ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ “ΔΑΚΤΥΛΟΣ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ- ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΑΘΗΝΑ

Με χθεσινό δημοσίευμά της η Bild εμφάνισε την παρέμβαση Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν σαν την καταλυτική κίνηση που αποσόβησε ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο το βράδυ της Τρίτης. 

Μπαράζ διπλωματικών κινήσεων

Η Γερμανίδα Καγκελάριος συνομίλησε τόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο λειτουργώντας πυροσβεστικά προς τον Ταγίπ Ερντογάν – με άγνωστες προς το παρόν τις λεπτομέρειες του τι ακριβώς διημείφθη στη συνομιλία τους και επείσθη ο πρόεδρος της Άγκυρας να υποχωρήσει. Όπως άγνωστη παραμένει και η διάρκεια της “υποχώρησης” από την τουρκική πλευρά. 

Το βέβαιον είναι πως η Αθήνα βρίσκεται σε επιφυλακή και θα παραμείνει μέχρι τουλάχιστον τις 2 Αυγούστου οπότε και λήγει η Navtex που εξέδωσε η Τουρκία με την οποία δεσμεύει το Καστελόριζο για έρευνες. 

Η κυβέρνηση πάντως “απλώνει” τα διπλωματικά της δίχτυα και αυξάνει την κινητικότητά της σε ευρωπαικό και διεθνές επίπεδο. Το μήνυμα που εκπέμπει είναι σταθερό καθόλη την διάρκεια της κορύφωσης των τουρκικών προκλήσεων: Ψυχραιμία, ετοιμότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το “μενού” ήταν εφ όλης της ζέουσας πολιτικής ύλης: Διμερείς σχέσεις, εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή αλλά και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με  τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το συντονισμό ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει και της επίσκεψης Αναστασιάδη στο Παρίσι και της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Μακρόν.

Και αν η ανακοίνωση του Στειτ Ντιπάρτμεντ το βράδυ της Τρίτης ήταν τουλάχιστον αμφιλεγόμενη αφού καλούσε μεν την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της στο Καστελόριζο αλλά μιλούσε για “αμφισβητούμενα ύδατα”, ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση του γερουσιαστή των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος αντέδρασε έντονα : “Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που “αμφισβητεί” αυτά τα νερά είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αναγνωρίσει κατηγορηματικά και δημόσια ότι η Τουρκία μόνη της είναι υπεύθυνη για την ένταση πάνω τους”. 

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι Έλληνας ΥΠΕΘΑ έχει επικοινωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπερ για τις εξελίξεις στην περιοχή. 

Στο “παιχνίδι” έχει μπει και η Κομισιόν η οποία απηύθυνε παραίνεση στην Τουρκία να προσφύγει στην Χάγη για την υφαλοκρηπίδα. Η πάγια θέση της Ελλάδας επ’ αυτού είναι πως μόνο με την υπογραφή συνυποσχετικού που θα όριζε το πλαίσιο θα δεχόταν προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης.

Σημειολογικώς ιδέσθαι πάντως, αύριο είναι η επέτειος υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης. Ως γνωστόν, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι “λάτρης” των συμβολισμών.

Τετ α τετ Μητσοτάκη- πολιτικών αρχηγών

Υπό το πρίσμα των ανησυχητικών εξελίξεων με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο του στην Βουλή. Η ατζέντα που έθεσε ο πρωθυπουργός αφορά τόσο τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά όσο και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. 

Μεγαλύτερο προφανώς πολιτικό ενδιαφέρον έχει το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα μετά την ένταση που έχει προκληθεί στις μεταξύ τους σχέσεις από την προανακριτική για την Novartis , τις αποκαλύψεις για Μιωνή, Παππά, Καλογρίτσα και Μάτι. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε δεν φείσθηκε πυρών χθες εναντίον του κ. Μητσοτάκη στην διαχείριση των ελληνοτουρκικών, ζητώντας σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, ενημέρωση της Βουλής και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από την Ε.Ε.

Στις αιτιάσεις Τσίπρα ότι ο πρωθυπουργός παρά τη σοβαρή αναβάθμιση του τουρκικού κινδύνου ούτε συγκάλεσε το  ΚΥΣΕΑ ούτε ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, κυβερνητικά στελέχη απαντούν:    

“Ο κ. Τσίπρας μάλλον ξεχνά ότι τον Οκτώβριο του 2018, όταν η Άγκυρα εξέδωσε παράνομη Navtex δεσμεύοντας περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κι έστειλε στην περιοχή το Barbaros, ο ίδιος -ως Πρωθυπουργός τότε- δεν συγκάλεσε ούτε ΚΥΣΕΑ, ούτε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ούτε καν ενημέρωσε τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων”.

Σε κάθε περίπτωση, παρά το εξαιρετικά τεταμένο κλίμα μεταξύ Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ , έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα ειπωθεί μεταξύ Μητσοτάκη- Τσίπρα στο σημερινό τετ α τετ τους.

Τα ραντεβού του Πρωθυπουργού

  • Στις 12:30 με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα.
  • Στις 13:30, με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
  • Στις 18:15 με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο.
  • Στις 19:30 με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
  • Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 24 Ιουλίου, στις 9:30.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Νίκης Ζορμπά, 23/7/2020]