Στην ύπαρξη επενδυτικού κενού στην Ελλάδα, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρθηκε, πρόσφατα, ο επικεφαλής των Θεσμών – εκ μέρους της Κομισιόν – Ντέκλαν Κοστέλο. Όπως είπε, θα πρέπει το κενό αυτό να καλυφθεί, προκειμένου η χώρα μας να μπορεί να συγκριθεί, ως προς τις επιδόσεις στον τομέα των επενδύσεων, με τον μέσο όρο των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2017 στην χώρα μας, οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανήλθαν μόλις στο 12,9 % του ΑΕΠ, έναντι 21% του μέσου ποσοστού επενδύσεων στην Ε.Ε. Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η πολυαναμενόμενη και αναγκαία επενδυτική έκρηξη θα μπορούσε πολύ δύσκολα να έρθει.
Ηράκλειος άθλος
Όπως εξηγεί στο Capital.gr ο Κωνσταντίνος Δέδες, Υπεύθυνος ιδιωτικών επενδύσεων, ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας Τομέα ανάπτυξης Νέας Δημοκρατίας, για να κερδηθεί το στοίχημα της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων, πρέπει να επιλυθούν χρόνια διαθρωτικά προβλήματα, όπως η γραφειοκρατία και να απλουστευθεί το νομοθετικό πλαίσιο.
Ως τότε, η λίστα με τις υποθέσεις επενδυτικής τρέλας θα αυξάνεται.
Ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπος, κατά την επαγγελματική του πορεία ως δικηγόρος, ο κ. Δέδες, έχουν ως εξής:
-Επενδυτικό σχήμα χρειάστηκε 76 γνωμοδοτήσεις και περίπου 2 χρόνια για να λάβει το “πράσινο φως”.
-Για επέκταση υποδομής απαιτήθηκε η εμπλοκή 14 υπουργείων και περισσότερο από 12 έτη αναμονής.
-Η εξασφάλιση περιβαλλοντικής αδειοδότησης μεταλλείου κράτησε σχεδόν 1.000 μέρες.
Σήμερα, “ο μέσος χρόνος για την έκδοση περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε επένδυση που εντάσσεται στην κατηγορία Α1, (επενδύσεις με πολύ σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις) φτάνει τις 674 μέρες, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ” σημειώνει ο κ. Δέδες.
Σε ομηρία
Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, η μεγαλύτερη επένδυση στον εγχώριο ορυκτό πλούτο, προϋπολογισμού της τάξης των 2 δισ. ευρώ αποτελεί διαχρονικό case study έργου, που παραμένει “παγωμένο” λόγω όχι μόνο γραφειοκρατίας, αλλά και κυβερνητικών προσκομμάτων. Το έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού παραμένει, σε διαρκή ομηρία, καθώς η ελληνική πολιτεία αρνείται να χορηγήσει τις απαιτούμενες άδειες ρουτίνας.
Το τελευταίο επεισόδιο στην επένδυση, που συνοδεύεται από 16 θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφορά το εξώδικο αίτημα της Ελληνικός Χρυσός για καταβολή αποζημίωσης ύψους 750 εκατ. ευρώ. Κι αυτό επειδή η περίοδος προπαρασκευής των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που θα έπρεπε να διαρκέσει, από τον Μάιο του 2013 έως τον Μάιο του 2015, έχει ήδη παραταθεί κατά 39 μήνες, δηλαδή από τον Μάιο του 2015 έως σήμερα.
Κατά συνέπεια δεν κατέστη εφικτό να ξεκινήσει, όπως, αρχικά, προβλεπόταν η περίοδος εκμετάλλευσης του υποέργου των Σκουριών. Η εταιρεία, εκτός από τη ζημιά 664,5 εκατ. ευρώ λόγω καθυστέρησης της έναρξης περιόδου εκμετάλλευσης, υπολογίζει σε 74,6 εκατ. ευρώ το συνολικό ύψος της απώλειας λόγω της καθυστέρησης της περιόδου προπαρασκευής μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018.
Στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, η Blackrock, έχει εγκαταλείψει την επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Academy Gardens. Το υπουργείο Περιβάλλοντος χρειάστηκε τουλάχιστον δύο χρόνια για να υπογράψει τα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα για την έναρξη υλοποίησης του έργου.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 24/3/2019]