ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟ ΚΟΒΑΛΤΙΟ ΜΕΣΩ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ BLOCKCHAIN

Η κατασκευάστρια αυτοκινήτων Ford, ο τεχνολογικός κολοσσός IBM, η νοτιοκορεατική κατασκευάστρια υλικών καθόδου μπαταριών LG Chem και η κινεζική Huayou Cobalt έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στη δημιουργία της πρώτης πλατφόρμας blockchain, η οποία θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις προμήθειες κοβαλτίου στην αγορά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Το πιλοτικό project, το οποίο τρέχει υπό την εποπτεία της συμβουλευτικής εταιρείας και ελέγχου εφοδιασμού πρώτων υλών RCS Global, έχει στόχο να εξασφαλίσει ότι στην εξόρυξη του κοβαλτίου, βασικού συστατικού για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, δεν υφίσταται παιδική εργασία και δεν χρησιμοποιείται ως μέσο για την πρόκληση πολιτικών συγκρούσεων. Οι εταιρείες δέχονται ισχυρές πιέσεις, τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους επενδυτές, να αποδείξουν ότι τα μεταλλεύματα εξορύσσονται χωρίς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως η παρακολούθηση των πρώτων υλών καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τους αποτελεί πρόκληση.

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη έχει ξεκινήσει χωρίς τυμπανοκρουσίες από τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας το βιομηχανικά εξορυσσόμενο κοβάλτιο στο Κονγκό, για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Ford. Το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων κοβαλτίου, η αγορά του οποίου αναμένεται να εκτοξευθεί λόγω της τεράστιας ζήτησης για το μετάλλευμα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις ηλεκτρονικές συσκευές, βρίσκεται στο Κονγκό, ένα κράτος που έχει ταλαιπωρηθεί έντονα από εμφύλιους πόλεμους, απόρροια της πολιτικής έντασης στη χώρα. Το αποτέλεσμα των εκλογών του Δεκεμβρίου, που αναμενόταν να είναι η πρώτη δημοκρατική μετάβαση εξουσίας στο Κονγκό τα τελευταία 60 χρόνια, αμφισβητείται.

Η RCS υποστηρίζει ότι η πλατφόρμα blockchain της IBM θα μπορούσε να συμπεριλάβει και άλλα μέταλλα και μεταλλεύματα και να επιτρέψει στο εργατικό δυναμικό, που όπως τονίζουν οι αναλυτές είναι το μεγαλύτερο ζήτημα όσον αφορά το ηθικό κομμάτι, να ενταχθεί σε ένα έγκυρο δίκτυο.

Η τεχνολογία blockchain, γνωστή από το bitcoin, λειτουργεί με την παροχή ενός κοινού αρχείου δεδομένων που διατηρείται από ένα δίκτυο ανεξάρτητων υπολογιστών και όχι από ένα μεμονωμένο καταγραφέα.

Για το πιλοτικό project, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα του έτους, το κοβάλτιο θα καταγράφεται από το ορυχείο της Huayou, θα εισέρχεται στην πλατφόρμα και θα παρακολουθείται η πορεία του από το ορυχείο στο εργοστάσιο παραγωγής υλικών καθόδου της LG Chem στη Νότια Κορέα και σε ένα εργοστάσιο της Ford στις ΗΠΑ. Επειδή τα μεταλλεύματα συνδυάζονται συχνά με συστατικά από διάφορες πηγές, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπισθεί η προέλευσή τους.

Η RCS επιδιώκει να εφαρμόσει τις καλύτερες πρακτικές, χρησιμοποιώντας τις κατευθυντήριες γραμμές που καταρτίζονται από τον ΟΟΣΑ. Η IBM δήλωσε ότι διερευνά τις δυνατότητες της χημικής ανάλυσης χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, για να εντοπίζει την προέλευση του κοβαλτίου και να εξασφαλίσει ότι το λεγόμενο καθαρό κοβάλτιο δεν τήκεται με μεταλλεύματα αμφιβόλου προέλευσης.

«Δεν υπάρχει η τέλεια μέθοδος, όμως πρέπει να κοιτάμε μπροστά, για να επιτύχουμε το μεγαλύτερο επίπεδο ακρίβειας», υπογραμμίζει ο Μανίς Σαουλά, γενικός διευθυντής εξόρυξης και βιομηχανικού κλάδου της IBM. «Το blockchain έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πολύ αποτελεσματική τεχνολογία».

Η IBM έχει ήδη συνεργαστεί με μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των Walmart και Carrefour, για τον εντοπισμό της προέλευσης τροφίμων μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού, ενώ η De Beers της Anglo American έχει ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain για την παρακολούθηση διαμαντιών.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, του Γιάννη Παγκαλιά, 21/01/2019]