Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΘΗΝΑΣ-ΡΩΜΗΣ, ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΒΗΜΑ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η Αθήνα από τη χθεσινή “ιστορικής σημασίας εξέλιξη”, η οποία σχετίζεται με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στον απόηχο των υπογραφών, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε δημόσια παρέμβαση, αναδεικνύοντας κομμάτι-κομμάτι τα θετικά αποτυπώματα της συμφωνίας, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση, με την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική της, αναβαθμίζει περαιτέρω το ρόλο της χώρας στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου.

“Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές μας χώρες, αίροντας, έτσι, με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών”, τόνισε, στη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός. “Η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται. Και, βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά. Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Και για μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, Παράλληλα, σημείωσε ότι Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει “σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης”, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την ευχή ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής. “Η συμφωνία είναι καθοριστικής σημασίας βήμα, γιατί έχει να κάνει με την οριοθέτηση αυτής της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που είναι σημαντικές για την Ανατολική Μεσόγειο. Σε μία περίοδο που έχουμε δει παράνομες ενέργειες από άλλα κράτη, όπως αυτές ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Θα προχωρήσουμε σιγά-σιγά και στα επόμενα βήματα που κάνουμε για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και για την προάσπιση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων…”, ανέφερε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με την Αθήνα να στρέφει πλέον το βλέμμα της στο επόμενο βήμα. Και η…πυξίδα, σε αυτήν την περίπτωση, δείχνει προς την Αίγυπτο.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας με την Ιταλία

Για διαπραγματεύσεις, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες διαρκούσαν ακόμα και 16 ώρες την ημέρα, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, περιγράφοντας τα βήματα που οδήγησαν στη συμφωνία Αθήνας-Ρώμης. Ο κ. Δένδιας (Αντέννα) σημείωσε ότι το…πράσινο φως άναψε το βράδυ της Δευτέρας. Όταν στις 10 και 45 ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι…επιτέλους τελειώσαμε. “Πήρε 40 χρόνια για να υπογραφεί και πλέον η Ελλάδα έχει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και μάλιστα, μια αντίληψη μέσης γραμμής και επήρειας των νησιών που επιβεβαιώνει το Διεθνές Δίκαιο, την UNCLOS, και τις γενικότερες απόψεις που η Ελλάδα εκφράζει στο διεθνές γίγνεσθαι. Η Ελλάδα είναι μια συνεπής χώρα, δεν έχει à la carte απόψεις”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας, λοιπόν, παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Για το σκοπό αυτό, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας “η οποία αντανακλά εθιμικό δίκαιο στο σύνολό της και όχι επιλεκτικά και αυθαίρετα, όπως ορισμένοι επιχειρούν να τη χρησιμοποιούν” προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία.

Επόμενο βήμα…Κάιρο

Μετά την πετυχημένη, λοιπόν, ολοκλήρωση της οριοθέτησης με την Ιταλία, η Αθήνα έχει ως στόχο τη σύναψη συμφωνίας με το Κάιρο. Για το λόγο αυτό, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στις 18 Ιουνίου “με όλη την ελληνική τεχνική ομάδα” στην Αίγυπτο. “Ήταν ο προγραμματισμός αμέσως μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο”, ανέφερε και σημείωσε ότι είναι “μία πολύπλοκη κατάσταση, με πολλές παραμέτρους, και πολιτικές και νομικές”, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προσπαθήσει και να κάνει το καλύτερο που μπορεί.

Ποιες συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας

  • Η βασική και μείζονος σημασίας συμφωνία αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο κρατών Είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για ΑΟΖ και έχει συναφθεί στη βάση της UNCLOS (Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας). “Η Συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Επιβεβαιώνει, επίσης, τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Έτσι η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα μας”, σημειώνουν στελέχη.
  • Υπογράφηκε Κοινή Δήλωση Ελλάδας και Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών.
  • Υπογράφηκε Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. “Είναι αυτονόητη η σημασία της αναφοράς -που υπάρχει στην Κοινή Γνωστοποίηση- του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας. Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών, όσο και ως προς τα είδη που μπορούν να αλιεύουν, από τα οποία εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς”, αναφέρουν παράγοντες.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 10/6/2020]