ΝΕΟ «ΧΡΥΣΟ» DEAL ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ

Η Newmont Μining εξαγοράζει την Goldcorp έναντι 10 δισ.- δημιουργείται ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού

Εντείνονται οι τάσεις συγκέντρωσης στον μεταλλευτικό κλάδο. Σήμερα ανακοινώθηκε ένα mega deal, το οποίο δημιουργεί τον μεγαλύτερο όμιλο εξόρυξης χρυσού στον πλανήτη και έχει ως στόχο να απαντήσει στον οξύτατο ανταγωνισμό και άλλες προκλήσεις της αγοράς.

Η Newmont Μining των HΠΑ συμφώνησε να εξαγοράσει την καναδική ανταγωνίστρια Goldcorp έναντι 10 δισ. δολαρίων, σε μία συναλλαγή αποκλειστικά σε μετοχές. Το deal ακολουθεί εκείνο του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν η καναδική Barrick Gold συμφώνησε να εξαγοράσει την Rangold Resources έναντι 6 δισ. δολαρίων και πάλι με ανταλλαγή μετοχών.

Οι παραγωγοί χρυσού αναζητούν εναγωνίως οικονομίες κλίμακας, ενώ δίνουν μάχη  για να ανακαλύψουν και να εκμεταλλευθούν πρώτοι τα εναπομείναντα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου.

Η Newmont είναι η μεγαλύτερη μεταλλευτική βιομηχανία, βάσει κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ. Θα καταβάλλει 0,3280 δικές της μετοχές για κάθε μία μετοχή της Goldcorp. To αντίτιμο είναι 17% από την μέση αξία της μετοχής της καναδικής εταιρείας στις τελευταίες 20 ημέρες.

Το 75% των πόρων του νέου κολοσσού θα βρίσκεται στην αμερικανική ηπείρο, ένα 15% στην Αυστραλία και ένα 10% στη Γκάνα. Αντιθέτως η Barrick με την εξαγορά της ανέλαβε ένα πιο ριψοκίνδυνο πολιτικά στοίχημα, επεκτείνοντας αισθητά τις δραστηριότητές της στην Αφρική.

[ΠΗΓΗ: https://www.naftemporiki.gr/, με πληροφορίες από WSJ, 14/1/2019]