Μήνυμα για το πώς πρόκειται να κινηθεί την Παρασκευή κατά την προγραμματισμένη αξιολόγησή του για την Ελλάδα, δίνει ο οίκος Fitch μέσα από νέα έκθεσή του για τις προοπτικές των χωρών της Δυτικής Ευρώπης στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
Λίγες μέρες πριν την αναμενόμενη “ετυμηγορία” του για τη χώρα μας (24 Ιουλίου), ο οίκος προχωρά μεν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ύφεση στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο υπογραμμίζει τους παράγοντες εκείνους που μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση ή σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας, υποδηλώνοντας έτσι πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή της στάσης του αυτή τη στιγμή, και πως οι πιθανότητες είναι να διατηρήσει το rating στο ΒΒ με σταθερές προοπτικές, όπως ανέφεραν και πρόσφατα αναλυτές στο Capital.gr.
Έτσι, όπως σημειώνει η Fitch, η αναθεώρηση του outlook σε σταθερό -στην οποία είχε προχωρήσει τον Απρίλιο- αντικατοπτρίζει τη σημαντική επίδραση της κρίσης λόγω της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα, στα δημόσια οικονομικά και στους εξωτερικούς λογαριασμούς. Πλέον προβλέπει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,6% φέτος (από 8,1% πριν), αντανακλώντας τα αναγκαία μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας, την παγκόσμια ύφεση καθώς και τη “βουτιά” που θα δεχτεί ο τουρισμός.
Τα παραπάνω υποδηλώνουν πως ο οίκος δεν έχει “λόγο” να προχωρήσει σε υποβάθμιση του outlook της Ελλάδας σε αρνητικό, καθώς ήδη λαμβάνεται υπόψη το σοβαρό σοκ της πανδημίας στην οικονομία.
Ο οίκος παράλληλα προσθέτει πως η πτώση της δραστηριότητας και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας θα οδηγήσουν σε απότομη επιδείνωση του ισοζυγίου του προϋπολογισμού. Αναμένει πως το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα καταγράψει έλλειμμα 7,0% το 2020 από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019, ενώ και το πρωτογενές ισοζύγιο θα εμφανίσει έλλειμμα μετά από τέσσερα συνεχόμενα έτη πλεονασμάτων. Επιπλέον, εκτιμά πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί σημαντικά, στο 6,7% του ΑΕΠ από 1,4% το 2019, λόγω των περιορισμένων αφίξεων τουριστών.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Fitch εκτιμά πως θα βρεθεί στο 195,2% του ΑΕΠ φέτος, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 187,1%. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι θα παραμείνει πολύ υψηλό, υπάρχουν παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητά του, όπως το υψηλό cash buffer που διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2020-2021, καθώς και το ευνοϊκό προφίλ του χρέους που σημαίνει ότι το κόστος εξυπηρέτησής του θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.
Πώς θα έλθει η αναβάθμιση
Η Fitch αναφέρει τους τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Αυτοί είναι:
- Επιστροφή του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ σε σταθερή πτωτική πορεία μετά την πανδημία, για παράδειγμα λόγω της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της επιστροφής στην αύξηση του ΑΕΠ και της διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων.
- Βελτίωση της μεσοπρόθεσμης πορείας της ανάπτυξης μετά το σοκ του κορονοϊού, ιδιαίτερα εάν υποστηρίζεται από την εφαρμογή αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
- Χαμηλότερο ρίσκο “μεταφοράς” των κινδύνων του τραπεζικού τομέα στον κρατικό ισολογισμό.
Στους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας, ο οίκος τοποθετεί:
- Την αποτυχία της μείωσης του χρέους/ΑΕΠ λόγω, για παράδειγμα, μίας πιο παρατεταμένης περιόδου δημοσιονομικής χαλάρωσης και οικονομικής συρρίκνωσης
- Τις αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο που θα αυξήσουν τον κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία
- Τα συνεχιζόμενα ελλείμματα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών λόγω της παρατεταμένης πτώσης στον τουρισμό, με περαιτέρω αποδυνάμωση της εξωτερικής θέσης της Ελλάδας.
Με δεδομένα τα παραπάνω, μπορούμε να καταλήξουμε πως το rating της Ελλάδας δεν “κινδυνεύει” αυτή τη στιγμή, και φυσικά πως μία αναβάθμιση είναι πολλούς μήνες μακριά. Μένει να δούμε τι θα αποκαλύψει από τον “χρησμό” της η Fitch την Παρασκευή, κρατώντας πάντα κατά νου πως ο οίκος μπορεί και να επιλέξει να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη αξιολόγηση…
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Ελευθερίας Κούρταλη, 20/7/2020]