ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΡΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ

Περαιτέρω προβληματισμό στην τουριστική αγορά προκαλούν τα τελευταία στοιχεία της Fraport για την επιβατική κίνηση από το εξωτερικό τον Ιούλιο, που “έκλεισε” με πτώση 78% σε σχέση με το 2019. Σε απόλυτα νούμερα, οι απώλειες των επιβατών που ήρθαν στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα μεταφράζονται σε περίπου 3,5 εκατ., από 4,498 εκατ. πέρσι, σε 969 χιλιάδες μόλις φέτος.

Όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί καταγράφουν πτώση πάνω από 70%. Η διεθνής επιβατική κίνηση, σύμφωνα με τη Fraport, σε σύγκριση με το 2019, στα Χανιά τον Ιούλιο είχε πτώση 82%, στην Κέρκυρα 78%, στην Ζάκυνθο 76%, στην Κω 79%, στη Μύκονο 76%, στη Ρόδο 80% και στη Σαντορίνη 76%.

Η μείωση στην επιβατική κίνηση του εσωτερικού έφτασε το 56%, ενώ η συνολική πτώση στην επιβατική κίνηση το 75%. Σε ανάλογα ποσοστά κινήθηκαν και οι απώλειες στον αριθμό των πτήσεων.

Σημειώνεται πως από 15 Ιουνίου, πλην εξαιρέσεων, είχαν επιτραπεί οι πτήσεις από το εξωτερικό στα περιφερειακά αεροδρόμια και η τουριστική αγορά ήλπιζε στην τόνωση την ταξιδιωτικής ροής μέσα στον Ιούλιο. Και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ήταν κάτω των προσδοκιών, φτάνοντας μεσοσταθμικά το 22%.

Συνολικά, η μείωση της επιβατικής κίνησης από το εξωτερικό ανέρχεται στο 87%.

Σύμφωνα, τέλος, με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών τον Ιούλιο η συνολική επιβατική κίνηση υποχώρησε κατά 70%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Από το αεροδρόμιο των Σπάτων διακινήθηκαν συνολικά περίπου 894 χιλ. επιβάτες, αριθμός που κόντευε να αγγίξει πέρυσι, τον ίδιο μήνα, τα 3 εκατομμύρια άτομα.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην ταξιδιωτική ροή και στις κρατήσεις που θα υπάρξουν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Για το μήνα που διανύουμε, λόγω και του εσωτερικού τουρισμού, η εικόνα είναι καλή στους περισσότερους προορισμούς, η πτώση όμως στα καταλύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλη. Για τον Σεπτέμβριο, η ζήτηση παραμένει επί του παρόντος υποτονική.

Ο στόχος των εσόδων για τη φετινή χρονιά έχει τεθεί στα πέντε δισ. ευρώ, από τα είκοσι που αναμένονταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Όπως όμως υπογραμμίζουν φορείς της αγοράς, σε περίπτωση που οι αφίξεις είναι μειωμένες, ο πήχης των εισπράξεων αναμένεται να κατέβει ακόμη περισσότερο.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 7/8/2020]