ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Στο εστιατόριο Limani του Rockefeller Plaza παρέθεσε γεύμα στον Ελληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος, με την παρουσία πολλών σημαντικών επιχειρηματιών, με σκοπό να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας των διεθνών συναντήσεων κορυφής στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε σειρά επαφών με επιχειρηματίες και επικεφαλής διαχειριστές κεφαλαίων αθροιστικής αξίας υψηλότερης των 5 τρισ. δολαρίων. Παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησής του για τη χώρα και την οικονομία, απαρίθμησε τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων και των μεγάλων έργων υποδομής, εξήγησε πώς σχεδιάζει να ανατάξει το τραπεζικό σύστημα και περιέγραψε τις παρεμβάσεις που δρομολογεί για να κάνει τη χώρα φιλικότερη στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα. «Ηταν στο στοιχείο του», αναφέρουν χαρακτηριστικά άνθρωποι που ήταν παρόντες στις επαφές αυτές, οι οποίοι αξιολογούν τα αποτελέσματα αυτών των επαφών ως ενθαρρυντικά για την Ελλάδα και την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων.

Οι επαφές ξεκίνησαν στην αρχή της εβδομάδας με την κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τζέιμι Ντάιμον, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase, της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας. Ελληνικής καταγωγής ο ίδιος αλλά και δισεκατομμυριούχος ως ιδιώτης, όχι μόνον έδειξε ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία. O επικεφαλής της έκτης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, με ενεργητικό 2,27 τρισ. δολάρια, εξήγησε πως το νέο διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από σοβαρή επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις του Brexit. Στο σημείο αυτό συζητήθηκε και η μετεγκατάσταση πλήθους χρηματοοικονομικών και πολυεθνικών ομίλων εκτός Λονδίνου και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για θέμα υψηλού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, που όπως εξήγησαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, δρομολογεί τώρα νέο πλαίσιο για την εγκατάσταση εδώ αλλοδαπών στελεχών (non dom και expats). Ο Τζέιμι Ντάιμον κατέθεσε στον πρωθυπουργό την πρόθεσή του να ξανασυναντηθούν με την πρώτη ευκαιρία, αλλά και να οργανώσει συναντήσεις του με Αμερικανούς επενδυτές και επιχειρηματίες.

Την επόμενη ημέρα ήταν η σειρά της Goldman Sachs, της εμβληματικής επενδυτικής τράπεζας που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, να παραθέσει στον πρωθυπουργό ένα γεύμα με επενδυτές και επιχειρηματίες. Το ραντεβού κλείστηκε στο εστιατόριο Capital Grille στο Rockefeller Center. Εκεί στην πριβέ αίθουσα, με φόντο τους βαρύς τόνους του κόκκινου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τα μεγάλα αφεντικά και ιδρυτές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και ομίλων, όπως ο Ντέιβιντ Μ. Σόλομον της Goldman, τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε συναντήσει και στα Χανιά το καλοκαίρι οπότε και συμφωνήθηκε αυτό το τραπέζι, ο Τζέιμι Ντίναν της York Capital, ο Τζεφ Χόκινγκς της Bain Capital, ο Φρανκ Μπρούνο της Cerberus και ο ιδρυτής και επικεφαλής της Avenue Capital, Μάικλ Λάσκεϊ. Στη συνάντηση ήταν και κορυφαία στελέχη επενδυτικών και επιχειρηματικών οργανισμών όπως η Invesco, που διαχειρίζεται 1,5 τρισ. δολάρια, αλλά και της Eldorado Gold, της Biogen και άλλοι.

Η ατζέντα

H συζήτηση ήταν μακρά, πυκνή και πολύ ουσιαστική, λένε πηγές από την πλευρά των Αμερικανών επενδυτών που συμμετείχαν σε αυτές τις συναντήσεις. Συζητήθηκαν τα σχέδια για τη στήριξη των τραπεζών, η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, η προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΗΕ, το σύνολο των προγραμματισμένων και νέες αποκρατικοποιήσεις, η δημοσιονομική εικόνα και οι μεταρρυθμίσεις που εισάγει η κυβέρνηση και όλο σχεδόν το φάσμα της οικονομικής πολιτικής. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά με αυτούς τους ανθρώπους, εξηγούν με νόημα οι γνωρίζοντες. Οσοι από αυτούς παρέμειναν στην ιδιαίτερη αίθουσα του Capital Grille αφότου αποχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έμειναν με ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις για τον Ελληνα πρωθυπουργό, πληροφορείται η «Κ», όχι από κυβερνητικές πηγές. Σχόλια όπως «εμπνέει εμπιστοσύνη», «ξέρει ακριβώς τι λέει», «έχει σχέδιο» διατυπώθηκαν από τους υψηλότατου επιπέδου συνδαιτυμόνες του.

Τα μηνύματα που έδωσε ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρα και τα επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία, σε όλους όσους συνάντησε στη Νέα Υόρκη: «Εχουμε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων, της οποίας έχουμε την ισχυρή ιδιοκτησία, που θα κάνει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή, πιο καινοτόμο». «Είμαστε δεσμευμένοι να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις και είναι αναμενόμενο πως θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας επιπλέον δημοσιονομικό χώρο». «Φέρνουμε μια νέα εποχή για τη χώρα, στην πολιτική και την οικονομία, και ξέρουμε ακριβώς πού θέλουμε να βρισκόμαστε σε κάθε χρονική στιγμή μεσοπρόθεσμα». Τις θέσεις του και τους ισχυρισμούς του αυτούς ο πρωθυπουργός υποστήριζε και με το πολυσυζητημένο «ντοσιέ», που διανέμει σε επιλεγμένους συνομιλητές του και το οποίο σκιαγραφεί λεπτομερώς την πολιτική του.

Στόχος του είναι να προσελκύσει όσο περισσότερες άμεσες επενδύσεις αλλά και επενδύσεις χαρτοφυλακίου μπορεί και το συντομότερο δυνατό, για να πετύχει το αναπτυξιακό σοκ που επιδιώκει και, παράλληλα, να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις που θα ανατάξουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε επενδυτικό επίπεδο. Αυτό είναι το success story που θέλει να γράψει ο κ. Μητσοτάκης τα επόμενα χρόνια, επί του οποίου δούλευε μεθοδικά ακόμη και πριν από την ανάληψη της πρωθυπουργίας, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις του με επενδυτές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στήριξη από Ρος

Υποστηρικτής του σε αυτή την προσπάθεια μοιάζει να έχει γίνει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος. Αποδέκτης και αυτός του «ντοσιέ» ήδη από την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και είχε δηλώσει «εντυπωσιασμένος» από τον κ. Μητσοτάκη, έκανε αυτό που του υποσχέθηκε: Οργάνωσε και παρέθεσε γεύμα στον Ελληνα πρωθυπουργό με την παρουσία σημαντικού αριθμού επιχειρηματιών με σκοπό να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Το γεύμα έλαβε χώρα στα μέσα της εβδομάδας στο upscale εστιατόριο Limani στο Rockefeller Plaza. Εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και τον οικοδεσπότη Ουίλμπουρ Ρος, στη λίστα των συνδαιτυμόνων τους ξεχώρισαν ο Ναθάνιελ Ρότσιλντ της γνωστής οικογενείας, ο γνώριμος στην Ελλάδα Τζον Πόλσον της Paulson & Co, ο Τζέι Κόλινς της Citigroup, ο Μαρκ Τ. Γκαλόγκλι της Centerbridge Partners, ο Χάουαρντ Γ. Λούτνικ της Cantor Fitzgerald, ο Πολ Φρίμπουργκ της Continental Grain Company, ο Τομ Μέιν της Barclays, ο Τζον Γουόλεν της Waterwheel Capital, ο Τσαρλς Φίλιπς της Infor, ο Πίτερ Σέλφριτζ της SAP, ο Ταντ Σμιθ της Sotheby’s και ο Στέλιος Ζαβός της Zeus Capital Management. Παρόντες ήταν ακόμη ο Μάριο Κοντομέρκος της Mohegan Gaming & Entertainment, ο Δημήτρης Αθανασόπουλος της Axia Ventures και ο Θεόδωρος Κυριακού του ομίλου ΑΝΤ1, αλλά και σημαντικός αριθμός ιδρυτών και εταίρων μεγάλων αμερικανικών δικηγορικών εταιρειών, ενώ από την κυβέρνηση τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και άλλοι.

Πραγματοποιήθηκαν όμως και άλλες επαφές, μεταξύ των οποίων και η συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ στο γραφείο του, η οποία εξελίχθηκε σε πολύ θερμό κλίμα. Ενα τέτοιο ραντεβού κλείστηκε και με τον ιδρυτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Blackstone, Στίβεν Σβάρτσμαν. Ο τελευταίος προΐσταται ενός από τα μεγαλύτερα αμερικανικά private equity fund, με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση 545 δισ. δολαρίων, που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την εξαγορά πέντε ξενοδοχείων στην Ελλάδα και την πρόθεσή του να επενδύσει περαιτέρω.

Το business plan για την Ελλάδα του 2030

Πολλοί από τους επενδυτές ή επιχειρηματίες που συζητούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως είναι αυτοί που είδε στη Νέα Υόρκη, λαμβάνουν στην αρχή της συνάντησης ένα ντοσιέ. Μια τυπωμένη «σφιχτή» παρουσίαση 34 σελίδων που φέρει στο εξώφυλλό της το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δεμένη σε μικρό σχήμα, για να είναι εύχρηστη, περιλαμβάνει τα κεντρικά μηνύματα του πρωθυπουργού για την Ελλάδα του 2030. Πρόκειται για αναλυτική απαρίθμηση των στόχων και των πολιτικών που έχουν επιλέγει για να επιτευχθούν, συνοδευόμενη από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Υπό μια έννοια, αποτελεί το βασικό εγχειρίδιο της κυβερνητικής πολιτικής, φιλτραρισμένο για το τι πρέπει να μαθαίνουν οι αποδέκτες του, με βάση το υλικό με το οποίο ελέγχονται και αυτοί οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αφού μοιράζεται αυτό το ντοσιέ, οι περισσότεροι απορροφούνται άμεσα σε προσεκτική φυλλομέτρησή του. Υστερα από αυτή τη διαδικασία η συζήτηση συνήθως παίρνει φωτιά, καθώς το ενδιαφέρον εξάπτεται.

Τι περιλαμβάνει αυτή η παρουσίαση; Περιγράφει το τρίπτυχο «μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικά και τράπεζες», το οποίο θέλει να βάλει σε έναν ενάρετο κύκλο ο πρωθυπουργός. Να απεγκλωβίσει, δηλαδή, τη χώρα από τους περιορισμούς και τα αδιέξοδα στα οποία αυτά τα τρία ελλείμματα είχαν οδηγήσει την ελληνική οικονομία.

Οπως εξήγησε επανειλημμένως στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, εφαρμόζεται μια στρατηγική τριών πυλώνων για την ανάπτυξη: μια διαφορετική δημοσιονομική πολιτική, με περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και χαμηλότερους φόρους, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική στους επενδυτές και άμεση αντιμετώπιση των τραπεζικών προβλημάτων. «Εάν αντιμετωπίσουμε αυτά τα τρία ζητήματα ταυτόχρονα, όπως σκοπεύει να πράξει η κυβέρνησή μου, δεν βλέπω τον λόγο να μην μπορούμε να επαναφέρουμε την υγιή ανάπτυξη στην Ελλάδα και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα όχι μόνο στις διεθνείς αγορές αλλά και στην ελληνική κοινωνία ότι αφήσαμε πλέον πίσω μας την κρίση», δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Το περιεχόμενο

Το «ντοσιέ του Κυριάκου για την Ελλάδα του 2030» εξηγεί πως η χώρα και η κυβέρνησή της τηρούν μεν τα συμφωνηθέντα, αλλά επιδιώκουν παράλληλα να αποκτήσουν με μεθοδικό τρόπο δημοσιονομικό χώρο. Περιγράφει ακόμα πώς σκοπεύει να φέρει 100 δισ. επενδύσεων μεσοπρόθεσμα και να διπλασιάσει το συντομότερο δυνατόν τους ρυθμούς ανάπτυξης από τα επίπεδα του 2% σε αυτά του 4%. Εξηγεί πως, για να επιτύχει τα παραπάνω, φέρνει μπροστά τις μεταρρυθμίσεις των οποίων την ιδιοκτησία οικειοποιείται. Επιπλέον, επεκτείνεται και σε κοινωνικά ζητήματα, ζητήματα βιωσιμότητας, ασφάλειας κ.λπ. Στα όποια διαρθρωτικά παγιωμένα προβλήματα απάντα με front leaping, τα αντιπαρέρχεται δηλαδή πηδώντας στο επόμενο στάδιο μετεξέλιξης του κράτους. Τρανό παράδειγμα, η γραφειοκρατία, που εξηγεί ότι επιδιώκει να υπερκεράσει με την εισαγωγή του ψηφιακού κράτους. Με συγκεκριμένες πολιτικές και σε συγκεκριμένους χρόνους.

Περαιτέρω ανάπτυξη

Περιγραφεί ακόμα πώς επιδιώκεται σε ορίζοντα διετίας η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε investment grade status. Ετσι θα ξεκλειδώσουν ελκυστικά τιμολογημένες χρηματοδοτήσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές που θα φέρουν περαιτέρω ανάπτυξη και θα τροφοδοτήσουν έναν ενάρετο κύκλο για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την απασχόληση. Απαριθμεί ακόμα ορισμένα από τα κεντρικά σημεία του νέου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όπου συγκαταλέγονται αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια και πρόσθετες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας και αλλού.

Περιλαμβάνει επίσης τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του σχεδίου που θα επιτρέψει στις τράπεζες να απαλλαγούν από μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, ώστε να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους και να επεκτείνουν τις χρηματοδοτήσεις στην πραγματική οικονομία. «Είναι μια παρουσίαση ενός αναλυτικού τιμολογημένου και χρονικά προσδιορισμένου σχεδίου που όμοιό του μάλλον δεν είχε ξανά η χώρα, ένα business plan για την Ελλάδα», λένε άνθρωποι που το φυλλομέτρησαν.

Φωτό: Στο εστιατόριο Limani του Rockefeller Plaza παρέθεσε γεύμα στον Ελληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος, με την παρουσία πολλών σημαντικών επιχειρηματιών, με σκοπό να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/, του Ηλία Μπέλλου, 29/9/2019]