Η “ΔΙΨΑ” ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η επανεκκίνηση της επενδυτικής δραστηριότητας είναι μείζονος σημασίας για να ελπίζει σε βιώσιμη ανάκαμψη η ελληνική οικονομία.

Και η αγορά “διψά” για επενδύσεις. Τις έχει ανάγκη. Για να μπορέσει να πάρει μπροστά. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν καν καλά καλά γίνουν γνωστές οι προτάσεις της Κομισιόν για τον νέο ταμείο ανάκαμψης στην Ευρώπη, στη βάση της γαλλογερμανικής πρότασης, στην εγχώρια αγορά είχε αρχίσει να γίνεται λόγος για την ανάγκη επίσπευσης των εξελίξεων στις επενδύσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές. Η αγορά, οι οικονομικοί παράγοντες, ο επιχειρηματικός κόσμος “φωνάζουν” για την ανάγκη να προχωρήσουν εκκρεμείς, “παγωμένες” ή νέες επενδύσεις τόσο στο δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό φάσμα, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των ΣΔΙΤ ή άλλων χρηματοδοτικών μοντέλων. 

Μάλιστα, οι άνθρωποι της αγοράς τονίζουν ότι και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον επιθυμητό, οικονομικά και πολιτικά, η όποια άμεση ή έμμεση στήριξη δοθεί στα κράτη-μέλη να λάβει σε σημαντικό βαθμό τη μορφή επενδύσεων σε υποδομές. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει εκκρεμότητες του παρελθόντος ή να ανοίξει τον δρόμο για νέα projects, σε μια δύσκολη όσο και πρωτόγνωρη συγκυρία. Και έχει να διαχειριστεί και να κερδίσει, οφείλει να κερδίσει, ένα μεγάλο στοίχημα μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους. Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο. Να ξεμπλοκάρει μεγάλα επενδυτικά projects, να άρει εκκρεμότητες του παρελθόντος, να προωθήσει ωριμότερους διαγωνισμούς, να επιταχύνει ρυθμούς σε δημόσια και ιδιωτικά έργα.

Μόνο τότε, αφενός θα πετύχει τόνωση της οικονομίας, αφετέρου θα προσφέρει άμεσα και έμμεσα βοήθεια σε ουκ ολίγους κλάδους της επιχειρηματικής ζωής του τόπου. Θα δώσει ανάσες και δουλειά από τον δοκιμαζόμενο τουρισμό, μέχρι τις κατασκευαστικές εταιρείες, από τις βιομηχανίες μέχρι την τσιμεντοβιομηχανία, από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια και ιδίως τις ΑΠΕ έως τις μεταλλευτικές, από τα δομικά υλικά μέχρι κάθε συμπληρωματικό κλάδο. Αν το στοίχημα αυτό αποτύχει, τότε ακόμη και τα λεφτά που για τα επόμενα χρόνια αληθινά… υπάρχουν, δεν θα μπορέσουν ούτε να απορροφηθούν, ούτε να αποδώσουν. 

Βεβαίως, ας μη νομίζει κανείς ότι ο δρόμος θα είναι εύκολος. Κάθε άλλο. Μπορεί να επικρατούν διεθνώς αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας διεθνώς μετά την κρίση της πανδημίας, αλλά ίσως αυτές να είναι και υπερασιόδοξες. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα προκύψει. Θα χρειαστεί όμως πολύς κόπος και προγραμματισμός για να επαληθευτούν οι προσδοκίες. Τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με τις επιπτώσεις. Χαρακτηριστικά δε είναι τα όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις αγορές υπερβολικά αισιόδοξες στην εκτίμησή τους για ανάκαμψη από την κρίση.

Ο κ. Sewing, μιλώντας σε επενδυτές που συμμετείχαν σε διαδικτυακό συνέδριο, δήλωσε ότι οι πραγματικές οικονομικές συνέπειες της κρίσης εξακολουθούν να μην είναι κάτι σίγουρο παρά την αισιόδοξη εικόνα που προκύπτει από τις χρηματιστηριακές αγορές. “Ναι, οι αγορές ανακάμπτουν, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη η υποκείμενη υπόθεση για αυτήν την ανάκαμψη είναι λίγο υπέρ το δέον αισιόδοξη”, είπε. “Οι επιπτώσεις δεύτερου και τρίτου επιπέδου δεν έχουν αποτιμηθεί πλήρως σε αυτό το στάδιο”, συμπλήρωσε, προϊδεάζοντας ότι κατά την D.B. θα έχουμε προσεχώς περαιτέρω απόνερα και “τρύπες”. Για να δούμε…

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, 2/6/2020]