ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΣ CEO ΤΗΣ GLENCORE

Η κορυφαία θέση στο κλάδο των commodities, το «τιμόνι» της Glencore, ψάχνει τον επόμενο υποψήφιό της, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ivan Glasenberg, ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο το σχέδιό του να αποσυρθεί τα επόμενα χρόνια, αναφέροντας ότι ήθελε ο διάδοχός του να είναι «όπως εγώ».

Οι τρεις πιο πιθανές επιλογές για τη θέση είναι ο Gary Nagle, ο Kenny Ives και ο Έλληνας Νίκος Παρασκευάς. Οι τρεις τους είναι ελάχιστα γνωστοί εκτός της Glencore, ωστόσο, καθώς η παγκόσμια βιομηχανία μετάλλων βρέθηκε την εβδομάδα London Metal Exchange, ανθρακωρύχοι, traders και επενδυτές έσπευσαν να μάθουν περισσότερα γι αυτούς.

Η παράδοση της σκυτάλης του διευθύνοντος συμβούλου της Glencore είναι κάτι περισσότερο από άλλη μια εταιρική μετάβαση. Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος commodity trader παγκοσμίως, κυριαρχώντας στις συναλλαγές στα περισσότερα βιομηχανικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, ψευδαργύρου και αλουμινίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας – που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου – διαδραμάτισε έναν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση του κόσμου των commodities από τότε που ιδρύθηκε η Glencore από τον Marc Rich το 1974.

Ο Glasenberg, 62 ετών, CEO από το 2002, δεν ανακοίνωσε τους υποψηφίους που θα τον διαδεχτούν. Ανέφερε, ωστόσο, ότι υπάρχουν «τρεις έως τέσσερις υποψήφιοι» στον κατάλογο επιλογών, ότι ο επόμενος Διευθύνων Σύμβουλος θα πρέπει να είναι από μια νεότερη γενιά και ότι «ελπίζω ότι θα μοιάζει με εμένα». Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν γυναίκες υποψήφιοι.

Αν και οι τρεις υποψήφιοι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με το θέμα. Δύο από τα στελέχη έχουν καριέρες που αντικατοπτρίζουν γενικά αυτή του Glasenberg, έχοντας εκπαιδευτεί στη Νότια Αφρική ως λογιστές. Σε αντίθεση με την προηγούμενη γενιά των CEO, πολλοί από τους οποίους έγιναν δισεκατομμυριούχοι με την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο 2011, κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στην εταιρεία.

Νίκος Παρασκευάς

Ένας Έλληνας πολίτης που πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του στην Αφρική, ο Παρασκευάς – όπως και ο Glasenberg – είναι ορκωτός λογιστής και πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Witwatersrand. Έχει επίσης περάσει χρόνο στο τμήμα άνθρακα, όταν εργαζόταν για τη μονάδα Shanduka της Glencore στη Νότια Αφρική από το 2007 έως το 2009.

Ο Παρασκευάς μεταφέρθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ως οικονομικός και έπειτα εμπορικός διευθυντής της μονάδας χαλκού της Glencore και αργότερα έγινε οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Katanga Mining, με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ.

Στην Katanga επιβλήθηκε πέρυσι πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Οντάριο για την παραποίηση των λογαριασμών της. Το μεγαλύτερο μέρος της παραποίησης προέκυψε μετά την παραίτηση του Παρασκευά ως CFO τον Νοέμβριο του 2012. Ωστόσο, η εταιρεία αναγνώρισε ότι «απέτυχε να διατηρήσει επαρκείς εσωτερικούς ελέγχους» από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως τις 31 Μαρτίου 2017, μια περίοδος που συμπίπτει ελαφρά με τη θητεία του Παρασκευά. Ο ίδιος δεν έχει κατηγορηθεί για αδίκημα.

Ηγήθηκε της πώλησης της Las Bambas, του περουβιανού πρότζεκτ χαλκού που διέθεσε η Glencore ως μέρος μιας συμφωνίας για να πάρει έγκριση από την αντιμονοπωλιακή αρχή της Κίνας για την εξαγορά της Xstrata. Παρ ‘όλα αυτά, ο Παρασκευάς παρέμεινε σχετικά άγνωστος στον ευρύτερο κόσμο, όταν ανέλαβε επικεφαλής του ισχυρού τμήματος διανομής χαλκού της Glencore στα τέλη του 2018.

Οι συνάδελφοι λένε ότι είναι πιο ήρεμος και λιγότερο επιβλητική προσωπικότητα από τον προκάτοχό του και επίσης Έλληνα συνάδελφο, Τέλη Μυστακίδη. Ο Παρασκευάς ανέλαβε επίσης πιο άμεσο ρόλο στο trading κοβαλτίου, ενός υποπροϊόντος των ορυχείων χαλκού της Glencore στο Κονγκό , το οποίο έγινε γρήγορα ένα από τα προϊόντα με το υψηλότερο προφίλ του ομίλου.

[ΠΗΓΗ: http://sofokleous10.gr/, 5/11/2019]