Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Κ.Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Εξοπλισμό για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων παρέδωσε σήμερα στη 2η ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο εξοπλισμός χρηματοδοτείται μέσω του ευρωπαϊκού έργου «Flood Protection», που είναι ενταγμένο στο διασυνοριακό πρόγραμμα του Interreg «Ελλάδα – Βουλγαρία» και στο οποίο συμμετέχει το…

Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Όπως έχουμε δεσμευτεί, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε σταθερά και πάντα δίπλα στους ανθρώπους που δίνουν τις μάχες στην πρώτη γραμμή. Στηρίζουμε όλους εκείνους, που έχουν κάνει αποστολή της ζωής τους να προστατεύουν τους συμπολίτες μας, γιατί για εμάς η ασφάλεια και η προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος, ήταν και παραμένουν κορυφαίες προτεραιότητές μας. Και αυτό το έχουμε αποδείξει όχι με λόγια, αλλά με πράξεις σε κάθε μας βήμα. Στηρίξαμε την Ελληνική Αστυνομία, με νέα οχήματα και ατομικό εξοπλισμό. Παραδώσαμε νέα ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ. Ενισχύσαμε την Πυροσβεστική, με 19 νέα πυροσβεστικά οχήματα. Αλλά και τους προηγούμενους μήνες, μέσα στην υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού παραδώσαμε περισσότερους από 35 τόνους υγειονομικό υλικό και είδη ατομικής προστασίας στις γυναίκες και τους άντρες της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του λιμενικού, στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους διασώστες του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, παραδώσαμε 24 νέες Ειδικές Κλίνες Εντατικής Θεραπείας, στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, με τους οποίους αναβαθμίζουμε με σύγχρονο εξοπλισμό, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ό,τι είναι απαραίτητο, για να το πετύχουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην πρόληψη. Και για την αντιπλημμυρική προστασία και για την αντιπυρική προστασία. Πάντα όμως είμαστε έτοιμοι, να παρέμβουμε, όταν και όποτε χρειάζεται, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούνται τα φαινόμενα».

Ο εξοπλισμός που παρέδωσε σήμερα ο κ. Τζιτζικώστας περιλαμβάνει είδη ειδικής ένδυσης και υπόδησης των πυροσβεστών, αλλά και μια εξωλέμβια μηχανή, στολές κατάδυσης για διάσωση σε πλημμύρες, ρυθμιστές πλευστότητας δυτών, ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για δέκα διασώστες σε ορμητικά νερά, καθώς και ένα τρισδιάστατο σύστημα έρευνας βυθού.

«Παραδίδουμε νέο σύγχρονο εξοπλισμό στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος. Εκφράζοντας την κοινωνία στο σύνολό της, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΜΑΚ, για το σπουδαίο έργο τους, για το γεγονός ότι βάζουν πάνω και πρώτα απ’ όλα τη ζωή των συνανθρώπων μας, κάτι που δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο. Σας ευχαριστώ, όπως ευχαριστώ και όλες τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, που με μεγάλη αυταπάρνηση και υψηλότατο αίσθημα καθήκοντος, φτάνουν πολλές φορές να διακινδυνεύουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, για να κρατήσουν όλους τους άλλους ασφαλείς. Πραγματικά νοιώθουμε ευγνωμοσύνη για την τεράστια προσφορά σας, στην κοινωνία και τον τόπο μας», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας κατά την παράδοση του εξοπλισμού.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τη διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια επιπλέον υλικών για το Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε να είναι πλήρως εξοπλισμένο για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων επιπτώσεων από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Στο νέο διαγωνισμό περιλαμβάνεται η προμήθεια φορητών γεννητριών, εκατοντάδων αντλιών, κουτιών και θυρίδων φύλαξης εξοπλισμού.

«Το επόμενο διάστημα, πάντα με χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε στο πλαίσιο του έργου ‘Flood Protection’, που είναι ενταγμένο στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα προμηθεύσει το Πυροσβεστικό Σώμα, με 200 αντλίες για την αποστράγγιση υδάτων, 12 ειδικές κούτες μεταφοράς εξοπλισμού καθώς και δυο φορητές ηλεκτρικές γεννήτριες. Θέλω να το γνωρίζετε, θα αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ που μπορούμε, για την ενίσχυση του έργου σας, και την ατομική προστασίας σας», δήλωσε στους πυροσβέστες ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό έργο «Flood Protection» και τη συμμετοχή της Περιφέρειας, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε σειρά έργων αντιπλημμυρικής προστασίας: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μετά από πάρα πολλά χρόνια, ο πρώτος δημόσιος φορέας, ο οποίος ενισχύει τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΜΑΚ, που χρειάστηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα, να προμηθευτούν με προσωπικό κόστος τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μην κινδυνεύει η ίδια η ζωή τους, όταν επιχειρούν κάτω από τις πιο ακραίες συνθήκες. Πέρα όμως από τον εξοπλισμό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι επίσης ο πρώτος φορέας που μετά από πολλά χρόνια, μετά από δεκαετίες αδιαφορίας, όπου παρά το γεγονός ότι και χρήματα και χρόνος υπήρχε, δεν έγινε τίποτα, αξιοποιεί σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια, για να ενισχύσει το δίκτυο υποδομών σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία και να αποτρέψει τη δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων σε κατοικημένες περιοχές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Μέσα από το έργο ‘Flood Protection’ ενισχύουμε το ανατολικό ανάχωμα της Λίμνης Κερκίνης σε μήκος 3.710 μέτρων αξιοποιώντας πόρους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις εργασίες στεγάνωσης και ενίσχυσης του αναχώματος για τα πρώτα 1.150 μέτρα και τις επόμενες ημέρες θα δημοπρατηθούν τα δύο επόμενα τμήματα συνολικού μήκους 2.560 μέτρων. Παράλληλα, παραλάβαμε ένα κινητό σύστημα αρθρωτής αντιπλημμυρικής προστασίας μήκους 1300 μέτρων. Το πλεονέκτημα που αποκτούμε με αυτό το σύστημα, είναι ότι αναπτύσσεται γρήγορα και με αυτό τον τρόπο προστατεύσει τις υποδομές και τα κτίρια από τις πλημμύρες. Επίσης, προχωράμε στην αξιολόγηση της απόδοσης των μέτρων παρέμβασης αντιπλημμυρικής προστασίας στο Στρυμόνα και προετοιμάζουμε νέες ώριμες προτάσεις για την περαιτέρω προστασία της περιοχής, οι οποίες θα είναι οι πρώτες που θα υποβληθούν άμεσα για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ. Και βέβαια υλοποιούμε και ολοκληρώνουμε μεγάλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που θωρακίζουν 19 πόλεις και περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας».

 «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Πυροσβεστική. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι δίπλα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τζιτζικώστας προσωπικά ασχολήθηκε και βρήκε λύση για το στεγαστικό ζήτημα της 2ης ΕΜΑΚ. Με τον νέο εξοπλισμό η Περιφέρεια αναγνωρίζει εμπράκτως το έργο μας. Έχουμε την ομάδα με τις περισσότερες και μεγαλύτερες πανελλαδικά υγρές διασώσεις. Το έργο μας είναι δύσκολο και επικίνδυνο και με τον εξοπλισμό της Περιφέρειας αποκτούμε τα μέσα για να το επιτελούμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Και ο κ. Τζιτζικώστας και η Περιφέρεια δεν έμειναν σε αυτά. Την προηγούμενη εβδομάδα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια άλλων 26 οχημάτων, πάλι με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, που θα ενισχύσουν αποφασιστικά το στόλο της Πυροσβεστικής και το έργο μας. Το ευχαριστώ είναι λίγο», τόνισε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδας Σπύρος Βαρσάμης.

Ο Εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Αλέξανδρος Σαμαράς συνεχάρη την Περιφέρεια και την Πυροσβεστική για τη συνεργασία τους και την έγκαιρη υλοποίηση του έργου.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 16/7/2020]