ΑΓΟΡΕΣ: ΤΟ ΙΛΙΓΓΙΩΔΕΣ ΡΑΛΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ο χρυσός αποτελεί το asset με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, τη στιγμή που η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά πως το ράλι θα συνεχιστεί και το 2021, παρά το γεγονός ότι ήδη φλερτάρει με τα υψηλότερα επίπεδα από το ρεκόρ του 2011, έχοντας την περασμένη εβδομάδα βρεθεί μια ανάσα από τα 1.900 δολάρια η ουγκιά.

Το “blockbuster” του 2020, όπως πλέον το χαρακτηρίζουν, σημείωσε άνοδο σχεδόν 20% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, μετά το ράλι 18% το 2019, το οποίο και αποτελεί απόδειξη ότι το πολύτιμο μέταλλο ήταν ήδη σε μια καλά εδραιωμένη bull market πριν από την πανδημία. Τους τελευταίους μήνες ο χρυσός ενισχύθηκε, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσε το σοκ της πανδημίας οδήγησε τους επενδυτές να αναζητήσουν το απόλυτο καταφύγιο από την καταιγίδα, τη στιγμή που η εμφάνιση της COVID-19 έχει αλλάξει δραματικά την παγκόσμια οικονομία, αποσυνδέοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές, διαταράσσοντας το εμπόριο και τις επενδύσεις, αυξάνοντας την ανεργία και προκαλώντας αναταράξεις στις διεθνείς σχέσεις.

Μπορεί οι αγορές μετοχών να έχουν επίσης πολύ καλές επιδόσεις, προς έκπληξη πολλών, καθώς το ράλι που ακολούθησε το sell-off του Φεβρουαρίου-Μαρτίου αιφνιδίασε ακόμα και τους πιο… ψύχραιμους, ωστόσο ο παράγοντας “αβεβαιότητα” τις κάνει ευάλωτες και οδηγεί συχνά σε έντονα σκαμπανεβάσματα και σε… ανήσυχους και νευρικούς, έτσι, επενδυτές. Ο ίδιος ωστόσο αυτός παράγοντας, η αβεβαιότητα, είναι και το μεγάλο “όπλο” του χρυσού. Όσο διατηρείται, τόσο τα funds θα κρατούν και θα αυξάνουν τις θέσεις τους στο πολύτιμο μέταλλο, με τους αναλυτές να βλέπουν εκτόξευση της τιμής του ακόμα και στα 3.000 δολάρια (!) μεσοπρόθεσμα.

Τι μπορεί να σταματήσει το ράλι

Αν υποθέσουμε πως ο μόνος κίνδυνος για τις αγορές διεθνώς είναι η εξέλιξη της πανδημίας, αυτός θα εκμηδενιστεί μόνο όταν βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Έως τότε μπορεί η ροή ειδήσεων να οδηγεί σε “εκρήξεις” στις μετοχές, άλλοτε ανοδικές και άλλοτε καθοδικές, όμως η αβεβαιότητα για το “πότε” θα έρθει το τέλος αυτού του μεγάλου σοκ που χτύπησε την ανθρωπότητα το 2020 πάντα θα διατηρεί την ανάγκη των χαρτοφυλακίων, μικρών και μεγάλων, για “ασφάλεια”.

Ωστόσο, η πανδημία δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος. Στον χάρτη του ρίσκου είναι τα γεωπολιτικά, οι εκλογές των ΗΠΑ και, φυσικά, όλα τα… κατάλοιπα που θα αφήσει ο κορονοϊός στις οικονομίες τα οποία δεν θα “θεραπευθούν” με ένα εμβόλιο. Ο χρυσός αποτελεί παραδοσιακά το μεγαλύτερο επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας και ανασφάλειας γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας. Και σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε εδώ και μήνες και θα είμαστε για καιρό ακόμα.

Οι λόγοι πίσω από το ράλι

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, οι πραγματικοί λόγοι που ο χρυσός “τρέχει” και θα συνεχίσει να το κάνει είναι αμέτρητοι, όπως: τα τεράστια δημοσιονομικά πακέτα τόνωσης σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ασία για την αντιμετώπιση του σοκ της πανδημίας και της βαθιάς ύφεσης που προκαλεί, η χαλαρή νομισματική πολιτική –συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ισολογισμού των κεντρικών τραπεζών–, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι σχετικά με το εμπόριο, η αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές των ΗΠΑ, τα πολύ χαμηλά επίπεδα των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς, η αυξημένη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο όπως αποτυπώνεται και στα ETFs χρυσού, τα οποία έχουν εκτοξευθεί, και το πιο αδύναμο δολάριο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission στις ΗΠΑ, στοιχήματα” των επενδυτών κατά του δολαρίου βρίσκονται κοντά στα υψηλά δύο ετών και οι επενδυτές είναι long σε όλα τα νομίσματα του G10 και έναντι του δολαρίου, ενώ το αμερικανικό νόμισμα αναμένεται να δεχτεί σημαντικό πλήγμα και από το ευρώ, το οποίο ήδη “τρέχει” μετά και τη συμφωνία της Ε.Ε για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα ενισχύσουν και θα επεκτείνουν το ράλι του χρυσού, καθώς οι επενδυτές θα συνεχίσουν να κυνηγούν το πολύτιμο μέταλλο λόγω των χαρακτηριστικών άμυνας και ρευστότητας που διαθέτει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BlackRock, οι εισροές στα ETFs χρυσού έχουν εκτιναχθεί κατά 25% από τις αρχές του έτους και αγγίζουν συνολικά τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό από μόνο του αρκεί για να “εξηγήσει” το άλμα που έχει σημειώσει το πολύτιμο μέταλλο. Η μαζική στροφή των επενδυτών προς τον χρυσό λόγω COVID-19 ώθησε τις θέσεις των ETFs χρυσού σε επίπεδα-ρεκόρ και ο αντίκτυπος αυτής της “στροφής” ξεπέρασε τη μείωση της ζήτησης για κοσμήματα, που αποτελούν αγαθό πολυτελείας που δεν “ευνοείται” σε περιόδους ύφεσης. Οι θέσεις long στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων Comex είναι επίσης υψηλές. Η HSBC εκτιμά πως τόσο τα ETFS όσο και futures χρυσού (Comex) θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο λόγω της σταθερής ζήτησης των επενδυτών για “ασφαλή καταφύγια” που προκαλούν οι αυξημένοι κίνδυνοι στην οικονομία και οι χαμηλές αποδόσεις σε άλλα assets.

Η βρετανική τράπεζα δηλώνει “ταύρος” για τον χρυσό, προβλέποντας περαιτέρω ράλι για μεγάλο διάστημα και ακόμα και το 2021, όταν η παγκόσμια οικονομία μπει σε φάση ανάκαμψης. Όπως σημειώνει, οι τιμές του χρυσού, οι οποίες είχαν ήδη αυξηθεί πολύ πριν από την εμφάνιση της COVID-19, επωφελούνται περαιτέρω από τη ζήτηση των επενδυτών λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία. Ο χρυσός ωφελείται τόσο από τις εκτεταμένες αγορές θεσμικών επενδυτών όσο και από τις αγορές ιδιωτών, καθώς οι επενδυτές κυνηγούν το πολύτιμο μέταλλο λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών που έχει ως asset.

Οι αβεβαιότητες στο υγειονομικό, το χρηματοπιστωτικό και το οικονομικό μέτωπο που δημιουργούνται από την πανδημία COVID-19 και οι συνέπειές τους είναι πιθανό να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το ράλι του χρυσού το επόμενο διάστημα, αλλά και το 2021, όπως εκτιμά η HSBC. Ακόμα και όταν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά, ο χρυσός θα συνεχίσει –έστω και με λιγότερους έντονους ρυθμούς σε σχέση με φέτος– να προσελκύει τους επενδυτές, ενώ οι γεωπολιτικοί και εμπορικοί κίνδυνοι υποστηρίζουν επίσης τη συνέχιση του ράλι στην τιμή του.

Η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι η bull market του χρυσού θα ενισχυθεί περαιτέρω από τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την πανδημία, τονίζοντας ότι το πολύτιμο μέταλλο κατάφερε να διατηρήσει το ράλι παρά τη σημαντική ανάκαμψη των μετοχών. Η ανάγκη για ένα ασφαλές καταφύγιο ακόμα και μετά την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και περαιτέρω κερδών στις μετοχές θα στηρίξει την πορεία του χρυσού για ένα μεγάλο διάστημα ακόμα, καταλήγει.

Ράλι για τους επόμενους 18 μήνες βλέπουν 42 funds

Οι τιμές του χρυσού θα ενισχυθούν σε επίπεδα-ρεκόρ τούς επόμενους 18 μήνες, καθώς η κρίση του κορονοϊού ενθαρρύνει τους επενδυτές να συσσωρεύσουν το πολύτιμο μέταλλο ως αντιστάθμιση (hedging) έναντι πιθανών αναταραχών στις ευρύτερες αγορές, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters. Ωστόσο, οι χαμηλές πωλήσεις κοσμημάτων στην Ασία και η προοπτική οικονομικής ανάκαμψης θα περιορίσουν την ταχύτητα του ράλι, σύμφωνα με τα funds που συμμετείχαν.

Η δημοσκόπηση σε 42 αναλυτές και traders χρυσού έδειξε πως η μέση πρόβλεψη για την τιμή του χρυσού το 2020 ήταν στα 1.713 δολάρια ανά ουγκιά και τα 1.800 δολάρια το 2021, έναντι των προβλέψεων για 1.639 και 1.655 δολάρια ανά ουγκιά, αντίστοιχα, σε παρόμοια έρευνα τον Απρίλιο.

“Όσο μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα σχετικά με τον έλεγχο του ιού, τόσο πιο bullish είναι οι προοπτικές για τον χρυσό”, σημειώνει η αναλύτρια της StoneX, Rhona O’Connell, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν σε επίπεδα-ρεκόρ πάνω από τα 2.000 δολάρια το 2021.Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Ελευθερίας Κούρταλη, 26/7/2020]