ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΑΧΗ ΧΑΜΗΛΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Στην Ελλάδα το εφαρμοστικό έργο συνεχίζεται με ένα νέο νομοσχέδιο, άνω των 400 σελίδων, το οποίο όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Γαλλο-ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, περιλαμβάνοντας τις φορολογικές διατάξεις για το non dom. Θα περιλαμβάνει και άλλες παρεμβάσεις πέραν όσων τέθηκαν  σε δημόσια διαβούλευση.

Παράλληλα στις Βρυξέλλες ξεκινά η μεγάλη μάχη για το σχέδιο ανάκαμψης με χαμηλές τις πιθανότητες συμφωνίας, αν και ο ΥΠΟΙΚ διατηρεί τις ελπίδες του λέγοντας πως “ευελπιστούμε να υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις” που να στηρίζουν τις ελληνικές επιδιώξεις”.

“Θα καταθέσουμε στη Βουλή άλλο ένα φορολογικό νομοσχέδιο”, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του. Είπε πως θα κατατεθεί σήμερα και θα περιλαμβάνει κίνητρα “σε ό,τι αφορά στην έρευνα και την καινοτομία, τα κίνητρα για να προσελκύσουμε συνταξιούχους αλλοδαπής, επεκτείνοντας το non dom”, καθώς και “άλλες ειδικότερες παρεμβάσεις φορολογικής φύσεως”.

Ουσιαστικά ο ΥΠΟΙΚ αναφέρεται στο νομοσχέδιο το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις.

Η Σύνοδος Κορυφής

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ίδια εκδήλωση του Γαλλοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέφερε πως “ευελπιστούμε να υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης”. Μίλησε για αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να στηρίζονται κυρίως σε επιδοτήσεις και όχι στα δάνεια και να μην έχουν ειδικούς όρους.  Μίλησε επίσης για μία απόφαση η οποία θα πρέπει να αφήνει τα κράτη να διαμορφώνουν το δικό τους σχέδιο ανάπτυξης.

Η ευθύνη της εφαρμογής

Εξήγησε πως το δύσκολο βήμα μετά για την Ελλάδα είναι να οργανώσει το ολιστικό της πρόγραμμα. Μίλησε για σκληρή δουλειά εντός της χώρας ούτως ώστε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο να κατατεθούν τα αντίστοιχα σχέδια.

Αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις που έγιναν με τους θεσμούς την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη και είπε ότι σε αυτές παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες κάθε Υπουργείου. Κατέστησε σαφές πως “έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη ως Ελληνική Κυβέρνηση να φανούμε συνεπείς”, αναφερόμενος στην εφαρμογή της συμφωνίας για το σχέδιο ανάκαμψης.

Ανέφερε πως “πρέπει να κινηθούμε άμεσα και συγχρονισμένα για την υλοποίηση δημοσιονομικών πολιτικών για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, αλλά και για την ολοκλήρωση διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα”. “Μόλις λήξει η παρένθεση θα επιστρέψουμε στη σωστή δημοσιονομική πολιτική”, επανέλαβε δηλαδή στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

“Όταν έχουμε καλύτερη εικόνα για την ένταση και την έκταση της κρίσης αλλά και για το πώς θα κινηθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη τα επόμενα χρόνια, με την Ελλάδα προφανώς να μην έχει τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους που είχε τα προηγούμενα χρόνια, εκτιμούμε ότι θα μπορούμε στο προϋπολογισμό το 2021 να μιλήσουμε συγκεκριμένα για το περιεχόμενο των παρεμβάσεων μας και για τη φορολογική πολιτική που θα εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο”, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στο σχεδιασμό που υπήρχε πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Επισήμανε επίσης και τα ευεργετικά οφέλη για τις διμερείς σχέσεις από τη συνεργασία που υπεγράφη στο Παρίσι τον Ιανουάριο.

Μίλησε επίσης  για τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Προανήγγειλε το νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής μαζί με τη συνολική αναθεώρηση του προϋπολογισμού στα 3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον μέτρα

“Προφανώς έχουμε κρατήσει εφόδια για το μέλλον” ανέφερε. “Είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί λαμβάνοντας υπόψη και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας να αυξηθούν τα μέτρα αυτά στο μέλλον”  πρόσθεσε. Αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων μέσα από τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές.

“Ναι έχουμε υστέρηση στα έσοδα, έχουμε αποκλίσεις” ανέφερε.  Αλλά επισήμανε ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους ιδιώτες τα εργαλεία στήριξης των δημοσίων εσόδων που δημιουργήθηκαν (κίνητρα καταβολής).

Ελπίζουμε να αρχίσει η ροή πόρων από την ΕΕ τους επόμενους μήνες ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι όλα τα κράτη μέλη δεν έχουν συνεισφέρει στο πρόγραμμα SURE.

Εξήγησε επίσης ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι “όταν κλείσει αυτή η παρένθεση να πετύχουμε υψηλή διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική μεγέθυνση το 2021 και μετά και πάνω σε αυτό το πρόγραμμα η ελληνική κυβέρνηση θα αναπτύξει το επόμενο χρονικό διάστημα ένα ολιστικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη”.

Ανέφερε ότι θα ήθελε υψηλότερες ταχύτητες από το τραπεζικό σύστημα και εκτίμησε ότι πλέον υπάρχει επιτάχυνση στο ρυθμό διοχέτευσης πόρων στην πραγματική οικονομία. “Το τραπεζικό σύστημα πέρασε από διάφορες φάσεις τα τελευταία χρόνια. Νομίζω πως καταφέραμε να σταθεροποιηθεί” είπε.

Επισήμανε πως “θα θέλαμε να τρέξει μαζί με γρηγορότερους ρυθμούς μέσα στην κρίση” αλλά είπε πως “πρέπει να είμαστε και δίκαιοι” και δεν πρέπει να  “δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων”. Επανέλαβε το στόχο για πιστωτική επέκταση  κατά 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 17/7/2020]