Τα …μαύρα σύννεφα «πυκνώνουν» πάνω από τη ΛΑΡΚΟ. Σήμερα αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των διοικήσεων της ΔΕΗ και της νικελοβιομηχανίας προκειμένου να γίνει μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τα υπέρογκα χρέη της σε ρεύμα, τα οποία προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα όμως, δυσοίωνα είναι και τα μηνύματα που έρχονται από το ευρωδικαστήριο. Η τελική απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί στις 24 Ιανουαρίου, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, διαφαίνεται ότι θα δικαιώνει για άλλη μια φορά την Κομισιόν, η οποία απαιτεί την επιστροφή των 135 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί ως στήριξη από το ελληνικό κράτος στη ΛΑΡΚΟ κατά τα έτη 2008, 2010 και 2011, αλλά και το 2009 για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τελικά δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα η νομική κίνηση της ΛΑΡΚΟ με την αίτηση αναίρεσης ώστε να μην ισχύσει η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Νοέμβριος 2017). Τότε το ευρωδικαστήριο είχε δικαιώσει την Κομισιόν για την απαίτησή της να επιστραφεί από τη βιομηχανία το ποσό των 135 εκατ. ευρώ, διότι είχαν τη μορφή κρατικών ενισχύσεων. Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν είχαν κοινοποιηθεί στην Επιτροπή για προηγούμενη έγκριση, όπως απαιτούσαν οι κανόνες της ΕΕ.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση τότε μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο στην Ελλάδα για κάθε μέρα που θα περνά, μετά τις 24 Ιανουαρίου, έως ότου τελικά επιστραφούν τα κονδύλια που είχαν δοθεί ως στήριξη στη ΛΑΡΚΟ. Μάλιστα, υπάρχει ο κίνδυνος τα κονδύλια να παρακρατηθούν από το ΕΣΠΑ.
Για την αποφυγή επιβολής προστίμων και επιστροφής των 135 εκατ. ευρώ (φθάνουν σήμερα τα 170 εκατ. ευρώ), επανέρχονται στο προσκήνιο παλαιότερα σενάρια διχοτόμησης ή τριχοτόμησης της εταιρείας (των παγίων της εταιρείας και των δημόσιων ορυχείων που της έχουν παραχωρηθεί) και πώλησής της , ή υιοθέτησης μιας παρεμφερούς λύσης.
Για την ιστορία
Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014, όταν η Κομισιόν αποφάσισε ότι τα μέτρα στήριξης προσέδωσαν στην υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανία ΛΑΡΚΟ αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις και ότι η εταιρεία πρέπει να επιστρέψει το ποσό εντόκως. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Επιτροπή, όφειλε να ανακτήσει την ενίσχυση εντός τεσσάρων μηνών, ωστόσο συνέχισε να μη συμμορφώνεται. Για αυτό στην προσφυγή της, της 2ας Σεπτεμβρίου 2016, η Κομισιόν είχε ζητήσει από το ΔΕΕ να διαπιστώσει ότι η χώρα μας παρέβη τις υποχρεώσεις της. Η ελληνική πλευρά καταδικάστηκε τελικά τον Νοέμβριο του 2017, αλλά κίνησε τις νομικές διαδικασίες για την αναίρεση της απόφασης.
ΔΕΗ: Εγγυημένη πληρωμή για συνέχιση ηλεκτροδότησης
Εκτός από την υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων, η ΛΑΡΚΟ χρωστά περί τα 300 εκατ. στη ΔΕΗ. Οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ – ΛΑΡΚΟ σε υπηρεσιακό επίπεδο δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την υπογραφή νέας σύμβασης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ των όρων που θέτει η ΔΕΗ για την υπογραφή συμφωνίας είναι και η εγγυημένη πληρωμή για την ακριβή ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παρέχει στη ΛΑΡΚΟ. Για αυτό στη σημερινή συνάντηση των διοικήσεων των δύο εταιρειών θα επιχειρηθεί μια τελευταία προσέγγιση.
Όπως αναφέρουν στο energia.gr πηγές της ΔΕΗ, εάν η νικελοβιομηχανία δεν δώσει τις απαιτούμενες εγγυήσεις ότι θα πληρώνει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες καταναλώσεις, τότε η ηλεκτροδότηση θα πρέπει να διακοπεί ή ανάλογα με το ποσό που θα μπορεί να πληρώνει θα προσαρμοστεί αντίστοιχα η παροχή ρεύματος, άρα και η παραγωγή της ΛΑΡΚΟ. Κοντά στις διαπραγματεύσεις βρίσκονται και στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τους 1.200 εργαζόμενους στη βιομηχανία.
[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, της Μάχης Τράτσα, 7/1/2019]