«ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ» Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗΝ… ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

FILE PHOTO: A one kilo gold bar is displayed in a shop in Dubai’s gold souk, April 11, 2006. REUTERS/Tamara Abdul Hadi/File Photo

Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα επηρεάσει αναμφισβήτητα τη ζήτηση από τους καταναλωτές χρυσού και η μεταβλητότητα μπορεί να παραμείνει υψηλή.

Από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με τα αρνητικά, πραγματικά, επιτόκια και τη συνεχιζόμενη ποσοτική χαλάρωση από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών θα στηρίξουν την επενδυτική ζήτηση χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου. Είναι δύσκολο να βρεθούν επιπλέον ποσότητες χρυσού. Σύμφωνα με τα πλέον αισιόδοξα σενάρια, απομένουν 49.000 τόνοι προς εξόρυξη και ο χρυσός που απομένει βρίσκεται είτε πολύ βαθιά στα έγκατα της Γης είτε σε μεταλλεύματα που περιέχουν μικρές ποσότητες χρυσού. Τα παραπάνω σημαίνουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος εξόρυξης. Όλα αυτά συμβάλλουν στη μείωση του κατά κεφαλήν αποθέματος χρυσού, καθώς τα αποθέματα στον πλανήτη είναι πεπερασμένα, ενώ ο πληθυσμός της Γης, αν επιτρέψει ο… κορονοϊός, θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με το «Goldhub», «οι εκτιμήσεις για την επικείμενη ύφεση συχνά αποκλίνουν. Κάποιοι βλέπουν ομοιότητες με προηγούμενες κρίσεις, ενώ άλλοι επικεντρώνονται σε νέα μηνύματα και ανησυχίες. Στην παρούσα συγκυρία, οι εκτεταμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα lockdown που προηγήθηκαν, αλλά και η μεγαλύτερη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές από ό,τι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 2008-2009, είναι άνευ προηγουμένου για πολλούς αναλυτές. Οι πιθανότητες αποφυγής μιας παγκόσμιας ύφεσης φαίνονται χαμηλές, αν όχι μηδενικές, ενώ το βάθος και η διάρκειά της θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά οι κυβερνήσεις θα εξομαλύνουν τις οικονομίες τους και θα βρουν τρόπους αντιμετώπισης ή πρόληψης του COVID-19».

Από την άλλη, αξίζει υπενθύμισης η πρόσφατη υποχώρηση του χρυσού, ακολουθώντας τη «νότια» πορεία των μετοχών, κατά τον μήνα Μάρτιο, πριν το πολύτιμο μέταλλο καταγράψει νέα πολυετή υψηλά και αυτό, σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, «οφειλόταν σε μαζική εκκαθάριση όλων των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και ο χρυσός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση».

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 2008-2009, όπου ο δείκτης VIX έφτασε σε συνεχόμενα ρεκόρ, ο χρυσός υπέστη βραχυπρόθεσμη πίεση για να ακολουθήσει εντυπωσιακή αναρρίχηση που τον έφερε υψηλότερα των $1.900 και από τότε έχει τυπωθεί πάρα πολύ χρήμα…

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι. ενώ η τιμή του χρυσού αναφέρεται σε δολάρια ΗΠΑ, ο αντίκτυπός του στην απόδοση του χαρτοφυλακίου μετριέται στο τοπικό νόμισμα του κάθε επενδυτή.

Κεντρικές Τράπεζες

Μέχρι στιγμής φέτος, περισσότερες από 30 Κεντρικές Τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκιά τους και πολλές έχουν εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεσμεύονται για παροχές τρισεκατομμυρίων. προκειμένου να στηρίξουν τους πολίτες και τις οικονομίες. Ωστόσο, τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και η υποτίμηση των νομισμάτων θα δημιουργήσουν διαρθρωτικές προκλήσεις στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, στα συνταξιοδοτικά ταμεία και στην προσωπική αποταμίευση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank, «η συνολική επέκταση του ισολογισμού των δέκα μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών έχει φτάσει τα $20 τρισεκατομμύρια, αγγίζοντας τη γραμμή τάσης της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008». Από την άλλη, «οι Κεντρικές Τράπεζες δημιουργούν νέα φούσκα στα χρηματιστήρια, διοχετεύοντας $2,4 δισεκατομμύρια ανά ώρα για την απόκτηση μετοχών και ETFs», αναφέρει ανάλυση της Bank of America.

Η παρασκευή εμβολίου για τον COVID- 19 δεν αποκλείεται να φέρει σε «επενδυτικό κενό» τον χρυσό και να κυριαρχήσουν οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών κερδών, όμως η υποχώρηση θα είναι βραχύβια αν οι αγοραστές μετοχών δεν βρουν υποστήριξη από τα μακροοικονομικά στοιχεία και τα επιτόκια παραμείνουν σε χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα για πολύ καιρό. Ο κυριότερος λόγος είναι ο τεράστιος σωρός χρέους με αρνητική απόδοση, ο οποίος πλησιάζει τα $15 τρισ. Αν οι αγοραστές ομολόγων κρατήσουν τους τίτλους μέχρι την ωρίμανσή τους, τότε ο χρυσός, ο οποίος δεν προσφέρει καμία απόδοση, αλλά δεν έχει και κανένα κόστος διακράτησης, καθίσταται πιο ελκυστικός. ■

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 31/5/2020]