ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ VDR ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠΑ

Εντός των προσεχών εβδομάδων, πιθανότατα εντός του Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει το virtual data room για τη διπλή πώληση της ΔΕΠΑ, σηματοδοτώντας την έναρξη της δεύτερης και τελικής φάσης της διαδικασίας.

Μέσω του VDR οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα που θα τους βοηθήσουν να προχωρήσουν στις αποτιμήσεις τους και να καταρτίσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους. Προηγουμένως οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υπογράψουν τη ρήτρα εμπιστευτικότητας για τις πληροφορίες που θα τους κοινοποιηθούν.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, το πιθανότερο σενάριο είναι ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, ενώ για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στις αρχές του 2020.

Στον πρώτο διαγωνισμό για τις υποδομές έχουν προκριθεί και συμμετέχουν στην τελική φάση έξι εταιρείες, ήτοι οι Italgas (Ιταλία), EPH (Τσεχία), First State Investments (Αυστραλία), KKR (ΗΠΑ) Macquarie (Αυστραλία) και SinoCEEF (Κίνα). Στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομές δεν επιτρέπεται στην επόμενη φάση η δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ των συμμετεχόντων παρά μόνο με τρίτες εταιρείες.

Στο δεύτερο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ἐχουν προκριθεί 7 σχήματα ήτοι η κοινοπραξία ΕΛΠΕ – Edison, η κοινοπραξία Motor Oil Hellas – ΔΕΗ, η Mytilineos, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου, η Shell και η MET Group. Σε αντίθεση με το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Δικτύων, για την Εμπορία επιτρέπεται η δημιουργία συμμαχιών μεταξύ των συμμετεχόντων, υπό την αίρεση της έγκρισης των πιθανών νέων κοινοπραξιών από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στόχος του ταμείου είναι να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες ανταγωνισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής πώληση της εταιρείας στην οποία έχουν περιέλθει οι διεθνείς συμβάσεις με προμηθευτές της ΔΕΠΑ αλλά και ο κλάδος της προμήθειας με την Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας.

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για την πώληση της εταιρείας Υποδομών, στην οποία έχουν περιέλθει οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στις τρεις εταιρείες διανομής, δηλαδή στην ΕΔΑ Αττικής, στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και τέλος στη ΔΕΔΑ.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 13/7/2020]