ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: 25 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, 2.170 ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ, ΣΤΟΥΣ 101 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ – ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΤΗ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Άλλοι 2 άνθρωποι έχασαν το τελευταίο 24ωρο τη μάχη με τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανόντων στη χώρα μας τους 101. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 25 νέα κρούσματα, με το σύνολο των προσβληθέντων στην ελληνική επικράτεια να φτάνει πλέον τους 2.170.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, το 56,2% από τους νοσούντες είναι άνδρες. 

Από το σύνολο των κρουσμάτων, ποσοστό 25,6% ή 555 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό ενώ το 40% ή 869 ασθενείς σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας, 76 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, εκ των οποίων 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 80% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τους θανόντες, 27 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 73 έτη, ενώ το 89% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό τόνισε ότι 27 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Τέλος, πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 48.798 κλινικά δείγματα.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Τσιόδρας ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.947.000 κρούσματα σε όλο τον πλανήτη, ενώ 121.793 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Επίσης, περισσότεροι από 460.000 άτομα που είχαν νοσήσει έχουν αναρρώσει παγκοσμίως.

Μειώνονται τα νέα κρούσματα και οι νοσηλευόμενοι

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων αλλά και των ασθενών που νοσηλεύονται, προσθέτοντας μάλιστα ότι στη χώρα μας δεν είδαμε κάποια απότομη “κορυφή” όπως σε άλλες χώρες και το σύστημα υγείας πιέστηκε λιγότερο, χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμη κάποια πρόβλεψη όσον αφορά το αν έχουμε περάσει το σημείο της κορύφωσης και έχουμε περάσει στην ύφεση.  

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το R0, ο δείκτης που δείχνει τον ρυθμό μετάδοσης της νόσου, στην Ελλάδα έχει μειωθεί και διαμορφώνεται κάτω από 1, που σημαίνει ότι ένας ασθενείς μολύνει λιγότερους από έναν υγιείς.

Όπως τόνισε, φαίνεται να μειώνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε, τονίζοντας ότι τυχόν συναθροίσεις μπορούν να αναστρέψουν αυτή την καλή εικόνα. “Παρότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε στο σημείο να πούμε ότι αίρονται κάποια μέτρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό, εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθούν τα παραπάνω μεγέθη, καθώς -όπως τόνισε- αυτό θα μας επιτρέψει να δούμε με προσοχή ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον και να κάνουμε έναν συστηματικό σχεδιασμό για την επόμενη φάση.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο άρσης των περιορισμών, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι εξαρτάται και από τον δείκτη αναζωπύρωσης του ιού και η ανοσία, παράγοντες για τους οποίους ακόμη δεν έχουμε δεδομένα, προσθέτοντας ότι θα ξέρουμε περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες.

Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση, την οποία πρέπει κανείς να παρακολουθεί και να προσαρμόζεται ανάλογα. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τη σημασία να μην ξεφύγει η κατάσταση τις ημέρες του Πάσχα, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να παραταθούν τα μέτρα και μετά τις 27 Απριλίου. “Δεν θέλουμε να δούμε μια τέτοια κατάσταση”, τόνισε.

Χαρδαλιάς: Διανύουμε την πιο κρίσιμη εβδομάδα της προσπάθειάς μας

“Διανύουμε την πιο κρίσιμη εβδομάδα της προσπάθειάς μας. Οι επιλογές μας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν αν θα επιτύχουμε τον στόχο μας”, τόνισε με  τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, που έλαβε τον λόγο μετά τον κ. Τσιόδρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς, επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα. Όπως σημείωσε για μια ακόμη φορά, φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, ενώ πρόσθεσε: “Ας μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όσα πετύχαμε με πολύ προσπάθεια και θυσίες πολλές εβδομάδες τώρα”.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε επίσης ότι και αυτές τις ημέρες, που παρατηρείται συνήθως μια αύξηση των επισκέψεων στα κοιμητήρια, ιδίως την Μεγάλη Παρασκευή, τα κοιμητήρια θα παραμείνουν κλειστά και κάλεσε τον κόσμο να τηρήσουν αυτήν την απαγόρευση.

Όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων που προβλέπεται ότι μπορούν να ανοίξουν, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τη Μεγάλη Παρασκευή τα εν λόγω καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 13.00 έως τις 19.00, δηλαδή μόνο για 6 ώρες.

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με την Ξάνθη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ότι ελέγχθησαν συνολικά 326 δείγματα και όλα ήταν αρνητικά. Επίσης, πρόσθεσε ότι αρνητικά ήταν και τα 15 δείγματα που ελέγχθησαν και αφορούν το προσωπικό της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου της Ξάνθης.

Όπως σημείωσε, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε. “Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και κάλεσε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να κάνουν λίγο ακόμη υπομονή και να τηρήσουν τους περιορισμούς μέχρι και τις 27 Απριλίου.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η λειτουργία τριών λαϊκών αγορών, λόγω μη τήρησης των μέτρων προστασίας, ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται “να κάνουμε καμία έκπτωση στη λειτουργία των λαϊκών αγορών”.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές, καθώς μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο, αλλά επίσης μπορούν να μας πάνε πίσω εάν δεν τηρήσουμε τους περιορισμούς.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 14/4/2020]