Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ 4ΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΕΠΑΝΆΣΤΑΣΗΣ

Τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης αλλά και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η ελληνική βιομηχανία προκειμένου να μην τεθεί εκτός των εξελίξεων επισήμαναν στο πλαίσιο του βιομηχανικού συνεδρίου του ΣΕΒ δύο από τους μεγαλύτερους βιομήχανους της χώρας ο Ε. Μυτιληναίος της Mytilineos και ο Μιχάλης Στασινόπουλος της Viohalco.

Η Ελλάδα έχασε το τρένο της 3ης βιομηχανικής επανάστασης ας μη χάσει το τρένο της 4ης, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος σημειώνοντας ότι παράλληλα με την πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού εξίσου σημαντική είναι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

“Οι δυνατότητες είναι μπροστά, είμαστε στην είσοδο, έχουμε βάλει το κλειδί στην πόρτα πρέπει να το γυρίσουμε” τόνισε ο κ. Μυτιληναίος τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ψηφιακές τεχνολογίες ως εχθρός. Αναφέρθηκε δε στο πρωτοποριακό πρόγραμμα digital smelter που εφαρμόζεται στην Αλουμίνιον, σε συνεργασία με την General Electric η οποία μάλιστα θα πληρωθεί από την εξοικονόμηση που θα προέλθει από την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι η κλιματική ουδετερότητα αποτελεί το βασικότερο θέμα για τη βιομηχανία τις επόμενες δεκαετίες, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να είναι τεχνικά εφικτή και οικονομικά ανταγωνιστική.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το νέο ευρωπαϊκό green deal , ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι το 2020 θα παρουσιαστεί η επικαιροποιημένη πολιτική για την Ευρώπη που θα εστιάζει σε 3 άξονες:

-Την εξασφάλιση πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια και πρώτες ύλες

-Τη δημιουργία αγορών για ανακυκλούμενα κλιματικά ουδέτερα προϊόντα

-Τη χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας για καινοτόμα προϊόντα

Για την Ελληνική βιομηχανία τόνισε ο κ. Μυτιληναίος η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη κυρίως ως προς το να μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να παίζουν με τους ίδιους όρους με τους ανταγωνιστές τους σε παγκόσμιο επίπεδο που έχουν πρόσβαση σε εργαλεία που ευνοούν την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα 20 χρόνια μετά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας βρισκόμαστε σε μια αγορά που παλεύει με τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.

Η ελληνική βιομηχανία δηλώνει παρούσα και παίρνει θέση μπροστά στις εξελίξεις που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια. Ο κόσμος εξελίσσεται και θα δρα ως μέρος της 4ης βιομηχανικής επανάστασης ακόμη και εάν εμείς δεν είμαστε μέρος αυτής. Δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι πρέπει να ανεβούμε σε αυτό το τρένο τόνισε ο κ. Μυτιληναίος προσθέτοντας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή ότι ο πλανήτης θα συνεχίσει να υπάρχει, εκείνο που κινδυνεύει είναι η δική μας επιβίωση. Εμείς πρέπει να ορίσουμε το μέλλον μας τόνισε.

Επιπλέον ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατανοούν την αναγκαιότητα συμμετοχής στην 4η βιομηχανική επανάσταση, οι μεσαίες και μικρότερες εταιρείες που επιχειρούν να σταθούν στα πόδια τους μετά από 10 χρόνια κρίσης πρέπει να ενισχυθούν ώστε να μπουν με καλύτερους όρους στο τρένο του μετασχηματισμού.

Η ελληνική βιομηχανία είναι ζωντανή

Η ελληνική βιομηχανία μπορεί να είναι μικρού μεγέθους και να υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες στη λειτουργία της αλλά είναι ζωντανή και έχει σημασία για τη χώρα και την ελληνική οικονομία καθώς αποτελεί το 9,5% του ΑΕΠ και σε εξαγωγές φέρνει το περισσότερο συνάλλαγμα από κάθε άλλο το μέα ακόμη και μετά τη σημαντική αποβιομηχάνιση, τόνισε το μέλος του ΔΣ της Viohalco κ. Μιχάλης Στασινόπουλος.

Η βιομηχανία, πρόσθεσε στήριξε τη χώρα στην κρίση, αναγκάστηκε να προσαρμοστεί αλλά ήταν ένα ξύπνημα που βοήθησε να υπάρξει ακόμη καλύτερη οργάνωση. Κάναμε το χάλυβα εξαγωγικό προϊόν κάτι που ήταν αδιανόητο πριν την κρίση.

Ο κ. Στασινόπουλος τόνισε ότι πρέπει το κράτος και η κοινωνία να δώσουν τη σημασία που αρμόζει στη βιομηχανία, η οποία είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην ανάταξη της οικονομίας να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει τεχνογνωσία.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση, πρόσθεσε είναι ασυγκράτητη και απρόβλεπτη και είναι σίγουρο ότι ήδη επηρεάζει τις εξελίξεις. Η χώρα μας βρίσκεται βρίσκεται πίσω στους αριθμητικούς δείκτες, γιατί δεν έχει μεγάλη βιομηχανία, η πρώτη προτεραιότητα είναι να φροντίσουμε να υπάρχει και να μεγαλώσει η βιομηχανία, τόνισε. Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία ειδικά σε περιοχές του κράτους και του δημόσιου τομέα που δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που συμβαίνουν. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το ρεύμα και την 4η βιομηχανική επανάσταση, εάν δε συμβεί αυτό η ζημιά θα είναι πολύ μεγαλύτερη τόνισε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει διασύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την παιδεία και την αγορά: σε αυτό το επίπεδο η Ελλάδα βρίσκεται στην 122η θέση μεταξύ 129 χωρών στους δείκτες ανταγωνιστικότητας. Η έρευνα, η τεχνολογία, η παιδεία και η αγορά πάνε χέρι χέρι τόνισε ο κ. Στασινόπουλος καταλήγοντας ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία την οποία πρέπει να αντιληφθεί και να επενδύσει σε νέα καινοτόμα προϊόντα και στις νέες τεχνολογίες.

Ο κ. Στασινόπουλος υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη και το ισχυρότερο όπλο της βιομηχανίας είναι να εξελιχθεί στις νέες τεχνολογίες και να εφοδιάσει με τεχνογνωσία τους νέους ανθρώπους. Η βασική αυτοπεποίθηση σε εμάς ερχόταν πάντα από την έρευνα αλλά και από τη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εξασφάλιση ότι η χώρα θα παραμείνει ζωντανή, κατέληξε ο κ. Στασινόπουλος.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 19/12/2019]