Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σημαντικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάγνωσης και συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Όπως είπε στην ομιλία του ο κ. Θεοδωρικάκος πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η…

κατάργηση της απλής αναλογικής στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.

Είπε επίσης πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή νομοθετική παρέμβαση η οποία δίνει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να λυθούν, διευκολύνοντας έτσι τις συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων που δεν έχουν πλειοψηφία κι όπως είπε, δεν μπορούν να διοικήσουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο ΕΝΦΙΑ θα μεταφερθεί στην αυτοδιοίκηση εντός της τετραετίας.

Παράλληλα προανήγγειλε αλλαγές στον εκλογικό νόμο και και δικαίωμα ψήφου για της εθνικές εκλογές στους Έλληνες του Εξωτερικού.

“Καταργούμε την απλή αναλογική στις δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Μεταφέρουμε τον ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία. Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού μας ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ένας νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της. Ο στόχος μας είναι να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και η συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και από την δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση και να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα. Σε κάθε περίπτωση θα καθιερώνεται το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν για την ελληνική Βουλή από τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Διοίκηση, στόχος μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, αποτελεσματικό, στην υπηρεσία των πολιτών”, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Θεοδωρικάκος.

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.com, 22/7/2019]