διατάξεις περί μη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε καταστήματα εστίασης και τήρησης αποστάσεων. Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων, η οποία διευκρινίζει πως η χρήση μάσκας στα καταστήματα εστίασης δεν είναι υποχρεωτική από τους πελάτες σε Χαλκιδική και Μύκονο στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων. 

Από την υποχρέωση της χρήσης μάσκας εξαιρούνται, σύμφωνα με τα νέα μέτρα: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.

[ΠΗΓΗ: https://www.voria.gr/, 20/8/2020]