ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ και ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας ενέργειας, ακόμη και στο ενδεχόμενο νέου κύματος κακοκαιρίας, έδωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”. Ο κ. Αδαμίδης διευκρίνισε ωστόσο ότι «διακοπές μεμονωμένες λόγω κακοκαιρίας έχουν υπάρξει το προηγούμενο διάστημα με την εντονότατη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα», καθώς ήταν πολύ μεγάλος ο όγκος χιονιού και η έκταση των ιδιαίτερων καιρικών φαινομένων στη χώρα.

«Υπάρχει επάρκεια ενέργειας και δεν υπάρχει ζήτημα για μπλακ άουτ. Βεβαιώνουμε απόλυτα ότι δεν υπάρχει θέμα επάρκειας. Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή, στα ορυχεία, στους σταθμούς και σε όλο το δίκτυο είτε διανομής είτε μεταφοράς κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και επάρκεια υπάρχει και θα ανταποκριθούμε» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Για τις μεμονωμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της χώρας το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι οι δυσχέρειες στην αποκατάσταση βλαβών προέρχονταν κυρίως από αποκλεισμένους δρόμους, όπου δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν τα εκχιονιστικά.

«Όπου δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν μηχανήματα Περιφερειών ή των δήμων για να ανοίξουν τους δρόμους, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ με τα πόδια έφταναν στο σημείο για να αποκαταστήσουν τη βλάβη. Σε όλο το δίκτυο υπήρξαν προβλήματα με την έκταση του χιονιά» σχολίασε.

Η ζήτηση ενέργειας έφτασε και ξεπέρασε λόγω κακοκαιρίας τη ζήτηση προ κρίσης

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επισήμανε ότι «η ζήτηση τις προηγούμενες ημέρες έχει φτάσει και ή ξεπεράσει τα επίπεδα ζήτησης προ της κρίσεως», τονίζοντας παράλληλα ότι «εάν δεν υπήρχαν οι λιγνιτικοί σταθμοί, τότε βεβαίως ναι, θα είχαμε πρόβλημα στη χώρα, δεν ξέρω αν θα ήταν μπλακ άουτ, αλλά θα ήταν μεγάλα τα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά. «Πάνω από εννέα χιλιάδες (9.000) μεγαβάτ είχαμε ζήτηση, αυτό σημαίνει ότι όλες οι μονάδες ήταν στο σύστημα και όσο και αν φαίνεται παράξενο, μέχρι η επιστήμη να βρει τρόπο να αποθηκεύει την ενέργεια, οι λιγνίτες μας θα είναι παρόντες και θα χρειάζονται» ανέφερε ο κ. Αδαμίδης και συμπλήρωσε πως «τουλάχιστον μέχρι το 2023, μέχρι να μπουν και άλλες μονάδες στο σύστημα, δεν μπορούν να κλείσουν κάποιες παλαιές μονάδες».

Οι συνεπείς καταναλωτές να έχουν δικαίωμα στην έκπτωση. Πολύ πιο αυστηρός ο πέλεκυς για τους κακοπληρωτές

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει θέμα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ ή κατάργησης της έκπτωσης συνεπείας ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επισήμανε την ανάγκη οι συνεπείς καταναλωτές να έχουν δικαίωμα στην έκπτωση, να υπάρξουν και νέες ρυθμίσεις για τους καταναλωτές που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες που έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ για την είσπραξη του δυσθεώρητου ποσού των ανείσπρακτων οφειλών, το οποίο αγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια, ενώ για τους πάγιους κακοπληρωτές ο κ. Αδαμίδης ξεκαθάρισε ότι «θα έπρεπε να είναι πολύ πιο αυστηρός ο πέλεκυς».

«Σε καταναλωτές οι οποίοι συνειδητά δεν πληρώνουν το ρεύμα η εταιρεία δεν πρέπει να χαρίζεται. Αν είναι κάποιοι που προφανώς έχουν προβλήματα, σε αυτούς γίνονται ρυθμίσεις, οι ρυθμίσεις πρέπει να συνεχίζονται και να μεγαλώσουν. Κατ’ αντιστοιχία με αυτό που είναι προ των πυλών, για τις 120 δόσεις που ακούμε, δεν βλέπω το λόγο γιατί δεν θα μπορούσαν να γίνουν και στη ΔΕΗ, από το να μη πληρώνει κανείς τίποτα» είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και συμπλήρωσε: «η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας θα είναι κατά την ταπεινή μας γνώμη όλεθρος για την εταιρεία. Θα πρέπει να παραμείνει, έχει αποδώσει».

Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε, τέλος, στα στρατηγικά σχέδια που έχει η ΔΕΗ, με αφορμή την είσοδο νέων προμηθευτών στην αγορά ενέργειας, σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς η ΔΕΗ ετοιμάζει όλα εκείνα τα σχέδια προκειμένου να μην έχει πρόβλημα».

[ΠΗΓΗ: http://www.amna.gr/, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Συνέντευξη στη Σοφία Παπαδοπούλου και τον Κώστα Παπαδάκη, Επιμέλεια κειμένου: Ε.Μπιμπίκου, 14/1/2019]