ΔΕΝ ΛΟΓΑΡΙΑΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΑΣ ΖΗΤΗΜΑ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της μετατροπής της σε τζαμί, μια απόφαση που έχει δημιουργήσει σωρεία αντιδράσεων, επανήλθε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνοντας για μια ακόμα φορά με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν λογαριάζει τίποτα και κανέναν.

Συγκεκριμένα, με νέες του δηλώσεις στο περιοδικό Kriter ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να… προλάβει τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις επαναλαμβάνοντας πως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας.

“Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι εσωτερικό μας ζήτημα. Ο λαός αποφασίζει. Πρέπει όλοι να σεβαστούν την απόφαση”, είπε συγκεκριμένα.

“Ο τελικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι το Τουρκικό Έθνος, όχι άλλοι”, συμπλήρωσε και ζήτησε για μια ακόμα φορά να γίνει σεβαστή η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης.

Ακόμα, αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο είπε: “Δεν θέλουμε ένταση. Αντιθέτως πιστεύω πως οι υδρογονάνθρακες είναι ευκαιρία συνεργασίας. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση συνεργασίας που θα  προβλέπει δίκαιη μοιρασιά”.

“Αίτημα του έθνους” η μετατροπή της Αγίας Σοφίας

“Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας. Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας”, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων γέφυρας της Τουρκίας στην επαρχία Μπίτλις.

Συνεχίζοντας την προκλητική ρητορική του και μια μέρα μετά το διάγγελμά του, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πως το ζήτημα της μετατροπής του μνημείου σε τζαμί ήταν “αίτημα του έθνους”.

Οι αλλαγές εντός της Αγίας Σοφίας προκειμένου να μετατραπεί σε τζαμί και να ανοίξει για λατρεία στις 24 Ιουλίου, θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει υπό τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας.

Όπως υποστήριξε ο Ερντογάν, “το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση”.

Μάλιστα, κάλεσε τον κόσμο να μη σπεύσει να επισκεφθεί την Αγία Σοφία πριν από το επίσημο άνοιγμά της ως μουσουλμανικό τέμενος, ήτοι πριν από τις 24 Ιουλίου.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Αγία Σοφία “το μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης” και πρόσθεσε πως “κατέχει μια ειδική θέση στην καρδιά του τουρκικού έθνους”.

Στις Βρυξέλλες το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας

Αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. “Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας”, δήλωσε σύμφωνα με το skai.gr.

Επίσης, αύριο ο υπουργός θα μεταβεί μαζί με τον κ. Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες για σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας, τόνισε.

“Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της”, είπε ο υπουργός.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής. Επίσης, “δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 12/7/2020]